Evenimentul „Vino și botează-ți sturionul!”: Dunărea, populată cu peste 1.300 de exemplare de puiet de sturioni – VIDEO

Isaccea eliberare sturioni 7 Sursa foto: I.C.D.E.A.P.A. Galați/WWF România

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați (I.C.D.E.A.P.A. Galați) a anunțat, printr-un comunicat, finalizarea cu succes a unei importante acțiuni de populare a fluviului Dunărea cu puiet de sturioni, desfășurată pe 30 august 2024, la km 100, în dreptul localității Isaccea.

În colaborare cu WWF România, au fost eliberați în apele Dunării 370 de pui de nisetru și 940 de pui de păstrugă, având dimensiuni între 18 și 23 cm. Acțiunea face parte din eforturile continue de conservare a sturionilor, contribuind la refacerea populațiilor naturale ale acestor specii emblematice.

Evenimentul este parte integrantă a proiectului ADER 12.1.1., destinat conservării potențialului genetic al peștilor de importanță economică și ecologică. Cercetările au fost susținute de infrastructura dezvoltată printr-un proiect finanțat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020.

 

Evenimentul, denumit „Vino și botează-ți sturionul!”, a marcat Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării și a implicat activ elevi din diverse școli, care au avut ocazia să denumească sturionii înainte de eliberarea lor. Aproximativ 100 de elevi și cadre didactice au participat.

Directorul general al institutului, conf. univ. dr. ing. Floricel Măricel Dima, a subliniat importanța acțiunii pentru conservarea biodiversității Dunării și a reiterat angajamentul institutului de a continua cercetările și colaborările pentru protejarea resurselor acvatice ale României:

„Această acţiune este rodul muncii depuse de colectivul institutului nostru şi este, dacă vreţi, o încununare a eforturilor făcute pentru conservarea şi protejarea sturionilor. I.C.D.E.A.P.A. Galaţi rămâne dedicat continuării cercetărilor şi implementării de proiecte menite să protejeze şi să conserve resursele acvatice ale României. Vom continua să colaborăm cu organizaţii de instituţii ştiinţifice şi autorităţi publice pentru a asigura un viitor sustenabil pentru biodiversitatea Dunării.”

Cristina Munteanu, coordonator național pentru conservarea sturionilor la WWF România, a evidențiat necesitatea susținerii actualelor populații de sturioni prin colaborarea tuturor actorilor implicați, inclusiv pescari și autorități legislative:

„Trebuie ca şi ceilalţi actori implicaţi cum ar fi organele de control, legislative şi pescarii prin activităţile lor specifice să contribuie la acest efort.”




Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: I.C.D.E.A.P.A. Galați/WWF România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *