O nutriționistă dezvăluie indiciile despre nutrienți, pe care culoarea fiecărui aliment le oferă. O farfurie plină de culoare este gustoasă și apetisantă, dar și completă din punct de vedere nutrițional. Cu o mențiune aparte legată de hrana copiilor

culori in alimente Sursa foto: Pexels

Aroma, textura, gustul, culoarea, formă și chiar sunetul sunt lucruri pe care le observăm (mai mult sau mai puțin conștient) când mâncăm. Deși nu facem asta cu atenție întotdeauna, din cauza ritmului frenetic al vieții, în fapt, putem savura fiecare aliment cu atenție deplină și cu toate cele cinci simțuri. Aceasta este ceea ce se numește alimentație conștientă și reprezintă o practică ce aduce beneficii atât pentru sănătatea noastră fizică, cât și pentru cea mentală. În plus, ne permite să facem alegeri bune atunci când pregătim meniuri, deoarece aspectul alimentelor proaspete oferă de asemenea informații despre calitățile lor nutriționale. Exact acest lucru susține nutriționista Paula Valiente, care afirmă pe ABC, că paleta largă de culori oferită în special de fructe și legume poate fi asociată direct cu aportul lor de nutrienți specifici.

Roșu

Alimentele de culoare roșie sunt deosebit de bogate în vitamina C, antocianine, acid folic și licopen, un antioxidant natural puternic care contribuie la sănătatea pielii și neutralizează radicalii liberi, responsabili de îmbătrânirea celulară. Acești nutrienți, împreună, ajută la protejarea împotriva bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer și previn uscarea pielii. Câteva exemple de alimente roșii cu aceste proprietăți sunt roșiile, ardeii roșii, căpșunile și cireșele.

Verde

Legumele și fructele de culoare verde sunt extrem de nutritive și se remarcă prin conținutul lor ridicat de calciu și fier (esențiale pentru dezvoltarea și sănătatea oaselor) și luteină, un antioxidant esențial pentru sănătatea oculară. Acestea sunt alimente fundamentale pentru dezvoltarea și menținerea unor oase puternice și sănătoase. Câteva exemple de alimente cu verdele ca protagonist sunt spanacul, broccoli, ardeii verzi și kiwi.

Portocaliu

Alimentele portocalii împărtășesc nutrienți similari. Se remarcă prin conținutul lor ridicat de vitamina A, esențială pentru sănătatea vizuală, și betacaroteni, antioxidanți care întăresc sistemul imunitar. Printre aceste alimente de culoare portocalie se numără morcovii, dovlecii și portocalele.

Alb
Alimentele albe sunt bogate în potasiu, vitamina C și vitamina B6 și conțin alicină, un compus cu proprietăți antibacteriene. Acești nutrienți sunt importanți pentru funcția imunologică și sănătatea cardiovasculară. Câteva exemple de alimente albe sunt usturoiul, ceapa și conopida.

Mov

Alimentele mov se remarcă prin conținutul lor de vitamina K și potasiu, benefice pentru funcția cognitivă. De asemenea, sunt bogate în antocianine, antioxidanți puternici care ajută la reducerea inflamației în organism. Exemple de alimente mov includ vinetele, strugurii și afinele (deși acestea din urmă pot avea și o nuanță albastră).

Maro

Alimentele de culoare maro, cum ar fi nucile și cerealele integrale, sunt o sursă excelentă de fibre, esențiale pentru sănătatea digestivă. De asemenea, conțin magneziu, important pentru funcția musculară și nervoasă, și vitamina E, un antioxidant care ajută la protejarea celulelor de deteriorare. Câteva exemple de aceste alimente sunt migdalele, nucile și ovăzul.

Albastru

Alimentele de culoare albastră sunt mai puțin comune, dar la fel de benefice. Sunt bogate în antocianine, care nu doar că acționează ca antioxidanți, dar ajută și la îmbunătățirea memoriei și a funcției cerebrale generale. În plus, acestea conțin adesea vitamina C și fibre, care susțin sănătatea cardiovasculară și digestivă. Exemple de alimente cu tonalitate albastră sunt afinele și prunele albastre.

Negru

Alimentele de culoare neagră sunt cunoscute pentru conținutul lor ridicat de antioxidanți, în special antocianine, care au proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. De asemenea, sunt bogate în fier și fibre, ceea ce aduce beneficii atât sănătății cardiovasculare, cât și digestive. Exemple de alimente negre includ murele sau orezul negru.

Ce culori trebuie să predomine în alimentația copiilor

Utilizarea culorilor pentru a-i încuraja pe copii să mănânce diverse legume și pentru a le insufla o alimentație sănătoasă poate fi un exercițiu distractiv și educativ. Există multe resurse vizuale în acest sens. Unul dintre cele propuse de nutriționistă este crearea unui tabel cu culorile curcubeului, unde să fie trecute diferite fructe și legume. Astfel, de fiecare dată când copiii mănâncă un aliment de o anumită culoare, îl pot marca în tabel. „Acesta poate fi un exercițiu distractiv pentru ei, care le arată necesitatea de a mânca variat și echilibrat și le permite să descopere treptat beneficiile alimentelor asociate anumitor culori”, explică Valiente.

Iar dacă ne referim la culoarea ce nu poate lipsi din alimentația copiilor, Paula Valiente este clară: verdele. Acesta nu poate lipsi nici în timpul dezvoltării, nici pe parcursul diferitelor etape ale creșterii lor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *