Idei de mic dejun sănătos. Două versiuni de clătite din făină de năut. Fără gluten, sunt bune și în combinații sărate, la prânz, la cină sau ca gustare

idei de mic dejun sanatos, clatite de naut, clatite la micul dejun, idei de mic dejun rapid, mic dejun de post, mic dejun vegan, mic dejun proteic, retete pentru micul dejun, clatite de post, clatite vegane, clatite proteice, clatite din ovaz, clatite fara oua foto: freepik.com

Idei de mic dejun sănătos din făină de năut: năutul este o bună alegere recomandată de  nutriționiști inclusiv la micul dejun – are un conținut proteic ce poate merge până aproape de 20%. Face parte din categoria leguminoaselor și poate fi o bună alternativă la micul dejun cu ovăz, clătite sau fulgi. Iar făina de năut este o făină foarte versatilă. Deși fără gluten, se poate folosi de una singură pentru a face clătite, doar în amestec cu apa. Asta, în versiune vegan/ de post. Stau mărturie pentru versatilitate alte preparate foarte bun și la micul dejun: farinata din Liguria sau omleta din făină de năut.

Dacă însă preferăm un mic dejun cât mai proteic, în loc de apă folosim lapte – de vacă sau vegetal, și ouă.

În anii din urmă făină de năut se găsea mai greu, acum a devenit accesibilă în principal în comerțul online. Iată mai jos două rețete pentru ambele versiuni, calculate pentru 2 porții.

Ingrediente pentru clătite de năut de post/vegan

100 g făină de năut

250 g apă

1 lingură de ulei de măsline sau altul

sare

Ingrediente pentru clătide de năut ultraproteice

100 g făină de năut

250 g lapte ( de vacă sau de migdale, ovăz, cânepă, nuci, alune, soia etc)

2 ouă

sare

*în ambele compoziții se poate adăuga piper sau alte condimente și ierburi aromatice, dacă nu le combinăm cu ceva dulce; în versiune dulce, se poate adăuga în compoziție și un îndulcitor sănătos, cum e pasta de curmale

Procedeu

În ambele variante, începem prin a turna făina într-un bol mare, trecând-o printr-o sită. Dacă folosim și ou, îl adăugăm imediat și începem să amestecăm.

În continuare, adăugăm treptat apă sau lapte, în funcție de versiunea aleasă, și amestecăm cu un tel cu atenție să nu rămână făină neamestecată. Opțional, putem folosi un mixer pentru bătut ouă.

Când compoziția a devenit fină și omogenă adăugăm și sarea, amestecăm și lăsăm câteva minute pentru ca făina să absoarbă lichidul.

Rezultatul cel mai bun îl folosim dacă preparăm compoziția cu o seară înainte și o lăsăm la frigider. Nu este obligatoriu, se poat face și la moment, dar pregătită de seara ies și mai bune și facem și economie de timp dimineața.

Se coc într-o tigaie aderentă unsă cu puțin ulei sau unt, ca orice clătite. La flacără medie. Fiecare clătită are nevoie de circa 1 minut, întorcând-o pe ambele părți. Cu cât stratul este mai subțire, cu atât sunt mai bune, ideal maxim 3 mm.

Cu ce se pot combina clătitele de năut

Se pot servi practic cu orice, la micul dejun dar nu numai. Unse cu sos guacamole sau humus sau salată de vinete, cu roșii sau ardei sau castraveți – combinație în care intră de minune și brânzeturile și/sau ouăle.

Pot fi unse și cu unt de arahide sau unt unt de nuci, cu cremă de brânză sau cu smântână. Pot fi consumate și în versiune dulce, cu miere sau fructe; chiar gem din când în când, mai ales dacă nu conține mult zahăr.

Pentru a le folosi ca bază pentru un prânz sau cină: se pot unge, de exemplu, cu puțină cremă de brânză și adăuga salată verde, legume, brânzeturi, rulate sau împăturite. Se pot folosi și pe post de lipie în stil șaorma: umplute cu pui, castraveți, salată verde și un dressing de iaurt, dietetic.

Se pot lua foarte bine și la pachet.

Citește și: https://g4food.ro/reteta-de-falafel-chiftele-de-naut-orientale/

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *