Laptele de migdale cumpărat conține de regulă mult zahăr. Iată cum îl poți face singur acasă

lapte de migdale lapte vegetal reteta lapte de migdale cum faci lapte vegetal foto: freepik.com

Din motive etice sau de nutriție, tot mai multe persoane preferă laptele vegetal în locul celui de vacă. Însă de multe ori laptele vegetal din comerț este adiționat cu îndulcitori și arome, motiv pentru care este preferabil să îl preparăm singuri pornind de la migdale, cânepă, soia, ovăz, arahide, alune, nuci, după preferințe. Și îl putem face mai concentrat decât produsele din oferta comercială de pe piață, multe dintre ele destul de diluate.

Laptele de migdale este tot mai preferat și tinde să îl detroneze pe cel de soia, multă vreme cap de afiș. Unii combină chiar laptele de migdale cu o mică parte de lapte de cocos. Asociat cu fulgii de ovăz și eventual fructe devine o rețetă de mic dejun recomandată pe scară largă de nutriționiști.

E mai simplu de cumpărat, dar e mai bun la gust și mai sănătos, și mult mai ieftin, dacă îl preparăm acasă. Avem nevoie doar de un blender.

Ingrediente pentru 500 ml lapte de migdale

100 g migdale

600 ml apă

opțional, o lingură de miere/ sirop de arțar/ pastă de curmale

Procedeu

Într-un bol, combinăm migdalele cu apă rece cât să le acopere. Lăsăm să stea timp de 12 ore la rece, cu un capac deasupra. Nu e nevoie să le fie luată pielița maronie.

A doua zi, vom descoperi că migdalele aproape și-au dublat volumul, absorbind apă. Le scurgem și le clătim bine.

Le dăm drumul într-un blender și adăugăm 600 ml de apă și un strop de miere sau orice altceva preferăm să folosim pentru un mic adaos de gust, dar nu zahăr.

Mixăm bine timp de 1-2 minute.

Lăsăm să se liniștească preț de câteva clipeși filtrăm ceea ce am obținut în blender: cel mai simplu, putem folosi un material textil fin sterilizat așezat pe o sită – pentru a obține un lapte fără reziduuri.

Se păstrează în frigider, bine închis, până la 4 zile.

Ceea ce rămâne din migdale nu se aruncă. Se poate adăuga în iaurt împreună cu fulgi de ovăz, se poate adăuga în compoziția de clătite sau în orice aluat.

Același este procedeul folosit pentru a prepara lapte vegetal din oricare alte ingrediente.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *