„Ceaiuri românești”: Ceaiul care ne scapă de bolile hepato-biliare şi de diabet/Păpădia ajută chiar și la slăbit

Păpădia ajută în bolile hepato-biliare Foto: Pixabay

Păpădia este o plantă care crește necontrolat oriunde găsește o suprafață mică unde poate prinde rădăcini. Deși pare o buruiană, este, de fapt, una dintre plantele cu cele mai mari beneficii pentru sănătate. Păpădia ajută împotriva bolilor hepato-biliare, după cum arată fitoterapeuții. De la păpădie se pot folosi toate părțile plantei, atât rădăcina, cât și frunzele, tulpina și florile. Fiecare sunt folositoare în alte tipuri de afecțiuni.

Bolile hepato-biliare, hepatita cronică sau diabetul sunt primele descrise în literatura de specialitate ca fiind tratate eficient cu păpădie. De asemenea, la eczeme, mâncărimi sau erupții, precum și la reglarea sucului gastric.

Păpădia ajută și la reglarea colesterolului și grăbește arderile, dar are și rol depurativ și ajută, de asemenea, în tratarea artritei. Ceaiul de păpădie are efect de detoxifiere a organismului.

Denumirea științifică este Taraxacum officinale, iar planta se remarcă prin frunzele sale lobate, de culoare verde închis, care formează o rozeta la sol. Florile galbene se transformă în semințe pufoase, pe care vântul le împrăștie peste tot. Olfactiv, planta are un miros ușor amar, mai evident în rădăcini, scrie Medicover.

Printre cele mai important beneficii pentru sănătate se numără:

Susținerea sănătății digestive

Studiile au arătat că extractele de păpădie pot stimula apetitul și îmbunătăți digestia. De asemenea, păpădia are proprietăți laxative ușoare care pot ajută la curățarea tractului digestiv.

Detoxifiere și funcție hepatică

Studiile sugerează că rădăcina de păpădie poate ajută la eliminarea toxinelor din organism și la îmbunătățirea funcției hepatice. Această stimulează producția de bilă și ajută la detoxifierea ficatului, contribuind astfel la sănătatea generală a sistemului digestiv.

Susținerea funcției renale

Păpădia are efect diuretic care poate fi benefic în gestionarea tensiunii arteriale și în prevenirea retenției de apă. Studiile au demonstrat că extractele de păpădie pot crește producția de urină și contribuie la sănătatea rinichilor.

Îmbunătățirea sănătății oculare

Frunzele de păpădie sunt bogate în vitamina A, esențială pentru sănătatea ochilor și care ajută la prevenirea degenerescenței maculare legate de vârstă.

Beneficii antioxidante și antiinflamatorii

Păpădia conține antioxidanți care ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism. Asta reduce inflamația și protejează celulele împotriva daunelor oxidative.

Susținerea sistemului imunitar

Vitaminele și mineralele din păpădie, inclusiv vitamina C și zincul, contribuie la întărirea sistemului imunitar. Consumul de păpădie poate ajută la protejarea organismului împotriva infecțiilor și bolilor, susținând funcționarea optimă a sistemului imunitar.

Cum se utilizează

Frunzele pot fi consumate proaspete, în salată. Au un gust ușor amărui. Se poate prepara ceai de păpădie, care se găsește în farmacii sau în magazinele de specialitate. Se prepară prin infuzarea unei lingurițe de plante uscate în apă fierbinte câteva minute.

Tinctura de păpădie este un extract concentrat obținut prin macerarea plantei în alcool. Este utilizat pentru susținerea funcției hepatice. Se folosesc câteva picături la o administrare. În general, acestea sunt informații pe care le găsiți în prospect.

Rădăcina de păpădie este disponibilă în capsule și suplimente.

Sucul de păpădie este preparat din frunze și rădăcini proaspete și poate fi consumat ca băutură cu efect detoxifiant.

Atenție, păpădia poate da reacții alergice. Se manifestă prin erupții cutanate sau mâncărime. Întrebați medicul înainte de a începe o cură cu păpădie.

Notă: Mulți oameni se tem că unele ceaiuri cumpărate din magazine nu sunt naturale și pot conține diverse substanțe, arome alimentare sau aditivi. De aceea, există un interes crescut pentru ceaiurile care pot fi culese în România, direct din natură. Vă prezentăm astfel de plante în seria de articole „Ceaiuri românești”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *