Garnituri de legume: Rețeta franceză clasică de ratatouille, varianta la cuptor. Preparat în tigaie, seamănă cu ghiveciul balcanic

reteta de ratatouille reteta frantuzeasca ghiveci garnituri de legume retete de vara retete cu legume cum se face ratatouille foto: dreamstime.com@Mypointofview

Ratatouille, celebrul preparat de legume din bucătăria franceză,  perfect ca garnitură, alături de pui, pește, brânzeturi, ouă, humus sau tofu. Dar și ca fel principal vegetal, însoțit de o felie de pâine de calitate. Sau, la fel de bine, alături de o porție de paste sau orez simple, doar presărate cu un strat lejer de brânză.

Este atât de celebră mâncarea ratatouille, un simbol al bucătăriei franceze, de facto, că a dat și numele unui renumit film de desene animate. În versiunea tradițională se prepară în tigaie și seamănă foarte mult cu ghiveciul balcanic.

Este un preparat care provine din Nisa, pe Coasta de Azur, unde își are originea și salata niçoise –  un indiciu pentru abundența de produse din zonă. Se prepară cu toate legumele verii – vinete, roșii, ardei, dovlecei și ceapă. Pentru un plus de estetică, acestea se taie rondele,  când e posibil; sau pătrate, de dimensiuni similare cu rondelele. Se aromatizează cu diverse ierburi și arome, apoi se așează în tigaie alterând culorile, se acoperă cu suc de roșii cu ceapă gătit separat și se țin la foc mic sub capac.

Mai jos, o variantă contemporană de ratatouille la cuptor, mai simplu de făcut pentru că nu e nevoie să amestecăm. Iar dacă trebuie să încălzim cuptorul pentru alte preparate, atunci e momentul ratatouille.

Ratatouille la cuptor

Tăierea legumelor este un aspect important, pentru că având toate aceeași dimensiune se vor găti uniform. Iar cest lucru este valabil și pentru varianta la cuptor, în care în loc de ceapă am folosit praz, dar este doar un detaliu.

Pe scurt, se taie rondele sau pătrățele toate legumele, se prepară un sos de roșii cu ceapă, și se dau la cuptor.

Ingrediente pentru 4 porții

-legume:

1 vânătă lungă

2-3 roșii coapte și de consistentă mai dură

1 dovlecel mediu

1 ardei roșu mediu

1 ardei galben mediu

2 cartofi medii

1 praz

sare, piper

sosul de roșii:

400 g passata, mai mult sau mai puțin în funcție de preferințe și de consistența conservei

1 ceapă

ulei de măsline, sau de floarea soarelui

sare

frunze de busuioc

Procedeu

Pregătim întâi sosul:

Într-o tigaie antiaderentă cu puțin ulei adăugăm ceapa tocată mărunt, o călim preț de circa 2 minute la foc mic.

Adăugăm sucul de roșii, sau passata, sau bulion diluat cu puțină apă. Completăm cu puțină sare, dar fără să exagerăm. Cine preferă, și un strop de zahăr, dă o ușoară notă dulceagă.

Fierbem la foc mic totul circa 10 minute și e gata.

La final, după ce am stins flacăra, adăugăm frunze de busuioc și lăsăm tigaia acoperită cu capac.

Așteptând sosul, tăiem legumele:

Roșiile, vinetele, dovleceii, cartofii și prazul, rondele. Ardeii, pătrățele mici, de dimensiuni similare cu rondelele.

Într-o tavă rotundă de circa 26-28 cm diametru unsă cu puțin ulei turnăm întâi sosul din tigaie.

Peste sos, așezăm feliile de legume în cerc, alternându-le, pentru ca și gustul și culorile să se întrepătrundă. Facem întâi un cerc mai mare, apoi concentric unul mai mic, până se umple tava.

Asezomăm cu puțin oregano, sare și ulei de măsline, apoi dăm la cuptor.

Se coace la circa 170°C în cuptor ventilat, timp de circa 45 de minute, funcție și de specificul cuptorului.

Lăsăm să se răcească puțin și se poate servi.

Variante de ratatouille

Fiind un tip de rețetă care se pretează bine la modificări personale, o putem pregăti pe tot parcursul anului, variind unele legume în funcție de anotimp.

Dacă dorim să rămânem fideli aspectului rețetei clasice, alegem totuși legume care pot fi tăiate ușor în rondele: dacă o pregătim iarna, de exemplu, putem înlocui ardeii cu dovleac.

Dar dacă nu vrem să pierdem prea mult timp tăind legumele în rondele? Putem face un ratatouille de legume mai asemănător cu ghiveciul: tăiem legumele în bucăți și le lăsăm să se amestece între ele, fie că le înăbușim în tigaie sau folosim cuptorul.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: dreamstime.com@Mypointofview

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *