Agrișele indiane sau amla, sunt fructele unui arbore care crește sălbatic în anumite zone ale Asiei și în special în India. În zona lor de origine, aceste fructe sunt cunoscute ca având proprietăți benefice importante legate de metabolismul colesterolului și al glicemiei – cu efect principal asupra sănătății inimii și a ficatului. Dar au și proprietăți antitumorale, anti îmbătrânire, și nu numai.
Agrișa indiană este cunoscută sub două denumiri științifice — Phyllanthus emblica și Emblica officinalis. Este cunoscută și sub numele de amla, în India, sau gooseberry, în engleză.
Este un arbore mic cu flori galben-verzui care se transformă în fructe rotunde, comestibile, de aceeași culoare. Acestea au aproximativ dimensiunea unei mingi de golf, conțin o sămânță și au coaja subțire. Gustul nu este din cele mai plăcute – acru și astringent, dar nici din cele mai neplăcute.
Indienii folosesc fructele proaspete în diferite preparate culinare, iar pe piața internațională se găsesc astăzi suplimente sau pulbere de amla, folosită de secole în medicina ayurvedică. A devenit recent obiect de studiu și în țările occidentale, iar cercetările tind să confirme ceea ce indienii au observat empiric de-a lungul secolelor.
Suntîncă necesare studii pe oameni pentru a avea confirmarea științifică a multor dintre aceste efecte, cele mai multe din cele efectuate până în prezent fiind pe șobolani. Iată o trecere în revistă a lor, elaborată de healthline.com , sănătatea inimii și reglarea metabolismului colesterolului și ale glicemiei fiind printre cele mai importante.
Sănătatea inimii
Unul dintre cele mai comune utilizări ale agrișei indiene este legat de sănătatea inimii, organul vital nr. 1. Se crede că agrișa indiană poate reduce riscul de boli de inimă prin mai multe mecanisme care concură la funcționarea aparatului cardiac:
–are efecte antioxidante – extractele de agrișă indiană pot proteja împotriva daunelor oxidative asociate cu leziunile cardiace; concluzia este urmarea mai multor studii pe animale
–reglează funcția endotelială – un studiu pe persoane cu diabet de tip 2 a constatat că administrarea a 1.000 mg de agrișă indiană zilnic a îmbunătățit funcția endotelială în aceeași măsură în care a făcut-o un medicament pe bază de statine
–efecte antiinflamatorii – studii pe oameni au scos în evidență că agrișa indiană poate reduce semnificativ inflamația, care este considerată un factor cheie în declanșarea bolilor de inimă
–normalizează nivelurile de grăsimi din sânge – studii pe oameni au observat îmbunătățiri ale concentrației de grăsimi din sânge după administrarea unos suplimente cu agrișă indiană; mai exact, scăderea nivelului de trigliceride și a colesterolului total și LDL (rău), precum și creșterea colesterolului HDL (bun).
–reduce tensiunea arterială – amla poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale ridicate acționând ca un vasodilatator, știut fiind că hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru de inimă
–efect anticoagulant – suplimentele cu agrișă indiană pot ajuta la prevenirea formării cheagurilor de sânge, responsabile de accidentale vasculare cerebrale
Sunt toate efecte care își așteaptă confirmarea definitivă prin alte studii mai aprofundate.
Glicemia
În studiile pe animale, agrișa indiană s-a dovedit utilă în scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Aceste efecte au fost observate și pe un studiu limitat pe 32 de subiecți umani: administrarea a 1–3 grame de pulbere de agrișă indiană zilnic timp de 21 de zile a scăzut semnificativ nivelul de zahăr din sânge înainte și după mese, comparativ cu un grup de control.
Având în vedere acest tip de efect, se crede că agrișa indiană poate juca un rol atât în prevenirea și tratarea diabetului de tip 2: s-a observat scăderea glicemiei sub efectul ei și înainte de declanșarea diabetului, dar și după. Sunt însă necesare mai multe studii pe oameni.
Efect antitumoral
În studiile in vitro și pe animale, extractele de agrișă indiană au distrus anumite tipuri de celule canceroase, printre care cele de cancer mamar, cervical, ovarian și pulmonar.
De asemenea, extractele de agrișă indiană pot juca un rol în prevenirea cancerului datorită efectului lor antioxidant. Se pare că agrișa indiană poate ajuta la prevenirea mutațiilor celulare care duc la creșterea tumorilor și dezvoltarea cancerului.
Se consideră că numeroșii fitocompuși, cum ar fi taninurile și flavonoidele, din agrișa indiană joacă un rol în prevenirea cancerului, alături de conținutul său de vitamina C și antioxidanți.
Cu toate acestea, nu s-au efectuat cercetări pe oameni cu privire la agrișa indiană și cancer, astfel că aceste potențiale proprietăți au nevoie încă de a fi confirmate.
Refacerea ficatului
În studiile pe șobolani, extractul de amla a protejat împotriva deteriorării ficatului cauzat fie de o dietă bogată în grăsimi, fie de N-nitrosodiethylamina, o substanță toxică pentru ficat. Acest lucru este probabil datorat activității sale antiinflamatorii și antioxidante. Acest efect nu a fost încă investigat la oameni.
Sănătatea sistemului imunitar
A indiană poate avea unele efecte de întărire a sistemului imunitar datorită conținutului său de vitamina C. O singură agrișă indiană conține aproximativ 600–800% din valoarea zilnică (DV) pentru această vitamină.
Vitamina C poate optimiza sănătatea sistemului imunitar în mai multe moduri. Este un antioxidant, deci ajută la reducerea daunelor celulare și a inflamației.
Efecte antireflux gastroesofagian
Un studiu de 4 săptămâni, de înaltă calitate, pe 68 de persoane cu boala de reflux gastroesofagian (GERD), caracterizată prin arsuri la stomac frecvente, a investigat efectele administrării zilnice a 1.000 mg de tablete cu fruct de amla asupra simptomelor GERD.
Cercetătorii au observat că grupul care a consumat fruct de amla a experimentat reduceri mai mari ale frecvenței și severității arsurilor la stomac și vărsăturilor, comparativ cu grupul placebo. Este nevoie și ca acest tip de efect să fie confirmat și de alte studii.
Efect anti îmbătrânire
Datorită conținutului său ridicat de vitamina C, agrișa indiană poate avea unele beneficii promițătoare împotriva îmbătrânirii. Vitamina C este un antioxidant care poate ajuta la prevenirea deteriorării celulare, ceea ce poate contribui la încetinirea procesului natural de îmbătrânire al organismului.
Unele beneficii anti-îmbătrânire ale agrișei indiene includ:
–piele – pe lângă activitatea sa antioxidantă, agrișa indiană poate ajuta la prevenirea degradării colagenului, care formează matricea proteică fermă, dar flexibilă, în pielea și țesuturile moi
–păr – extractul de agrișă indiană este folosit frecvent în India și Tailanda pentru a promova creșterea părului, iar unele dovezi arată că poate inhiba o enzimă care contribuie la căderea lui
–ochi – în studii in vitro, extractul de agrișă indiană a protejat împotriva degenerescenței maculare legate de vârstă (AMD) prin îmbunătățirea sănătății mitocondriale a celulelor oculare