Cele mai bune alimente pentru un zâmbet sănătos, dar benefice și pentru întregul corp/ Morcovii sunt ca o periuță de dinți naturală, iar țelina este ca o ață dentară

dantura Sursa foto: Pexels

Probabil ați auzit zicala, ești ceea ce mănânci. Ei bine, asta este valabil mai ales pentru dinții și gingiile tale. Acele alimente bogate în amidon sau zaharoase, pe care le iubim, sunt, de asemenea, „iubite” și de bacteriile din gură, care pot provoca carii dentare și boli ale gingiilor. Potrivit dentistru.uic.edu, există, însă, o seamă de alimente benefice pentru dinții noștri și care ne ajută să-i menținem sănătoși. Evident, trebuie respectată și o rutină în igiena orală, respectiv, periaj de două ori pe zi și folosirea aței dentare măcar o dată pe zi, pentru a avea un zâmbet sănătos.

Alimente care ajută la menținerea dinților și a gingiilor sănătoase

Unele dintre cele mai bune alimente pentru dinți sănătoși sunt fructele și legumele proaspete, datorită valorii lor nutriționale ridicate și beneficiilor pentru curățarea dinților. Apoi, există alimente bogate în calciu, cum ar fi laptele cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi, iaurtul și brânza, băuturile fortificate din soia, tofu, somonul conservat, migdalele și legumele cu frunze de culoare verde închis, care ajută la menținerea sănătății dinților și oaselor. De asemenea, mestecarea alimentelor crocante determină salivația abundentă care, împreună cu apa, ajută la spălarea bacteriilor și particulelor de alimente rămase în cavitatea bucală.

Brânză, lapte și iaurt

Brânza este unul dintre cele mai bune alimente pentru dinți sănătoși. În primul rând, are un conținut scăzut de zahăr și bogat în calciu. Conține cazeină, care este o proteină ce fortifică smalțul dentar, asigurându-ne un zâmbet sănătos. Brânza este bogată în calciu, care este important pentru menținerea densității osoase. Brânza are, de asemenea, un conținut ridicat de fosfat, care ajută la echilibrarea nivelului pH-ului în gură, ceea ce favorizează conservarea smalțului dentar. Un alt motiv excelent pentru care brânza este prietenă cu dinții noștri este că, mestecând-o, crește producția de salivă, ceea ce ajută la spălarea bacteriilor din gură.

De asemenea, laptele este cea mai bună băutură când vine vorba despre sănătatea dinților. Este bogat în calciu și alte elemente importante. Laptele, la fel ca și brânza, scade și nivelul de acid din gură, ceea ce ajută la combaterea cariilor dentare.

Iaurtul este o altă variant benefică, fiind bogat în calciu și probiotice care protejează împotriva cariilor, a bolilor gingiilor și chiar a respirației urât mirositoare.

Apa

Apa este diferită de orice altă băutură și este, de departe, cea mai sănătoasă băutură. Corpul nostru este format din apă în proporție de 60%, iar menținerea hidratării optime ajută la  distribuirea nutrienților sănătoși în tot corpul, pentru a-l curăța de deșeuri. În plus, apa ajută la curățarea dinților, prin spălarea particulelor de alimente din gură și la menținerea nivelului ridicat de salivă.

Țelină, morcovi și alte legume crocante

Multe legume sunt bune pentru dinți, deoarece necesită multă mestecare. Acest proces ajută la curățarea  suprafețelor dinților. Alimentele crocante, ferme, care conțin multă apă, sunt grozave pentur curățarea dinților naturali. Acestea stimulează fluxul de salivă, ceea ce ajută la eliminarea particulelor de alimente și a bacteriilor. Legumele proaspete și crocante  (țelina, morcov etc) sunt, de obicei, pline de minerale și vitamine, importante pentru sănătatea dinților și gingiilor.

Țelina este, probabil, cel mai apropiat aliment de… ața dentară, textura ei crocantă și fibroasă asigurând curățarea eficientă a dinților.

Morcovii conțin vitamina C, calciu și keratine care luptă împotrova formării cariilor dentare. Practic, morcovii acționează ca o periuță de dinți naturală.

Legumele cu frunze verzi

Super sănătoase, verdeturile precum spanacul, salata verde, varza, sunt bogate în calciu, acid folic și o mulțime de vitamine și minerale, nutrienți importanți pentru sănătatea dinților și gingiilor tale. Verdețurile proaspete și crocante din salate și sandvișuri ajută, de asemenea, la curățarea dinților.

Merele și perele, bune pentru un zâmbet sănătos

Un măr pe zi va ține departe medicul dentist? Poate că nu, dar cu siguranță va ajuta. Consumul de mere, sau alte fructe fibroase, dure, poate ajuta la curățarea dinților și crește salivația, ceea ce poate neutraliza acidul citric și malic din gură. Mestecarea texturii fibroase a merelor stimulează gingiile, reducând și mai mult bacteriile care cauzează carii, crescând fluxul de salivă.

De asemenea, perele crude sunt bune la neutralizarea acizilor din gură care provoacă carii.

Oleaginoasele, sursă de calciu și fosfor, substanțe ce susțin sănătatea dinților

Oleaginoasele sunt pline de nutrienți importanți, precum calciul și fosforul. Cele mai benefice sunt migdalele, nucile braziliene și caju, care ajută la combaterea bacteriilor ce duc la carii dentare. De exemplu, alunele sunt o sursă excelentă de calciu și vitamina D, migdalele oferă cantități bune de calciu, care este benefic pentru dinți și gingii iar caju sunt recunoscute că stimulează saliva. În plus, acestea conțin cam tot ce are nevoie organismul nostru pentru sănătatea dinților și a oaselor. De la fibre, acid folic, fier, tiamină, magneziu, fier, niacină, vitamina E, vitamina B6, potasiu și zinc.

Carne și pește gras

Cele mai multe tipuri de carne oferă cei mai importanți nutrienți, iar mestecatul cărnii stimulează salivația. În plus, este știut faptul că mai multă salivă scade aciditatea din gură și spală particulele de alimente care, altfel, s-ar descompune și ar afecta dinții și gingiile. Carnea roșie și chiar carnea de organe sunt foarte benefice.

De asemenea, peștele gras (cum ar fi somonul) dar și brânza tofu sunt alimente pline de fosfor, un mineral important pentru protejarea smalțului dinților, ceea ce ne asigură un zâmbet sănătos.

Ceaiul și cafeaua

Polifenolii sunt o categorie de substanțe chimice care apar în mod natural în multe dintre alimentele și băuturile pe care le consumăm, inclusiv ceaiurile și cafeaua. Acestea oferă mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv rolul lor de antioxidanți, care pot combate deteriorarea celulelor, precum și efectele lor asupra reducerii inflamației. De asemenea, polifenolii ajută la combaterea cancerului. Ceaiurile verzi și negre sunt bogate în polifenoli și oferă multe beneficii pentru sănătatea întregului organism.

Merișoarele și stafidele

Merișoarele sunt, de asemenea, bogate în polifenoli (la fel ca și ceaiul) și oferă beneficii antioxidante. Merișoarele proaspete sunt deosebit de eficiente în perturbarea procesului de formare a plăcii dentare.

Există o percepție de lungă durată că stafidele promovează cariile. Cu toate acestea, un studiu recent sugerează că anumiți compuși din stafide pot lupta împotriva cariilor dentare. Fitochimicele sunt antioxidanți care se găsesc în plante. Una dintre cele cinci substanțe fitochimice identificate în stafide este acidul oleanolic. În cadrul studiului, acidul oleanolic a inhibat creșterea a două specii de bacterii orale: Streptococcus mutans, care cauzează carii și Porphyromonas gingivalis, care provoacă boala parodontală. De asemenea, anumite substanțe fitochimice suprimă creșterea bacteriilor orale asociate cu cariile și bolile gingiilor, potrivit studiului.

Căpșunile, și alte fructe de pădure, bogate în vitamina C

Știm cu toții că vitamina C este bună pentru organism datorită proprietăților sale antioxidante și pentru creșterea și repararea țesuturilor din întreg organismul. Acest lucru este valabil și pentru dinți. Colagenul din dentina dinților depinde de vitamina C pentru a-și menține rezistența și structura prin sinteză.

Căpșunile sunt pline de vitamina C, antioxidanți și, de asemenea, acid malic, care ar putea chiar să albească dinții în mod natural. Fructe și legume proaspete bogate în vitamina C, mai sunr merele, perele, căpșunile, kiwi, ananasul, roșiile, broccoli, ardeiul gras și castraveții.

Usturoiul și ceapa

Poate că usturoiul nu este o soluție pentru o respirație proaspătă. Cu toate acestea, alicina conținută în usturoi are proprietăți antimicrobiene puternice, care pot ajuta la combaterea cariilor și în special a bolii parodontale.

Nici ceapa nu este prima alegere pentru respirație proaspătă. Însă atunci când este consumată crudă, ceapa are proprietăți antibacteriene puternice. În special, care luptă împotriva unor bacterii ce cauzează carii și boli ale gingiilor.

Cerealele integrale

Deși este adevărat că toți carbohidrații simpli se pot lipi de dinți și pot contribui la formarea cariilor, nu este cazul cerealelor integrale. Pâinea și pastele din grâu integral, orezul brun, fulgii de ovăz și alte cereale integrale sunt alegeri mai sănătoase. Asta deoarece au carbohidrați complecși care oferă bacteriilor hrană mai puțin digerabilă pentru ca acestea să crească. În plus, oferă o mulțime de alți nutrienți care ajută în mod activ dinții și gingiile să rămână sănătoase.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *