Plăcintele cu brânză de oaie de la Iordanis, bunătățile pentru care se calcă pe picioare turiștii ajunși în Hania – Creta/Patiseria datează de peste un secol

Grecia, Creta, placinta, bougtatsa, turism foto: ekhatimerini.com

Unele dintre cele mai căutate plăcinte bougatsa din Grecia ( preparate din aluat frământat manual și cu brânză de oaie mizithra, cremoasă ) sunt de găsit la patiseria Iordanis, din Hania, al doilea oraș ca mărime din insula grecească Creta. Brandul a fost înființat cu peste un secol în urmă, informează publicația greacă Ekhatimerini.

Primul lucru pe care îl fac majoritatea vizitatorilor la sosirea în Hania, Creta, este să se îndrepte spre patiseria Iordanis, pentru a cumpăra plăcintele bougatsa. Acestea pot fi savurate în orice moment al zilei, dar cel mai mult sunt căutate în zori, când acostează feribotul din Pireu. 

Proaspăt scoase din cuptor și servite cu un pahar de apă rece, plăcintele lui Iordanis sunt acel mic dejun consistent de care turiștii au nevoie pentru a-și începe ziua în vacanța de vară. 

Bougatsa este făcută cu aluat filo ( un aluat foarte subțire ) crocant, plămădit manual, are o umplutură bogată și cremoasă de brânză de oaie mizithra, ușor acidulată, și, la final, este presărată cu zahăr cristal. Rezultatul: o plăcintă crocantă, dulce și sărată, în același timp.

Iordanis Akasiadis, proprietar din a patra generație, a prezentat, pe scurt, pentru publicația citată, povestea acestui legendar magazin cretan de bougatsa, deschis lângă atelierul unde meșteri patiseri frământă aluatul până formează o foaie subțire, transparentă: 

„Străbunicul meu, brutar din Asia Mică, a ajuns în Hania, în 1924. În timp ce majorității imigranților li s-a dat pământ pentru agricultură, el a cumpărat de la un cretan musulman un magazin de bougatsa, situat în orașul vechi, folosind banii care îi fuseseră alocați ( ca refugiat din Turcia, n.m. ). Patiseria a fost transmisă apoi ginerelui său, Iordanis, bunicul meu. Iordanis a fost cizmar, cunoscut pentru că făcea pantofi frumoși pentru femei. Cu toate acestea, în acele vremuri grele, nimeni nu cumpăra pantofi și el nu avea de lucru. Așa că, atunci când socrul său i-a spus: „Lasă pantofii și vino să înveți meseria de patiser” el a acceptat propunerea”, a afirmat Iordanis Jr., care a călcat pe urmele tatălui său și s-a alăturat afacerii de familie.

Rețeta bougatsei lui Iordanis a rămas neschimbată de la început. „Este făcută întotdeauna cu brânză mizithra, cunoscută și sub numele de pichtogalo, o brânză albă, cremoasă, cu o consistență groasă, un gust sărat și acrișor, plus un gust de lapte proaspăt. Nu se adaugă nimic în plus la umplutură. O amestecăm puțin pentru a face o cremă fină”, susține Iordanis. 

El afirmă cu mândrie că toate ingredientele provin din surse locale: făina de la Mills of Creta, uleiul de la ABEA, cea mai veche companie de ulei de măsline din Grecia (fondată în 1889) și brânza mizithra de la trei fabrici locale: Malefakis (cunoscută și pentru excelentul lor iaurt de oaie), Papagiannakis și Cooperativa Agricolă din Rethymno. 

„Bunicul meu obișnuia să coacă plăcintele într-un cuptor cu lemne, dar asta s-a schimbat acum. Avea și un vas cu stakoboutyro (unt făcut din crustă de lapte) și, de îndată ce ieșea bougatsa din cuptor, o glazura cu unt”, își amintește el.

„Servim oameni de toate vârstele și categoriile sociale”, asigură soția lui Iordanis. „Sunt mândră de faptul că toată lumea se simte binevenită aici.” Chiar și Aristotel Onassis și fiica sa Christina au vizitat magazinul în anii ’60. Povestea spune că milionarul grec a lăsat un bacșiș egal cu plata medie a unei luni, așa că, probabil, patiserii au fost bucuroși de un așa client. 

De-a lungul anilor, bougatsa lui Iordanis a servit atât ca sursă de neînțelegeri, cât și ca vehicul de reconciliere:

„Mulți oameni ajung cu feribotul de dimineață devreme gândindu-se: Nu vreau să-mi trezesc rudele sau mama la această oră. Mă duc mai întâi să mănânc bougatsa de la Iordanis. Apoi, mamele află și se supără! Ele spun: Ai fost mai întâi la Iordanis și apoi ai venit acasă?”, râde Iordanis. „În trecut, când erau multe cluburi de joc de cărți pe aici, oamenii își terminau jocurile în zori și veneau să ia bougatsa pentru a-și liniști soțiile”, adaugă el.

Această bougatsa a călătorit în lume, din Canada și China până în Alaska. Un vameș, un client obișnuit, a auzit că este pomenită pe cealaltă parte a globului: „În timpul unei călătorii în Panama, gazda lui l-a dus pe una dintre acele insule exotice din Pacific. Acolo s-au întâlnit cu doi francezi, iar conversația s-a îndreptat rapid către Creta-Hania-Bougatsa Iordanis!”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *