Sursele alimentare sustenabile au devenit o prioritate existențială pentru italieni. Se discută în familie despre schimbările climatice și problemele ambientale

alimente green consum alimentar sustenabil evitarea risipei alimentare foto: unsplash.com

Cel puțin teoretic, italienii sunt foarte preocupați de chestiunea sustenabilității, în majoritate covârșitoare. Opt din zece locuitori ai Peninsulei țin cont de criteriul sustenabilității în comportamentul lor cotidian, reiese dintr-un sondaj citat de cotidianul La Repubblica.

Consumul alimentar

Pe primul loc printre preocupări, consumul alimentar. 83% dintre italieni este foarte atent să nu arunce mâncare și să cumpere alimente produse în manieră cât mai sustenabilă. Aproape 89% din participanții la sondaj spun că încearcă să conserve foarte atent alimentele încât să nu trebuiască să le arunce, iar peste 81% declară că încearcă să cumpere cât mai mult produse de sezon. Iar alți aproape 80% spun că folosesc resturile din zilele precedente când prepară de mâncare.

Însă când vine vorba de ambalajele alimentelor, un sfert dintre participanții la sondaj nu cunosc conceptul de packaging inteligent (care folosește mai puțin material) și nici de fenomenul de shrinkflation (menținerea aceluiași preț și micșorarea cantității de produs).  Însă cunosc aceste concepte circa 30% dintre respondenți, aceștia fiind, probabil, cei care au în general un comportament green.

Nouă familii din zece aruncă gunoiul diferențiat

În ce privește resturile și gunoiul menajer, nouă familii din zece declară că diferențiază resturile pe categorii. Ceea ce le complică sarcina, spun peste jumătate dintre subiecți, este neclaritatea legată de materialele din care sunt făcute ambalajele. Dar și de funcționarea uneori defectuoasă a serviciului urban sau lipsa, pe alocuri, a infrastructurii specifice.

Dar, dacă problematica hranei sustenabile și cea ambientală devin prioritare pentru cetățenii italieni, nu același lucru se poate spune și despre administrație.

„78%  dintre cei intervievați evaluează ca nesatisfăcător nivelul de atenție demonstrat de autorități acestor teme în ultimii zece ani”, a explicat reprezentantul institutului de cercetare sociologică.

Și asta, într-un context în care se discută în familie despre schimbările climatice (aproape 57%), despre reciclarea gunoiului (aproape 50%), despre risipa de mâncare (aproape 49%), despre schimbările climatice și calitatea vieții în mediul urban.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *