Zece alimente aparent sănătoase care sunt de fapt ultraprocesate/Printre acestea se numără pâinea ambalată, brânzeturile pe bază de plante și cerealele pentru mic dejun

ultraprocesate Sursa foto: Pixabay

„Ca să știi ce mănânci, cel mai bine este să fii atent la etichete. Unele dezvăluie că un aliment este doar aparent sănătos”, avertizează publicația italiană Corriere della Sera

Alimentele ultraprocesate sunt toate acele alimente bogate în emulgatori, aditivi, coloranți, arome, calorii, sare, grăsimi și zaharuri și sărace în nutrienți, al căror consum regulat are un efect potențial dăunător asupra sănătății. 

Spre deosebire de junk food, care este în mod clar o categorie de produse alimentare „nesănătoase” sau ieftine, alimentele ultraprocesate sunt prezentate adesea ca fiind sănătoase, lucru care induce în eroare consumatorul. De fapt, există alimente cu conținut nebănuit. A ști ce conțin vă permite să le alegeți în mod conștient sau să le evitați. Iată ce produse să aveți sub observație.

Pâinea ambalată

Pâinea feliată și ambalată, chiar dacă este integrală, îmbogățită cu semințe sau obținută cu drojdie naturală, poate conține amidon modificat, emulgatori sau gume de extracție vegetală. Verificați cu atenție etichetele.

Carnea procesată sau prelucrată

Agenții de îngroșare, amidonul modificat, fibrele adăugate, coloranții, aromele sau potențiatorii de aromă sunt ingredientele care ar putea fi conținute în mezeluri, sortimente de salam și cârnați, hamburgeri. Ar fi mai bine să evitați sau să consumați mai puțin.

Produsele pe bază de plante care imită carnea

Aveți grijă când vă gândiți să înlocuiți o friptură adevărată cu o bucată de „carne falsă”, adică produse pe bază de plante care imită gustul și textura cărnii. Aceste alimente sunt foarte procesate industrial și pot conține un număr mare de emulgatori, spre deosebire de sursele de proteine ​​vegetale întregi, cum ar fi leguminoasele.

Băuturile vegetale, brânză și iaurt pe bază de plante

Dacă intenționați să înlocuiți laptele și brânza de dimineață din sandviș cu un produs vegan, citiți cu atenție etichetele. Pe lângă produsele foarte bune, mai sunt și altele care conțin cantități mari de emulgatori, gume sau stabilizatori. Apoi este iaurtul. Nu toate iaurturile sunt la fel. Pe piață găsești adesea iaurturi delicioase, asemănătoare cu deserturile, dar care pot conține agenți de îngroșare, îndulcitori și arome sintetice.

Cerealele pentru micul dejun

Coloranți, maltodextrine, proteine ​​procesate și fibre adăugate: iată ce ar putea fi ascuns în pachetul tău de cereale pe care le scufunzi în lapte la micul dejun. Nu este neapărat adevărat că un aliment dat drept sănătos este de fapt mai bun decât o cereală gustoasă.

Batoanele de cereale

Toți am muscat cel puțin o dată în viață dintr-un baton de cereale, crezând printre altele că avem o masă sănătoasă. Nu este neapărat întotdeauna așa: fibrele și proteinele procesate, dar și îndulcitorii și zaharurile modificate sunt ingredientele insidioase care s-ar putea ascunde într-un baton.

Mâncarea gata preparată

Data de expirare infinită? Mâncarea gata preparată – o soluție salvatoare în caz de urgență – ar putea fi bogată în aditivi care prelungesc ciclul de viață al produsului.

Sosurile gata preparate

Agenții de îngroșare, potențiatorii de aromă și coloranții sunt ingrediente care se găsesc în sosuri gata preparate și pe care nu le-ai folosi acasă.

Margarina

Margarina este, prin natura sa, un aliment procesat: este obținută din prelucrarea uleiurilor vegetale (nu întotdeauna de înaltă calitate). La aceasta se adaugă uneori și emulgatori și coloranți. Untul, dacă conține alimente de origine animală, nu este procesat.

Mâncarea pentru copii

Cerealele special formulate pentru înțărcarea sugarilor, biscuiții pentru „mânuțe”, biscuiții dedicați copiilor și întregul așa-zis sector alimentar pentru bebeluși ar putea ascunde câteva surprize (neplăcute): este mai bine să citiți cu atenție eticheta, fără să luați de la sine înțeles că un produs pentru bebeluși este sănătos în sine.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *