Cafea instant versus cafea măcinată/ Dieteticienii susțin că sunt aproape similare și au aceleași proprietăți: mențin sănătatea ficatului, luptă împotriva cancerului și previn cariile dentare

cafea instant cafea macinata ce bem cafea macinata sau cafea instant cofeina Colaj G4Food

Înainte de a analiza beneficiile pentru sănătate pe care le aduc  cafeaua instant și cea măcinată, trebuie să fim cu toții de acord asupra unui singur lucru: cafeaua este bună, aromată, și nu ar trebui să ne simțim niciodată vinovați că o bem.

Asta pentru că, potrivit coach.nine.com.au, spre deosebire de băuturile energizante, bogate în zahăr, cafeaua este foarte bună pentru tine.

Cafeaua te poate ajuta să trăiești mai mult

Cercetătorii au descoperit că a bea un cappuccino sau două, în fiecare zi, este un obicei care te poate ajuta să trăiești mai mult, să-ți reduci cu 50% riscul de afectare a ficatului, să ai o digestie mai bună, să-ți îmbunătățești performanțele la sala de sport, să-ți distrugi celulele canceroase și chiar să prevenii apariția cariilor dentare.

Pentru o băutură delicioasă și aromată, pe care majoritatea dintre noi o beam, indiferent dacă o consideram sănătoasă sau nu, aceasta este o listă destul de impresionantă.

Cafeaua instant are aproape aceleași beneficii ca și cea măcinată

Dar lucrurile se complică. Poți obține toate aceste beneficii pentru sănătate de la cafeaua instant sau  de la cafeaua măcinată?

Potrivit dieteticianului Melanie McGrice, poți sta liniștit – în cea mai mare parte, cafeaua instant are (aproape) toate beneficiile pentru sănătate ca și cea măcinată.

„Cafeaua instantă este, literalmente, doar 100% boabe de cafea care au fost prăjite, măcinate și preparate cu apă, într-un lichid, apoi deshidratate, deci are aceleași beneficii pentru sănătate ca boabele de cafea măcinate” – Melanie McGrice, dietetician

Cafeaua măcinată are mai mult potasiu decât cea instant, iar cea din urmă are mulți antioxidanți decât prima

Diferentele dintre cafeaua instant și cea măcinată sunt destul de neglijabile, dar poate exista o mică diferență în ceea ce privește antioxidanții, vitaminele, mineralele și nivelurile de cofeină.

„Principala diferență se găsește în nivelurile de potasiu, cafeaua măcinată având mai mult de două ori decât potasiul instant”, explică McGrice.

Același lucru îl susine și dieteticianul Emily Hardman, care spune că profilul ambelor cafele este destul de comparabil, dar ne sfătuiește să ne uităm la imaginea de ansamblu, când vine vorba despre dietele noastre.

„Există dovezi care sugerează că antioxidanții sunt comparabili în cafeaua instant și cea măcinată, iar potrivit unui studiu recent, în fapt, cafeaua instant conține, de fapt, mai mulți antioxidanți” – Emily Hardman, dietetician

Totuși, trebuie să ne amintim că putem găsi cantități mari de antioxidanți și în fructele și legumele noastre, totuși, cafeaua nu este singura sursă din dieta noastră!”

Câtă cafea să bem?/ Cea măcinată are mai multă cofeină decât cea instant

Te-ai întrebat vreodată cum pot colegii tăi să bea ceașcă după ceașcă de cafea instant, în timp ce tu bei un singur cappuccino? Motivul se reduce la nivelul de cofeină, deoarece nu este același între toate soiurile.

Principala diferență dintre cafeaua instant și cafeaua măcinată este cantitatea de cofeină. O ceașcă de cafea instant conține 60-80 mg de cofeină, iar una de cafea măcinată conține 60-120 mg. Mai multă cofeină nu este neapărat, întotdeauna, un lucru bun, deoarece va afecta fiecare individ în mod diferit.

Impactul pe care cantitatea de cafea îl va avea asupra sănătății tale – indiferent de varietatea consumată – se datorează, în mare măsură, dozei. Așadar, răsfață-te puțin, pentru un beneficiu maxim, dar nu exagera, pentru că vei începe să suferi de unele efecte secundare neplăcute, precum insomnie, nervozitate, iritabilitate, ritm cardiac rapid și dureri de cap.

Cum să știi exact câtă cofeină este în cafeaua ta

Cofeina are un timp de înjumătățire de aproximativ patru până la șase ore, prin urmare efectele cofeinei pot continua ore întregi după ce am băut-o. Asta îi face pe mulți să se întrebe: De la câte cafele pe zi înseamnă că am exagerat? Câte ar trebui să beau?

La fel ca la aproape toate întrebările legate de sănătate, răspunsul este „depinde”. Toleranța ta la cofeină este decisă de un număr imens de factori, inclusiv de tipul de cafea pe care o bei, cât de des o bei, cât de mare este cana, ce medicamente pe care le iei și chiar și genetica ta este importantă.

După cum explică McGrice, majoritatea cercetărilor clasifică, în general consumul „moderat” de cafea la mai puțin de patru căni pe zi.

„Cercetările arată că un consum moderat de cafea (mai puțin de patru căni pe zi) poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu până la 25%, crește vigilența și poate fi asociat cu un risc redus de a dezvolta boala Alzheimer” – Melanie McGrice, dietetician

Dieteticiana Emily Hardman recomandă să-ți asculți corpul și să începi ușor, cu o ceașcă sau două de cafe ape zi, să vezi cum o tolerezi și ce reacții are organismul tău, în loc să  bei, de la început, o cantitate mai mare.

Răspunsul organismului nostru la cofeină  este diferit, iar diferența de sensibilitate poate fi legată de toleranța la cofeină și diferențele genetice care afectează metabolismul, mai spune  Hardman.

Dacă ai palpitații sau stări de agitație după ce ai băut cafea, poate este timpul să reduce cantitatea.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Colaj G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *