Când ne gândim la găini, ne vin în minte albe, roșcate, pestrițe alb cu negru. Dar există și o rasă exotică mai mult decât specială: complet neagră în exterior, penele, ciocul, creasta, picioarele, dar și în interior, mai precis carnea și oasele sunt tot negre tăciune. Doar ochii sunt deschiși la culoare, aproape portocalii. O altă găină exotică ieșită din comun, pe lângă rasa Araucana din Anzi, care face ouă albastre.
Este rasa Ayam Cemani, o rasă autohtonă de pe insula Java din arhipelagul indonezian. Culoarea lor neagră se datorează unui exces de pigmentație numit melanism.
Sunt găini de dimensiuni medii, ajung să cântărească circa 2-2,5 kg în cazul masculilor și sunt pline de energie. Au pieptul mare, spatele nu foarte lung, aripi lungi și cap de dimensiuni mari, cu ciocul ușor curbat. Femelele cântăresc ceva mai puțin, ajung la maxim 2 kg și pot fi de un negru și mai intens decât cocoșii. Depun într-un an circa 80 de ouă, de culoarea untului. Circulă un fel de fake news ca ar face și ouă cu coaja neagră, este fals.
Găini care participă la ritualuri
Sunt considerate aducătoare de noroc, iar în culturile indigene din arhipelagul asiatic unde își au originea le sunt atribuite chiar virtuți sacre: localnicii cred că fac legătura între oameni și sferele sacre și sunt implicate în diferite ritualuri.
Deși comestibilă, se consumă rar, dar uneori părți din corpul lor sunt folosite în cadrul practicilor medicale tradiționale.
Partea cea mai puțin plăcută estă că sunt foarte costisitoare, ajung să fie vândute și la prețul de 5000 de dolari bucata.
În Europa, primele găini Cemani au fost importate în 1998 în Olanda, iar actualmente se regăsesc și în crescătorii din Germania, Franța, Italia, Cehia și Slovacia, dar și Statele Unite.