Ideea autorului Financial Times a venit în contextul în care o amică rămăsese uimită când a primit ce comandase de mâncare. A comandat friggitelli și a primit o farfurie de ardei mici, verzi și cam nedefiniți. Aceștia sunt friggitelli pe care i-ați comandat, i-a răspuns chelnerița. Și mi-a venit instant în minte când cu vreo luna în urmă, vorbind pe seara cu mai mulți amici de-a lungul și de-a latul Italiei, am constatat că toată lumea gătea pentru seară același lucru: i friggitelli. Inclusiv eu. Era într-o banală zi de miercuri.
Asta pentru a ilustra cât de populari sunt în Italia acești ardei dulcegi și verzi de dimensiuni mici, pe care toată lumea îi gătește în ulei după ce le scoate cotorul. Cu o felie de pâine și una de mozzarella alături, cina ideală.
Iată mai jos lista făcută de cotidianul britanic, lista cu numele cele mai stranii ale unor produse sau tendințe tot mai pe val și tot mai cerute, într-o notă umoristică. Și mici completări personale, în cazul celor italiene.
‘Nduja
La fel de omniprezent ca și zaatar și sumac, mai nou, este ceva la intersecția dintre un cârnat și o pastă picantă de pus pe pâine. Cea din foto. De origine din Calanbria, sudul Italiei. Se pronunță „en-du-ya”, ceea ce este cel mai important lucru pe care trebuie să-l știți despre el. Dacă aveți un interviu pentru un loc de muncă sau un apartament în East London, vă vor întreba.
Frigitelli, datterini, camone, grezzina, romana, tropea, delicata
Nu sunt paste, ci sunt soiuri deosebit de apreciate de legume sau fructe, de obicei aduse din Europa continentală, de obicei de către Natoora, furnizorul luxury de legume.
În ordine: friggitelli – ardei mici verzi, datterini – roșii mici mai lungi puțin decât soiul cherry, camone- roșii ceva mai mari decât cherry dar de culoare roșu-verde, grezzina – dovlecei mici fără semințe, romana – un soi de salată verde cu gust dulceag-amărui, tropea – ceapă roșie lungă, produs IGP, delicata – dovleac round și cu coaja verde.
Cull Yaw
Carne de oaie mai în vârstă, de obicei între trei și șapte ani, absolut carnea momentului, venind imediat după carnea de oaie adultă în 2023 (de la oi de peste doi ani); hogget în 2022 (cu vârsta de 11-24 luni) și miel (cu vârsta de sub 11 luni) cu cinci decenii înainte.
Salata Flourish/Fern Verrow
O salată Fern Verrow nu conține ferigi, așa cum ar putea sugera numele. Iar o salată Flourish nu este deloc noua tendință de wellness: sunt nume de ferme mici care cultivă legume cu arome puternice. Tot mai des, ele sunt folosite ca articole de meniu în locul enumerării ingredientelor reale.
Akara, sinasir, injera, kuku paka
În ordine: o chifteluță de fasole din vestul Africii, un clătită nigeriană, un clătită etiopiană și un curry de pui kenyan. Dacă oricare dintre acestea este în meniul dvs., e de bine! Probabil vă aflați într-un restaurant care pune în valoare bucătăria africană, multe dintre ele fiind deschise recent, pe măsură ce ne trezim la deliciile culinare ale acestui continent. Fie că vă aflați în restaurantele cu stele Michelin ale lui Adejoké Bakare (Chishuru) sau Aji Akokomi (Akara), sau în restaurantul etiopian din cartierul dvs., acesta este cu adevărat locul unde doriți să începeți o conversație.
Ultimele dar nu cele din urmă, pe post de evergreens:
Modern British
Folosit anterior pentru a desemna mâncare cu influențe italiene din școala lui Jamie Oliver, acum mai larg înțeles ca mâncare rustică franceză din școala lui Saint John.
Modern Italian
Paste pe care nonna/bunica nu le-a văzut sau gătit vreodată. Așteptați-vă la multă ‘nduja.
Pub
Dacă s-a deschis în 2024, așteptați-vă la un restaurant.