Bebelușii din Nigeria se nasc cu bacterii rezistente la antibiotice, parțial din cauza practicilor agricole / La nivel mondial, se administrează mai multe antibiotice animalelor decât oamenilor

nigeria, antibiotice, bebelusi, aricultura Sursa foto: Pexels/William Fortunato

Sepsisul apare atunci când sistemul imunitar are un răspuns extrem la o infecție, ducând la condiții care pun viața în pericol. Această afecțiune cauzează aproximativ 11 milioane de decese anual, reprezentând 20% din totalul deceselor la nivel mondial, transmite publicația științifică The Conversation.

Nou-născuții sunt deosebit de vulnerabili, cu 2,4 milioane de decese legate de sepsis raportate în 2020, predominant în Africa Subsahariană.

Antibioticele sunt principalul tratament pentru sepsis, însă utilizarea lor excesivă în medicina umană și în agricultură a dus la apariția rezistenței la antimicrobiene (RAM).

RAM, recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății drept o amenințare majoră la adresa sănătății publice la nivel mondial, apare atunci când bacteriile, ciupercile și paraziții rezistă la acțiunea medicamentelor. Se preconizează că, până în 2050, RAM va provoca mai multe decese decât cancerul și diabetul la un loc. Africa Subsahariană se confruntă cu rate ridicate de deces legate de RAM, cu 23,5 decese la 100.000 de persoane.

Un studiu efectuat în Nigeria a descoperit bacterii rezistente la colistină în probe prelevate de la mame și nou-născuți. Colistina, un antibiotic esențial, este rar utilizată în spitalele nigeriene, ceea ce sugerează achiziția din mediu. Prezența acestor bacterii la nou-născuți este îngrijorătoare, indicând posibile infecții viitoare rezistente la medicamente.

Utilizarea abuzivă a antibioticelor în agricultură agravează RAM. La nivel mondial, se administrează mai multe antibiotice animalelor decât oamenilor, în principal pentru a preveni infecțiile și a promova creșterea, mai degrabă decât pentru a trata bolile. Descoperirea genelor de rezistență mobilă la colistină (mcr) în fermele de porci din China în 2016 a condus la interzicerea colistinei în agricultura chineză. În ciuda acestui fapt, țările europene exportă furaje pentru animale care conțin colistină către țări cu venituri mici și medii, precum Nigeria, agravând astfel problemele legate de RAM.

„O interdicție globală privind utilizarea nediscriminatorie a colistinei în agricultură este necesară, dar trebuie să fie echilibrată pentru a evita impactul negativ asupra producției alimentare și a mijloacelor de subzistență ale agricultorilor. Investițiile în prevenirea infecțiilor, programele de control și îmbunătățirea igienei în ferme sunt esențiale. Animalele ar trebui să primească antibiotice numai atunci când sunt bolnave, iar acestea ar trebui să fie cele mai puțin importante pentru sănătatea umană, astfel cum sunt clasificate de OMS”, transmite The Conversation.

O reuniune la nivel înalt a ONU privind RAM în septembrie 2024 reprezintă o oportunitate pentru liderii mondiali de a stabili obiective de reducere a utilizării antibioticelor în agricultură și de a sprijini fermierii în îmbunătățirea practicilor de igienă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels/William Fortunato

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *