Cele mai sănătoase fructe tropicale/Deși sunt cultivate în țări exotice, le găsim în supermarket pe majoritatea dintre ele

Fructele tropicale cele mai sănătoase Foto: Freepik

Când vorbim despre fructe tropicale, ne gândim de obicei la țări din regiunile calde și umede de la tropice, care cuprind regiuni din Asia, Africa, America și Oceania. Însă aceste fructe sunt excelente pentru dietă, fiind bogate în nutrienți pe care nu întotdeauna îi găsim în alte alimente, potrivit Health.

Dincolo de aromele exotice, conțin fibre și nutrienți valoroși precum vitamina C sau potasiu.

În general, adulții au nevoie de 1,5-2,5 căni de fructe zilnic. O dietă echilibrată care include fructe poate reduce riscul de boli cronice.

Iată zece dintre cele mai sănătoase fructe tropicale. Le puteți consuma în diferit forme: smoothie-uri, salate, deserturi sau cu iaurt și cereale.

  1. Mango

Mango, cel mai popular desert tropical la nivel mondial, este bogat în vitamina C, oferind 60,1 miligrame (mg) pe cană (67% din valoarea zilnică, sau VD). Vitamina C susține sistemul imunitar și acționează ca un antioxidant, protejând celulele de daunele cauzate de radicalii liberi.

Mango oferă, de asemenea, 0,183 mg de cupru (20% din VD), un mineral implicat în producția de energie, țesutul conjunctiv și sănătatea vaselor de sânge. Cuprul ajută, de asemenea, la menținerea sistemelor nervos și imunitar.

  1. Papaya

Papaya furnizează 88,3 mg de vitamina C (98% din VD) într-o porție de o ceașcă. Pe lângă efectele sale antioxidante, vitamina C ajută la producerea colagenului, necesar pentru vindecarea rănilor și ajută organismul să absoarbă fierul din alimentele vegetale.

Papaya este bogată în carotenoizi precum betacarotenul și licopenul, care sunt pigmenți vegetali cu efecte antioxidante și antiinflamatoare. Acești compuși sunt responsabili pentru culoarea roșie sau galben-portocalie găsite în multe fructe și legume.

  1. Ananasul

Ananasul este dintre puținele fructe tropicale care conțin bromelaină, o enzimă care a fost studiată pentru potențialele sale beneficii pentru sănătate, inclusiv capacitatea sa de a combate inflamația și cancerul.

O porție de o ceașcă de ananas oferă 78,9 mg de vitamina C (88% din VD), 0,181 mg de cupru (20% din VD) și 1,53 mg de mangan (67% din VD). Manganul ajută la producerea energiei și la protejarea celulelor împotriva deteriorării. De asemenea, este esențial pentru oase puternice, reproducere, coagularea sângelui și un sistem imunitar sănătos.

  1. Bananele

Bananele au un „ambalaj” natural care le face ușor de transportat și consumat în orice ocazie. O banană de mărime medie oferă 3,07 grame (g) de fibre (11% DV), care sunt importante pentru sănătatea generală, inclusiv pentru digestie.

De asemenea, oferă 10,3 mg de vitamina C (11% din VD), 422 mg de potasiu (9% din VD) și 0,433 mg de vitamina B6 (25% din VD). Potasiul este vital pentru buna funcționare a rinichilor și a inimii, contracția musculară și transmiterea nervoasă, în timp ce vitamina B6 este esențială pentru metabolism.

  1. Acai

Fructele Acai sunt originare din regiunea fluviului Amazon și se găsesc de obicei în magazinele alimentare în forme prelucrate, cum ar fi pachetele de piure congelat, pulberi sau sucuri.

O băutură de 225 g de fructe de acai furnizează 3,19 g de fibre (11% din VD), 4,42 mg de mangan (192% din VD), 112 mg de vitamina C (124% din VD) și 1.290 micrograme (mcg) de vitamina A (143% din VD). Vitamina A susține sănătatea ochilor și a sistemului imunitar și ajută organele precum plămânii și inima să funcționeze corect.

  1. Avocado

Deși este adesea folosit în mâncăruri savuroase, avocado este, practic, un fruct. O porție de o ceașcă de avocado tăiat cubulețe oferă 10 g de fibre (35% din VD) și este bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase, care pot reduce colesterolul lipoproteic cu densitate scăzută (LDL).

Avocado oferă, de asemenea, mai multe vitamine și minerale, inclusiv potasiu (728 mg, sau 15% din VD), cupru (0,285 mg, sau 32% din VD) și vitamina K (31,5 mcg, sau 26% din VD), care este importantă pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor.

  1. Guava

Guava crește în regiunile tropicale, inclusiv în Florida și Hawaii. Este rotundă, ovoidală sau în formă de pară, cu o coajă verde până la galbenă și o culoare a pulpei care poate fi albă, galbenă, roz sau roșie.

Guava este bogată în fibre și vitamina C. O ceașcă oferă 8,91 g de fibre (32% din VD) și 376 mg de vitamina C (417% din VD). De asemenea, oferă 688 mg de potasiu (15% din VD) și 0,181 mg de vitamina B6 (11% din VD).

  1. Sapodilla

Sapodilla, originară din America Centrală, sudul Mexicului și Caraibe, este cultivată și în India. Acest fruct oval are coaja aspră, maro și pulpa galbenă până la maro deschis. Este bogat în compuși vegetali benefici precum flavonoidele și polifenolii.

Un fruct de sapodilla (170 g) furnizează 9,01 g de fibre (32% din VD). De asemenea, 25 mg de vitamina C (28% din VD) și 0,146 mg de cupru (16% din VD).

  1. Mangosteen

Mangosteenul este originar din Asia de Sud-Est, unde este numit „Regina fructelor”. Este rotund, cu o coajă tare, de culoare mov închis și pulpă albă. Este unul dintre acele fructe tropicale folosite în scopuri medicinale în zone precum Filipine sau Malaezia. Este studiat pentru efectele sale antioxidante, antiinflamatorii, anticancerigene și antidiabetice.

O cană de fructe din conservă de mangosteen furnizează 3,53 g de fibre (12% din VD), 0,135mg de cupru (15% din VD) și 60,8 mcg de acid folic (15% din VD), care sunt esențiale pentru ADN și creșterea celulelor.

  1. Durian

Durian, adesea numit „regele fructelor”, crește în țările din Asia de Sud-Est. Forma sa variază de la rotundă la alungită, iar coaja sa este verde până la maronie, țepoasă. Pulpa poate fi galbenă, albă, galben-aurie sau roșie.

Bogată în polifenoli și flavonoide, o ceașcă furnizează 9,23 g de fibre (33% din VD), 1 060 mg de potasiu (22% din VD), 0,503 mg de cupru (56% din VD), 0,79 mg de mangan (34% din VD) și 47,9 mg de vitamina C (53% din VD).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *