În timp ce seceta afectează alte țări, Franța ar putea înregistra cea mai slabă recoltă de grâu din 1983, din cauza ploilor excesive

ploi, franta, grau, productie Sursa foto: Dusan Kostic | Dreamstime.com

Franța ar urma să înregistreze, în sezonul 2024-2025, cea mai slabă recoltă de grâu moale din ultimii peste 40 de ani, din cauza ploilor excesive care au afectat principalul cultivator din UE, avertizează analiștii firmei de consultanță Argus, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Producția ar putea scădea la 25,2 milioane tone de grâu în sezonul 2024-2025, un declin de 27% față de media din ultimii cinci ani. Ploile abundente, alături de lipsa soarelui și temperaturile scăzute, au favorizat bolile, ceea ce a afectat randamentul culturilor și calitatea recoltelor în majoritatea regiunilor agricole, susțin analiștii de la Argus.

Vremea extremă din Europa afectează acest sezon agricol, în special ploile excesive din nord-vest, iar în est seceta și temperaturile ridicate afectează producția de porumb. Săptămâna trecută, fermierii francezi au cerut Guvernului ajutor financiar din cauza recoltelor scăzute.

“Va trebui să ne întoarcem la anul 1983 și la recolta de 24,5 milioane tone pentru a mai găsi o astfel de recoltă scăzută în Franța. Întregul sector francez al cerealelor suferă consecințele scăderii istorice a producției”, a apreciat Gautier Le Molgat, directorul Argus Media France.

În pofida perspectivelor slabe din Franța și a culturilor mai scăzute din Rusia, la Bursa de cereale de la Chicago, unde se stabilesc prețurile de referință la nivel mondial, grâul încă se tranzacționa aproape de cel mai redus nivel din ultimii patru ani, pe fondul livrărilor semnificative din SUA. Cotațiile futures la grâu la bursa de la Paris au atins în mai cel mai ridicat nivel din ultimul an, din cauza condițiilor meteo, dar de atunci prețurile au scăzut.

Citește și Recolta de porumb din Ucraina, afectată de secetă. Este așteptată o producție cu 6 milioane de tone mai mică decât anul trecut

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Dusan Kostic | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *