O nutriționistă pentru copii îți spune cum să-i înveți să mănânce. ”Nici nu-i forța, nici nu le interzice”

tratament copii obezi Sursa foto: Nuzza1 | Dreamstime.com

Nutriția și, mai specific, nutriția infantilă, este una dintre preocupările principale ale părinților, mai ales în primele etape de viață ale copilului. A avea un copil care mănâncă prost poate genera niveluri ridicate de stres părinților, dar este necesar să se elimine multe false mituri, iar părinții să învețe tehnici care ajută la îmbunătățirea relației copilului cu mâncarea. Elena Toledano, dietetician și nutriționist la firmă specializată în alimentația infantilă ecologică în Spania, cunoaște bine preocupările părinților și îți spune cum să-i înveți să mănânce. „Nimeni nu se naște știind, și doar dintr-o abordare multidisciplinară putem schimba cu adevărat lucrurile”, asigură ea.

O modalitate bună de a aborda problema este să dezminți ”adevăruri” precum faptul că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, că trebuie obligați să mănânce chiar dacă nu vor sau că există alimente bune și rele pe care trebuie să le includem sau să le excludem din meniurile zilnice. Iată interviul pe care nutriționista pentru copii l-a acordat blogului Hoss.

Este micul dejun esențial și pentru cei mici?

Acesta este un mit. Micul dejun a fost întotdeauna una dintre mesele căreia îi acordăm cea mai mare importanță. Cu toate acestea, dovezile științifice ne spun că nu e chiar așa. De fapt, copiilor nu li se întâmplă nimic dacă nu iau micul dejun. Există mulți factori care determină dacă un copil ar trebui sau nu să ia micul dejun și, desigur, dacă pentru micul dejun se consumă produse cu adaos de zahăr, poate fi mai bine să nu ia micul dejun.

De ce depinde acest lucru?

Depinde foarte mult de apetitul copilului, sunt unii care se trezesc cu foame și alții fără. Este recomandabil să îi ascultăm și să le oferim opțiuni sănătoase fără a forța momentul consumului. Pe măsură ce cresc, cer mai multă varietate de arome și texturi. Putem pregăti mic dejunuri diferite într-un mod rapid și convenabil. Câteva idei sunt: chifle cu curcan și brânză, iaurt cu fructe și nuci.

Știm, în general, cum să ne hrănim copiii?

Ei bine, ca părinți, este posibil să nu avem toate răspunsurile, deoarece chiar și ca adulți ne confruntăm uneori cu dificultăți în menținerea unor obiceiuri sănătoase în ceea ce privește alimentația. În cele din urmă, depinde mult de fiecare persoană și de capacitatea sa de a transmite o alimentație sănătoasă generațiilor următoare.

Eu recomand să ne asumăm responsabilitatea pentru a găsi cele mai bune soluții, să ne concentrăm pe învățare și, dacă este necesar, să căutăm ajutor extern. Transmiterea importanței unui stil de viață sănătos, atât fizic cât și mental, este cea mai bună moștenire pe care o putem lăsa copiilor noștri. De aceea, recomandăm ca întreaga familie să lucreze împreună pentru a crea un mediu sănătos în care să mâncăm bine, să ne odihnim, să ne gestionăm emoțiile și să ne menținem activi fizic în viața de zi cu zi.

Există un procent mare de obezitate infantilă, care este cauza? Este legată în parte de diferențierea socială?

Obezitatea este o condiție multifactorială, adică nu depinde de un motiv concret. Astăzi, dovezile ne spun că există peste o sută de factori care determină dacă o persoană are obezitate, așa că a te concentra doar pe mâncare și exercițiu înseamnă să privești doar 10% din dimensiunea reală a problemei. În primii 10 ani de viață se stabilesc comportamentele alimentare pe care tindem să le avem pentru restul vieții noastre. De aceea, de pildă unde lucrez eu, creăm produse care ajută la stabilirea unor bune obiceiuri alimentare care ne vor însoți toată viața și ne vor ajuta să creștem sănătos. Dacă ne înconjurăm de un mediu în care se facilitează consumul de alimente calorice și puțin nutritive, unde de asemenea se promovează ecranele și sedentarismul continuu, generăm obiceiuri care pot afecta sănătatea noastră.

Cum influențează nutriția dezvoltarea ulterioară?

O nutriție inadecvată în copilărie afectează creșterea și dezvoltarea. În perioada copilăriei și adolescenței creșterea este rapidă și necesită cei mai buni nutrienți pentru a crea un organism sănătos și puternic. O alimentație săracă în nutrienți crește riscul de a suferi anumite boli în viitor și, de asemenea, favorizează o relație proastă cu mâncarea, ceea ce poate duce la tulburări de comportament alimentar.

Forțarea sau interzicerea consumului anumitor alimente, care sunt alternativele la aceste metode și ce ar trebui să utilizăm?

Forțarea, la fel ca și interzicerea, nu este soluția, deoarece lupta de putere la masă tulbură copilul care este exigent la mâncare. Pentru a promova o bună relație cu mâncarea, este recomandabil să le permitem să experimenteze propriile lor senzații de foame și sațietate și să nu umplem farfuria de mâncare, ci să oferim porții adecvate, pentru ca vizual să nu se simtă copleșiți. Să le permitem să aleagă dacă vor să mănânce mai mult sau nu.

Pot aceste practici, care spui că nu sunt potrivite, să ducă la probleme cum ar fi tulburările alimentare în viitor?

Da, o relație proastă cu mâncarea netratată corect poate duce în viitor la o problemă alimentară. De aceea, insistăm pe importanța promovării unei bune relații cu mâncarea încă de când sunt mici, pentru ca în viitor să învețe să își recunoască corect senzațiile de foame și sațietate.

Ar trebui părinții să caute ajutorul unui nutriționist infantil pentru a înțelege și planifica alimentația copiilor lor?

A avea ajutor, precum și informații veridice despre alimentație, fie pentru copiii noștri sau pentru noi ca adulți, ne va ajuta întotdeauna să creăm obiceiuri bune în ceea ce privește mâncarea sau chiar să ne îmbunătățim relația cu mâncarea. A avea un suport în dietă, care să ne ajute să gestionăm într-un mod simplu o alimentație de bază, poate fi foarte benefic pe termen lung.

Este adevărat că astăzi, în Spania, de pildă, accesul la nutriționiștii pentru copii care să ne ofere instrumente este complicat, deoarece suntem singura țară din Europa care nu are această clasificare în întregul Sistem Național de Sănătate. Cred că includerea unui dietetician-nutriționist în îngrijirea primară și în spitale ar fi  o economie în sistemul de sănătate deoarece învățarea corectă a practicilor legate de mâncare de la o vârstă fragedă va ajuta la prevenirea bolilor, precum și la îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Aceste sfaturi sunt valabile pentru toți?

Nu sunt valabile în mod generic, de aceea este recomandabil ca amănuntele să fie personalizate în consultație. Fiecare copil este unic și recomandările trebuie personalizate ori de câte ori putem, deoarece depind de mulți factori precum vârsta, contextul familial, alimentația, obiceiurile, rutinele, bolile, antecedentele…

Care este cel mai periculos mit despre alimentație pe care ar trebui să îl eliminăm?

Cel mai periculos mit, în opinia mea, este acela de a categoriza alimentele în „bune” și „rele”. Este un mod de gândire foarte dicotomic care poate genera o relație foarte restrictivă cu mâncarea în viitor. În plus, nu există alimente care să fie bune sau rele în sine fără un context alimentar. Acest mit dă mai multă importanță pe aliment în sine decât pe o alimentație sănătoasă în ansamblu. Asta este ceea ce ar trebui să urmărim.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *