În 2013, numeroși japonezi au văzut sau postat pentru prima dată pe Twitter experiența berii cu matcha: o tendință în cafenelele și barurile din Tokyo, care consta în amestecarea berii cu ceai matcha. Din această combinație rezulta o concentrație alcoolică scăzută, ușor amară și cu o textură catifelată, pe care matcha o conferă berii, împreună cu o spumă ușoară și fină. Rețeta s-a răspândit rapid nu doar în Japonia, ci și în restul Asiei, Americii și Europei, susține ElPais.
O combinație destul de ciudată
Berea cu ceai matcha este un exemplu despre cum interacționează notele fructate, vegetale și amare ale matcha atunci când se amestecă cu aromele de cereale și bulele de bere. O interacțiune care sfidează ideea că un gust amar plus alt gust amar înseamnă întotdeauna mai multă amăreală. Surprinzător hameiul și matcha, care pot părea ingrediente complet diferite, când sunt combinate, creează o armonie de arome specială.
Ce anume face ca aceste două elemente să se completeze atât de bine? Ambele aduc un strop de amăreală în amestec într-un mod complementar: hameiul echilibrează aromele dulci ale malțului, în timp ce ceaiul matcha completează nota amară a hameiului, creând un echilibru și o complexitate interesantă a gustului.
Atât hameiul, cât și ceaiul matcha au arome de ierburi și fructe. Primul poate avea arome florale și citrice, în timp ce al doilea are note vegetale și fructate, variind în funcție de calitatea și originea sa. Aceste caracteristici se combină adăugând profunzime și note diferite gustului final.
În plus, matcha, fiind o pulbere fină, conferă berii o textură netedă și catifelată, în special spumei.
Din baruri și magazine berea cu matcha a ajuns și în sticle
Acest amestec nu se găsește doar în baruri sau cafenele. Diverse mărci de bere și-au lansat propriile versiuni îmbuteliate de bere cu matcha. Una dintre cele mai remarcabile este Kizakura Matcha IPA din Japonia, cu arome de mandarină, nuanțe ușoare de malț, echilibrată, cu o amăreală plăcută și o textură completă. Se remarcă pentru gustul rafinat al matcha de Kyoto, care persistă până la final.
În Statele Unite, mai multe berării artizanale au experimentat această combinație. De exemplu, berăria Stone Brewing a lansat o ediție limitată de bere cu matcha, foarte bine primită de pasionați. În Australia, berăria Matcha Made in Heaven a creat o linie completă de beri infuzate cu ceai matcha, remarcându-se prin aromele unice și culoarea verde vibrantă.
De asemenea, multe pub-uri și baruri japoneze din lumea întreagă, cum ar fi 29B Teahouse din New York, Kintan Japanese BBQ din Londra și Monkey Trío din Manchester, precum și restaurantele Japan House din Los Angeles, Berlin și Londra, au transformat berea cu ceai matcha într-una dintre băuturile lor vedetă. În Europa, în Spania de pildă, compania de beri artizanale Bierboi a lansat Natsume, o bere IPA cu ceai matcha japonez, o băutură intensă cu note dulci și ușor amare, care –a cucerit în egală măsură pe iubitorii de bere și ceai.
Evident, bătura nu se găsește pe rafturile magazinelor, dar aduce un plus de rafinament pentru cunoscători, atât în domeniul berii cât și în cel al gastronomiei în general. Rămâne de văzut dacă va trece proba timpului sau este doar un moft de moment, la modă.