Prânzul de duminică. Parmigiana di melanzane, caserolă de vinete sau un fel de moussaka a italienilor

retete cu vinete retete italiene masa de duminica caserola de vinete reteta vegetariana moussaka foto dreamstime@Sergii Koval

Un fel unic de duminică prin definiție, care combină tot ce are natura mai bun vara: vinete și roșii. Acestea din urmă sub formă de passata, suc de roșii mai concentrat. În plus, brânzeturi. Se poate experimenta și cu brânzeturi  naționale, de exemplu cașcaval – întrunește ambele calități ale celor două brânzeturi italiene: are gust, precum parmezanul, dar e și moale, precum mozzarella.

Mai multe regiuni din Italia își revendică paternitatea acestui fel iubit de toată lumea, dar versiunea cea mai acreditată este că ar fi de origini siciliene. În dialectul local, parmiciana indică un teanc de scânduri subțiri de lemn de la obloanele de la ferestre. Exact așa arată și preparatul de unde probabil i se inspiră numele: felii de vinele alternate cu sos de roșii și brânzeturi, trecute prin cuptor.

Dacă vrem să o propunem la masă duminica, putem începe prin a pregăti din ziua anterioară sosul și vinetele, dar se poate foarte bine și face cu o zi înainte și servi a doua zi. E chiar mai bună.

Ingrediente pentru o tava de 6-8 porții

1,8-2 kg vinete

1kg passata, suc de roșii concentrat

1 ceapă medie

500 g mozzarella, sau după gust

100 g parmezan ras

ulei, busuioc

sare, piper

ulei pentru prăjit*

Procedeu

*Ar fi de început prin a spune că în varianta tradițională feliile de vinete se prăjesc în baie de ulei, precum în rețeta de caponata. Însă, ca și în cazul ei, în versiunile moderne mai ușoare, vinetele se trec fie prin cuptor, fie pe grill, fie prin cuptorul cu microunde.

Dincolo de această opțiune în sine, se începe prin a prepara sosul. Se călește 2 minute ceapa tăiată mărunt într-o tigaie antiaderentă cu ulei, la foc mic, nu trebuie niciodată să devină închisă la culoare.

Peste ceapă să adaugă sucul de roșii și se gătește la foc mic circa 40 de minute. La final se adaugă frunzele de busuioc și se potrivește de sare.

Între timp, cât așteptăm sosul, pregătim vinetele. Se taie felii groase de circa 1/2cm, fie pe lungime, fie în secțiune transversală, rotunde. Se presară cu puțină sare și se lasă să se scurgă într-o strecurătoare. În acest fel pierd partea amară, iritantă.

Așteptând și vinetele, tăiem mozzarella cuburi mici și o lăsăm să se scurgă și ea. Dacă folosim cașcaval, nu e nevoie.

Când vinetele s-au scurs suficient, le clătim cu apă rece și le așezăm pe prosop sau hârtie absorbantă să se usuce pe cât posibil. Mai departe, fie se prăjesc în baie de ulei, fie se pregătesc altfel, conform explicației inițiale. Este important ca vinetele să fie pe jumătate gătite atunci când iau drumul cuptorului.

Cum se compune caserola

Când și sosul și vinetele sunt gata, se compune caserola: se adaugă întâi puțin sos pe fundul unei tăvi antiaderente de sticlă sau ceramică. Se așează apoi un prim strat de vinete, se acoperă cu puțin sos și se distribuie deasupra cuburi de mozzarella/cașcaval. Apoi se adaugă un praf de parmezan ras pentru gust. În continuare, se adaugă alt strat de vinete și se continuă tot așa până am epuizat ingredientele pregătite.

Se finalizează cu brânzeturi și frunze de busuioc.

Se gătește în cuptorul pre încălzit la 200 de grade, timp de jumătate de oră. Odată ce e gata, trebuie așteptat măcar un sfert de oră înainte de a servi. Fiind un fel unic, se poate asorta cu felii de pâine integrală. Se poate combina cel mai bine cu vin alb dar și cu bere.

Se poate conserva la frigider 2-3 zile.

Citește și: https://g4food.ro/pastele-de-vineri-seara-spaghetti-alla-puttanesca-o-reteta-care-din-casele-de-toleranta-a-emigrat-pe-toate-continentele/

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto dreamstime@Sergii Koval

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *