Bulgaria a fost prima țară membră a Uniunii Europene afectată de pesta micilor rumegătoare (PMR). Focarele au fost înregistrate în iunie 2018. Date statistice europene oficiale consultate de G4Food arată că depistarea bolii în unele ferme de ovine/caprine din țara de la sud de Dunăre nu a dus la sistarea totală a exportului de animale vii și produse ale acestora pe piețe terțe (din afara blocului comunitar). De precizat că Bulgaria nu joacă un rol important pe piața internațională a ovinelor.
Chiar dacă pesta micilor rumegătoare a fost depistată în mai multe ferme de ovine/caprine din țară, în iunie 2018, vânzările de animale în afara granițelor nu au fost suspendate, la nivel național.
Cronologia exporturilor de ovine din Bulgaria, prima țară afectată de PMR
În 2018, anul când au fost înregistrate focarele de PMR, Bulgaria a exportat pe piețele terțe o cantitate totală de 1.106 tone (animale vii și produse ale acestora).
În anul următor, exportul a continuat, în ciuda faptului că PMR era confirmat în țară, și, mai mult, cantitatea a crescut: 1.515 tone.
În 2020, an marcat și de pandemia Covid-19, care a afectat masiv piețele internaționale, Bulgaria a reușit să obțină încă o creștere a livrărilor de ovine/caprine: 1.984 tone.
În 2021, exporturile au scăzut la 1.523 tone, iar în anul următor la 320 de tone. În 2023, exporturile au fost de 229 de tone. Acestea nu sunt însă cele mai mici cantități. În 2015, de pildă, vânzările au atins un nivel minim: 49 de tone. În 2017, au fost de 167 de tone.
Prin urmare, scăderea exporturilor începând cu 2021, după 3 ani de la izbucnirea focarelor de PMR, nu poate fi pusă neapărat pe seama acestei boli, întrucât Bulgaria a exportat cantități și mai mici, când nu se confrunta cu pesta micilor rumegătoare. După 2018, potrivit datelor de care dispunem, nu a mai fost raportat niciun focar de PMR, în Bulgaria, dar țara nu a fost declarată, oficial, liberă de PMR, fiind încă marcată pe o hartă globală a bolii, în 2022. (Sursa: cabidigitallibrary.org)
România și Grecia sunt acum noile țări comunitare ajunse în situația de a se lupta cu una dintre cele mai contagioase și de temut boli din domeniul zootehnic. În iulie 2024, au fost confirmate mai multe focare în Dobrogea, respectiv în regiunea Tesalia. Grecia acuză România că a introdus boala pe teritoriul său național, în timp ce autoritățile românești declară că ancheta epidemiologică este în desfășurare pentru a afla originea virusului ajuns pe teritoriul nostru.
Importuri de ovine/carne de oaie
Au importat cele două țări (România și Grecia) sau una dintre acestea ovine/caprine vii din țări terțe, în 2024?
Datele statistice furnizate de Comisia Europeană arată că România și Grecia nu au importat de pe piețele terțe ovine/caprine vii. Singurele state membre ale UE care au importat ovine/caprine vii, în 2024, sunt Germania și Austria, din Elveția, țară liberă de pesta micilor rumegătoare.
Rezistă virusul la temperaturi joase? Potrivit unui comunicat al ANSVSA, din 20 iulie, „refrigerarea și congelarea îl conservă”.
România a importat în 2024, o cantitate de 39 de tone de carne de oaie congelată, din Marea Britanie, și 106 tone de organe de oaie, din Australia, ambele state libere de pesta micilor rumegătoare.
Grecia a importat, la rândul ei, carne proaspătă, carne congelată, organe de oaie și preparate din carne de oaie, în cantitate de 2.641 tone, dar din țări libere de PMR.
Surse din ANSVSA au explicat că un om care consumă carne de oaie infectată cu PMR nu poate deveni vector de propagare a virusului, către populațiile de ovine/caprine.
Reamintim că ANSVSA a asigurat printr-un comunicat emis miercuri, 24 iulie, după întâlnirea avută cu reprezentanții asociațiilor de profil și cu exportatorii că exportul de ovine/caprine nu va fi stopat, dar că regulile de comercializare a ovinelor vor fi înăsprite. Din județul Tulcea, unde au fost instituite zone de restricții suplimentare, vânzările nu vor putea fi efectuate pentru un timp, în funcție de evoluția situației epidemiologice.