Producători mici, gusturi mari: Un cuplu de pensionari își vinde surplusul de fructe și legume din grădina proprie la conservă / Nimic nu se pierde

Micii producători își vând recolta la conservă Foto: G4Food

Un cuplu de pensionari din Maramureș a găsit o formulă să-și completeze veniturile din pasiunea lor: grădinăritul. Astfel, pe o suprafață de teren relativ mică, de sub 40 de ari pe care o dețin în satul Hideaga, ei cultivă fructe și legume. De asemenea, au un solar în care producția succesivă le asigură o recoltă mai bogată. Și, pentru ca totul să fie și mai eficient, surplusul de legume și fructe este conservat. Astfel, pot fi vândute tot timpul anului și se reduce risipa la maximum.

„Noi producem totul numai din grădina noastră. Nu avem o suprafață prea mare. Dar tot ce producem este pentru noi, iar ceea ce este surplus, conservăm pentru că îmi este mult mai ușor să le vând așa, decât să vin cu două kilograme de fructe la piață sau cu câteva legume. Așa, timpul îmi permite să le vând pe parcursul unui an întreg”, explică Eugenia Mureșan.

Maximul de eficiență este atinsă atunci când toate produsele se vând doar la comanda primită pe rețelele sociale. „Aici nu vindem în cantitate industrială. Avem clienți care cumpără o dată la o săptămână. Facem postările pe grupul «Roade de oraș» (pe Facebook, n. r.) și acolo trecem produsul, gramajul, prețul. În comentarii, clienții fac comandă și noi le aducem ce au nevoie”, mai spune pensionara.

Fructe și legume din livada proprie

Toate fructele folosite sunt din livada proprie, unde nu folosesc pesticide și nici chimicale. „Avem toată gama de pomi fructiferi. Avem mure, zmeură, vișine, cireșe, toate din grădina proprie. În grădina de legume, avem un solar în care punem culturile succesiv, ceea ce ne dă o productivitate mult mai mare și avem din toate câte puțin. Nu avem cantități mari, nu folosim decât îngrășăminte naturale, de la animale sau compost”, mai spune ea.

Printre produsele lor, de la compoturi și conserve de legume, sosuri pentru paste, pentru fripturi, siropuri, gemuri, dulcețuri sau nectar, până la oțet de mere infuzat cu petale de trandafir, găsești cam orice. „În oțetul de mere noi am infuzat petale de trandafiri Damasc (cei pentru dulceață) care este foarte bun pentru salate sau marinadă. Avem sosuri, pasta harissa pe care noi o producem din ardei iute pentru cei care doresc ceva mai picant; avem sos pentru friptură, pentru paste, care merge foarte bine și cu produsele la grătar”, mai spune ea.

Unele produse rentează, altele nu

Un alt produs care necesită multă atenție sunt roșiile coapte, care stau cinci ore în cuptor la foc mic și apoi sunt puse în borcănașe cu mirodenii precum dafin, salvie, usturoi etc. Acestea sunt apoi aranjate în borcane cu ajutorul unui bețișor, pentru un aspect deosebit.

Dacă este rentabil? Da și nu. „La unele câștigăm mai mult, la altele mai puțin. Dar e o necesitate. Ne ajută să ținem mai departe grădina și aduce și un beneficiu”, mai spune ea.

Conservele se vând cu prețuri diferite, siropuri de fructe la 18-20 de lei, gemuri și dulcețuri sau sosuri între 14 și 22 de lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *