Garnituri de legume: Rețetă de vinete soté. Melanzane a funghetto sau „vinete-ciuperci”. Cu sau fără adaos de roșii

reteta italiana reteta de vinete vinete soté reteta italiana de vinete garnitura de vinete garnitura de legume garnitura rapida de vara melanzane a funghetto vinete-ciuperci foto: dreamstime@Alexander Mychko

Vinete-ciuperci pentru că sunt tăiate și preparate într-o manieră în care ajung să semene la aspect și oarecum și la gust și consistență cu ciupercile. Altfel spus, vinete soté, rapide și extraordinar de gustoase. Este o garnitură rapidă de vară, specifică zonei Napoli, unde vinetele, alături de roșii, sunt legumele vedetă ale verii.

Este simplu de preparat dar ca să iasă bine e nevoie de urmat pas cu pas procedeul din rețetă: vinetele se taie cuburi și se sotează rapid în tigaie, plus niște arome. Iar dacă adăugăm peste ele și roșii proaspete sau suc de roșii, avem sos perfect pentru paste, chiar și reci.

Se poate propune ca garnitură la un preparat cu carne sau se poate asorta cu un toast cu brânzeturi sau alături de bruschette și mozzarella.  Aceste vinete soté se pot și tăia ulterior și adăuga într-un sandviș sau direct pe bruschette, tartine sau într-o salată cu roșii și brânză. Merg extraordinar de bine și ca garnitură la pește sau la omletă.

Ingrediente pentru 4 porții

2-3 vinete mari, din cele închise la culoare

100 g ulei, merge oricare

sare, piper

usturoi, pătrunjel

Procedeu

Se taie în 4 pe lung vinetele, iar fiecare bucată se taie încât să rezulte niște cuburi mai mari. Se lasă coaja, conține antioxidanți.

Se așează într-o strecurătoare mare, amestecate cu puțină sare, să se scurgă și să piardă, astfel, partea mai amară.

După circa jumătate de oră, minim, se scurg și, dat fiind că au o structură poroasă, trebuie puțin stoarse de apă.

Se încălzește acum puțin ulei într-o tigaie antiaderentă și se aromatizează cu un cățel de usturoi tăiat în două. Când a prins puțină culoare se adaugă și vinetele. Se sotează la foc mediu 2-3 minute și sunt gata.

Se elimină usturoiul, se completează cu piper și pătrunjel proaspăt tocat mărunt. Nu mai este nevoie de sare.

Se pot servi deopotrivă calde sau reci.

Citește și: https://g4food.ro/hummus-de-vinete-sau-babaganoush-cum-se-prepara-vinetele-in-zona-lor-de-origine-alternativa-la-salata-de-vinete/  

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: dreamstime@Alexander Mychko

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *