Ce este dieta zonelor albastre/Un cercetător explică ce trebuie să mănânci ca să fii longeviv precum oamenii care trăiesc în aceste regiuni

dieta zonelor albastre Sursa foto: Pexels

Un studiu recent a raportat că cine consumă un singur hot dog își poate scurta viața cu circa 36 de minute. Însă vestea bună ar fi că, potrivit eu.usatoday.com, ar exista și o dietă care urmărește să ne adauge ani de viață: dieta Blue Zones (dieta zonelor albastre), care se bazează pe tiparele de alimentație ale oamenilor care trăiesc în părțile lumii renumite pentru longevitatea populației.

Dieta a fost introdusă de Dan Buettner, cercetător al longevității,  de la National Geographic și autor de bestselleruri. Într-un interval de aproximativ opt ani, Buettner și o echipă de colegi au efectuat cercetări și au descoperit cinci zone ale lumii unde populația are o longevitate remarcabilă: Okinawa (Japonia), Sardinia (Italia), Nicoya (Costa Rica), Icaria (Grecia) și Loma Linda (California).

Printr-o analiză a obiceiurilor alimentare ale acestor comunități, ei au descoperit că oamenii din aceste așa-numite „Zone albastre” consumau o dietă în mare parte integrală și pe bază de plante.

Cercetătorul Dan Buettner a ținut, el însuși, timp de circa 10 ani, dieta zonelor albastre.

“Am practicat o dietă americană standard, când am început, dar a devenit atât de clar că acest mod de a mânca, specific zonelor albastre, aduce longevitate. De asemenea, este delicios” – Dan Buettner, cercetător al longevității, la National Geographic

Ce mănâncă oamenii din zonele albastre

  • Cerealele integrale, cum ar fi porumbul, grâul și orezul
  • Verdeaţă
  • Tuberculi, precum cartofii dulci
  • Fasolea, pe care Buettner o descrie drept „piatra de temelie a dietei”

Oamenii care locuiesc în Zonele Albastre mănâncă și carne, în medie de aproximativ cinci ori pe lună și pește o dată sau de două ori pe săptămână. Au și „un pic de brânză de oaie sau brânză de capră, dar foarte puțin zahăr. Probabil un sfert din zahărul pe care îl mâncăm noi și aproape niciun aliment procesat”, mai precizează Buettner.

Cercetătorul a scris o carte de bucate Blue Zones

Când a formulat, oficial, dieta și a creat o carte de bucate Blue Zones, cercetătorul Dan Buettner a decis să oprească total consumul de carne și lactate, explicând: „cu cât mai mulți oameni pot mânca o dietă integrală, pe bază de plante, cu atât le va fi mai bine. ”

Deși această dietă are asemănări cu dieta mediteraneană, ea pune mai puțin accent pe fructele de mare. În plus, dieta Blue Zones își propune să nu urmărească doar mâncatul, concentrându-se și pe un mod de viață care încurajează conexiunea socială și mișcarea.

Dieta Blue Zones ajută în multe probleme de sănătate

Pe lângă speranța unei vieți mai lungi, Buettner spune că dieta poate ajuta și cu alte probleme de sănătate.

Într-o provocare de 10 săptămâni difuzată de televiziunea NBC, în emisiunea „Today”, în 2019, oamenii care s-au ținut de dieta Blue Zones au avut rezultate impresionante. O femeie a spus că a slăbit 12 kilograme și i-a scăzut colesterolul cu 22 de unități. O altă femeie a slăbit 17 kilograme și a spus că se simțea „fericită (și) plină de energie”.  O a treia femeie a slăbit 37 de kilograme.

Astfel, cine ține dieta Blue Zones complet fără carne sau reducând consumul, își poate reduce colesterolul. De aici, implicit, și riscul de boli cardiovasculare, potrivit Asociației Americane a Inimii.

De asemenea, dieta te poate ajuta să te simți sătul mai mult timp. Un studiu din 2016, care a comparat mesele cu surse de proteine ​​vegetale versus proteinele animale, a constatat că sațietatea a fost mai mare după consumul de leguminoase, cum ar fi fasole și mazăre, decât după consumul de carne.

Dietele pe bază de plante pot ajuta, de asemenea, la susținerea unui tranzit intestinal normal. Creșterea cantității de fibre este direct asociată cu reducerea riscului de cancer de colon și cancer de sân.

Sfaturi pentru a începe o dietă Blue Zones

Dietele pot fi greu de respectat. Ideal ar fi să îți adaptezi  meniul pentru a face ca acest mod de a mânca să fie mai ușor.

„Cei mai mulți dintre noi țin o dietă de tip „see-food” (mănâncă ce văd) – așa că dacă puneți mâncarea nedorită deoparte și puneți un vas mare și frumos cu fructe în mijlocul mesei, este mult mai probabil să mâncați fructe”, spune Buettner, care ne recomandă să facem schimbări și în privința socializării și să încercăm să ne înconjurăm de oameni care au aceleași năzuințe ca și noi, pentru a ne fi mai ușor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *