Pleci în vacanță la all inclusive? Iată câteva sfaturi ca să nu te îngrași

all inclusive, alegeri sanatoase, sfaturi Sursa foto: Pexels

Deși este dificil, se poate urma o alimentație sănătoasă la all inclusive și fără să te îngrași. Una dintre cele mai complicate provocări cu care ne confruntăm în vacanță este alimentația. Cum mâncăm sănătos, în ciuda tentațiilor din jur, a lipsei de chef de a găti, a relaxării obiceiurilor și, pe deasupra, a bunătăților de la all inclusive.

Amenințarea de la all inclusive

O opțiune foarte populară sunt hotelurile care oferă regim all inclusive, demipensiune, pensiune completă etc., toate caracterizate prin formatul de bufet liber în care oaspeții se pot servi cu orice doresc, fără restricții de cantitate. Aceasta reprezintă o mare comoditate pentru utilizator, care este eliberat de grija gătitului, cumpărăturilor, dar în același timp, reprezintă o problemă pentru o mare parte din oameni care nu se pot controla și ajung să cadă în excese, ceea ce duce inevitabil la câteva kilograme în plus la sfârșitul vacanței.

Dar nu ar trebui să se întâmple așa. Mâncatul la bufet și mâncatul sănătos nu sunt neapărat incompatibile. În opinia Elenei de la Fuente Hidalgo, specialistă în Endocrinologie și Nutriție la Spitalul Quirónsalud San José, “bufetul liber, atât de obișnuit în hoteluri, nu înseamnă că trebuie să gustăm din toate, să umplem farfuriile până sus și de multe ori, până nu mai putem sau să credem că trebuie să ne recuperăm ceea ce am plătit”.

De aceea, îți arătăm cum să alcătuiești un meniu sănătos și nutritiv dacă mergi la un all inclusiv.

Sfaturi pentru a mânca sănătos (și fără a te îngrășa)

  1. Alege un prim fel de mâncare sănătos și sățios. De exemplu, specialista noastră propune următoarele: “Dacă îți alegi ca prim fel o salată variată, o supă, legume… vei lăsa mai puțin loc pentru alte alimente mai puțin sănătoase. Și dacă facem asta la prânz și la cină, vom respecta recomandarea de a consuma două porții de legume pe zi”.
  2. Alege un fel principal bogat în proteine, de preferat pește. Dacă ai ales pentru vacanță un loc pe malul mării, va fi ușor să găsești o ofertă mare de produse marine, pe lângă peștele propriu-zis. De pildă calamar, sepie, midii, creveți etc. Iar dacă optezi pentru carne, încearcă să fie carne slabă, cum ar fi pui, curcan, iepure, cotlet de porc sau vită slabă.
  3. Include carbohidrați ca garnitură. Felul principal poate fi însoțit de puțină paste, orez sau cartofi copți, care să asigure hidrații de carbon necesari. O altă opțiune este să adaugi aceste produse la aperitiv, îmbogățind astfel salata. Totuși, cum amintește specialista, nu trebuie să transformi o salată de paste sau orez în “paste sau orez cu salată”.
  4. Adaugă culoare farfuriilor. Pe lângă faptul că sunt mai apetisante, salatele și amestecurile de legume care combină mai multe culori vor fi și mai complete din punct de vedere nutrițional. Prin urmare, ideal este să adaugi la salate toate tipurile de legume: salată verde, spanac, germeni, roșii, castraveți, ardei, morcovi, sfeclă, fructe etc. tot ce-ți trece prin minte.
  5. Mănâncă încet. Trebuie să ții cont de faptul că senzația de sațietate apare în creier la aproximativ 30 de minute după stomac, așa că, dacă mănânci foarte repede, nu dai suficient timp pentru a percepe semnalul de plenitudine și continui să mănânci, deși nu este necesar. Doctorul de la Fuente sfătuiește: “Termină de mâncat ce ai în farfurie, acordă atenție stomacului tău și întreabă-te dacă te-ai săturat, dacă îți este foame sau dacă pur și simplu îți dorești să continui să mănânci. Dacă ai senzația de foame, așteaptă cinci minute înainte de a mai pune mâncare în farfurie, deoarece poate că după acest timp, te vei simți bine”.
  6. Nu te teme de desert. Deși, desigur, cea mai sănătoasă opțiune este fructul, este dificil să te ții doar de această alternativă când există atâtea alte opțiuni apetisante. Specialistul ne oferă un truc: “Trebuie să faci un pacte cu tine însuți și să încerci să nu te evoluezi între extreme: totul sau nimic. Fie nu mănânci desert, fie le mănânci pe toate. Dacă îți dorești un dulce, nu este nimic rău în asta, mănâncă-l și bucură-te de el, mâncând încet, pe deplin conștient și fără să te simți vinovat ulterior. Dar nu face asta în fiecare zi”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Comentarii

  1. Am vazut aseara la TV un reportaj cu romanii la un hotel all-inclusive de la mare. Restaurantul parea curatel si din imagini chiar parea o cina bufet destul de reusita. Din pacate inca prea multi romanii traiesc sub imperiul fricii de a muri de foame sau pur si simplu lipsa de maniere si educatie, sau amandoua?!.
    Procedure all -inclusive: la o singura vizita la bufet se ia toata manacare pentru acea masa ca sa nu se mai ridice sa mai mearga – ca deh sa nu fie deranjat in timpul concursului de mancat – prin urmare se umplu farfuriile cu mancare pana cand dau sa pice. Se umple jumatate de farfurie cu cartofi prajiti, neaparat din fiecare tip de carne cate o bucata si eventual ceva salata daca ai luat o farfurie mare si mai incape. La desert trebuie neaparat sa iei din fiecare tip de dulciuri ca nu sti care sunt bune si sa nu te risti. Cand ajungi la masa neaparat o comparatie intre ce au luat fiecare si eventual daca cineva a sarit ceva se duce repede la bufet sa completeze. Si concursul de mancat poate sa inceapa…
    Si uite in loc de o cina eleganta cu mancat incet si discutat si mai ales apreciat mancarea si mediul, totul de fapt este o competitie in care cine baga in el cel mai mult. Chiar si reprezentantul hotelului spunea ca arunca multa mancare. Dar deh, s-a civilizat si romanul si iti permite sa arunce mancare…ca doar am platit draga zeci de milioane pentru acest sejur…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *