Vedem peste tot alimente marcate ca fiind fără lactoză, obținute din lapte. Ele au apărut ca urmare a intoleranței anumitor persoane la lactoză, un carbohidrat prezent în lapte.
Ce e lactoza și cum se elimină din alimente
Lactoza este metabolizată de aparatul digestiv prin intermediul unei enzime numite lactază, care transformă lactoza. Intoleranța la lactoză se manifestă în cazul persoanelor care dintr-un motiv sau altul nu produc această enzimă în aparatul lor digestiv. Poate fi o problemă momentană, reversibilă, sau poate fi pe viață. Identificarea ei se poate face în primul rând eliminând o perioadă din alimentație dar există și teste specifice, la fel ca și în cazul alergiei.
Producția de brânzeturi și lactate proaspete fără lactoză presupune adăugarea de lactază în lapte, care într-un anume interval de timp descompune lactoza în alte două glucide separate, care au gust mai dulce. Acesta este motivul pentru care alimentele fără lactoză sunt mai dulci. Și nu pentru faptul că sunt adiționate cu zahăr. Însă chiar și așa, alimentele fără lactoză nu sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet.
Când vine vorba de brânzeturi învechite, lucrurile stau diferit. Procesul însuși de învechire duce la transformarea pe cale naturală a lactozei. Fapt pentru care atunci când devin gata de consum aceste brânzeturi conțin foarte puțină lactoză sau chiar deloc. Fenomenul este specific însă brânzeturilor învechite pentru perioade foarte lungi de timp, mai exact de la 2 ani în sus. În esență, brânzeturile foarte uscate italiene și franțuzești.
Tehnic vorbind, există un regulament UE care prevede că un produs etichetat ca fiind „fără lactoză” trebuie să conțină sub 0,1 g lactoză/100 g sau 100 ml de produs. În timp ce cele „cu conținut redus de lactoză” pot conține maxim 0,5 g/100 g sau 100 ml.
Diferența între alergie și intoleranță la lactoză
Intoleranța este, așadar, o problemă legată de imposibilitatea de a digera lactoza, în absența enzimei lactază pe care aparatul digestiv nu o poate produce. Efectul consumului de produse cu lactoză când corpul nu o poate prelucra comportă simptome tipice de indigestie. Nu este grav pe moment, dar o proastă digestie poate duce la mai multe probleme pe termen lung.
Spre deosebire de ea, alergia declanșează un alt tip de mecanism și este mult mai riscantă, în cazurile grave. Ca în cazul restului alergenilor, corpul percepe anumite tipuri de substanțe ca „inamici” și se declanșează o reacție exagerată de apărare. Aceasta, la rândul ei, dă naștere unui proces inflamatoriu, tipic situațiilor de alergie. Imediat după consum se poate manifesta prin probleme digestive, mâncărimi, pete, dificultăți de respirație, motiv pentru care este obligatoriu de mers la medic pentru că se pot agrava.
În ambele cazuri este nevoie de atenție și de citit bine eticheta, pentru că nu doar lactatele și brânzeturile pot conține lactoză. Laptele praf se folosește și în produsele de patiserie, în creme și alte preparate ready to eat dar și în mezeluri.