Pastele de vineri seara. Gastronomie și Oscar: rețetă de spaghetti cu anghinare din filmul Il Postino dedicat vieții în exil a poetului chilian Pablo Neruda

rețete de paste retete italiene anghinare retete rapide de paste conserva de anghinare reteta de spaghetti cu anghinare foto: www.lacucinaitaliana.it

A câștigat doar un Oscar celebrul film Il Postino, cu Philippe Noiret în rolul principal, dar a intrat în istorie pentru altceva: Massimo Troisi, actorul care luptase ca filmul să ia viață, a murit în mod tragic la câteva zile de la terminarea filmărilor. Amânase o operație pe cord ca să nu piardă ocazia vieții, de a juca alături de starul francez. Nu doar că nu a primit post mortem niciun premiu pentru rolul principal, dar nici măcar nu a apucat să vizioneze filmul. Avea doar 50 de ani.

E imposibil de redat în cuvinte poezia și senzațiile cărora le dă naștere pelicula. Ceea ce însă poate fi redat și replicat este cu siguranță o rețetă de spaghetti cu anghinare. A intrat și ea în patrimoniul național ca gli spaghetti del postino. Erau pastele pe care i le prepara Troisi iubitei sale din film, interpretată de Maria Grazia Cuccinotta. O rețetă care făcea apel la ingredientele tipice Mării Mediterane.

Este o rețetă foarte simplă și rapidă de paste, în perfect spirit mediteranean, cu anghinarea în rol principal. Pentru că e aproape imposibil a repera această legumă proaspătă în afara arealului ei, am adaptat rețeta la anghinarea conservată. În ulei sau în saramură, se găsește în toate lanțurile mari de distribuție și e un înlocuitor acceptabil pentru a crea un contact gastronomic cu insula Procida, de lângă Napoli, unde s-au făcut filmările.

Mai jos o rețetă adaptată, inspirată de pe lacucinaitaliana.it, care a încerca să reconstruiască rețeta din film.

Ingrediente

500 g spaghetti

6 bucăți de anghinare crude sau congelate (800g dacă e din conservă)

400 g roșii decojite și curățate de semințe, ideal cherry

1 cățel de usturoi

pătrunjel, busuioc

sare, piper, ulei

parmezan ras pentru servit

Procedeu

Înainte să ne apucăm de sos punem întotdeauna pastele la fiert, lăsându-le ușor al dente. Când sunt gata strecurăm și le lăsăm în aceeași oală, cu un strop de ulei în ele, să nu se lipească.

Se taie pe lung bucățile de anghinare din borcan și se sotează în puțin ulei la foc mediu. Se poate folosi și o parte din uleiul din borcan, dacă nu conține prea mulți conservanți.

În uleiul din tigaie se adaugă și un cățel de usturoi tăiat foarte fin. Sunt arome care merg foarte bine împreună, se pontențează reciproc.

După circa 5 minute, timp în care am amestecat des, cele din borcan sunt aproape gata. Dacă folosim congelate, se găsesc în hypermarketuri, vom avea nevoie de circa 10 minute.

În fiecare dintre variante, când anghinarea e aproape gata, se adaugă roșiile proaspete, curățate, tocate mărunt. Se mai învârt împreună 2-3 minute și se stinge flacăra. Opțional, se poate adăuga și un strop de suc de lămâie, pentru o notă și mai fresh.

Se adaugă în sos pătrunjel verde tocat fin. Se potrivește de sare și piper la final.

Sosul se adaugă în oala peste pastele scurse și care au rămas în așteptare.

O rețetă de spaghetti cu anghinare care se servește cald dar nu fierbinte, cu busuioc proaspăt și un strop de parmezan în farfurie.

Citește și: https://g4food.ro/spaghetti-cu-lamaie-usturoi-si-parmezan-pastele-de-vineri-seara-cea-mai-rapida-si-racoritoare-reteta-de-paste

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *