Rețetă „delicious”: File de cod Alaska la grătar cu legume rădăcinoase coapte

reteta, file de cod de alaska, legume radacinoase, gratar Sursa foto: DelicioUS

Această rețetă pe bază de pește nu este doar ușor de preparat, ci și un mod eficient de a servi o masă sănătoasă acompaniată de savuroasele legume rădăcinoase, transmite site-ul DelicioUS.

Ingrediente:

  • 1,2kg de legume rădăcinoase (ex: morcov, păstârnac, cartofi dulci)
  • 60ml ulei de măsline
  • 40g sirop de arțar (ori miere sau sirop de agave)
  • sare
  • o lămâie netratată
  • o legătură de cimbru
  • 4 bucăți de file de cod Alaska a câte 180g
  • 20ml ulei de măsline
  • piper măcinat
  • 50g hrean proaspăt

Mod de preparare:

1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius (175 de grade Celsius cu ventilație). Acoperă tava cu hârtie de copt. Curăță legumele, taie în jumătăți și așază-le pe tavă. Unge legumele cu ulei de măsline, sirop de arțar și sare și lasă-le în cuptor timp de 35 de minute.

2. Spală lămâia cu apă fierbinte, apoi usuc-o și rade fin coaja. Desprinde frunzele de cimbru de pe tulpini și toacă-le. Spală bucățile de pește cu apă rece, usucă și amestecă coaja de lămâie rasă, cimbrul și uleiul de măsline.

3. Întinde amestecul pe bucățile de file și lasă la aromat 15 minute. Mai apoi gătește bucățile de file pe grill (sau în tigaia grill) timp de 2-3 minute pe fiecare parte, condimentând cu sare și piper.

4. Curăță hreanul, apoi rade-l fin și servește-l cu pește și legume.

Fileul de cod de Alaska poate fi găsit la Groenlanda, Alfredo Seafood și Ocean Fish sau pe Freshful și în hipermarketurile din România.

Asociere cu vinuri americane

Site-ul DelicioUS ne recomandă și două vinuri americane cu care putem asocia acest preparat: „Deoarece peștele este ca o pânză pe care bucătarul construiește cu ajutorul celorlalte ingrediente, recomandarea de vin trebuie să le ia pe acestea în considerare. Aici vom avea nevoie de un vin alb, sec, cu arome citrice, care să fie la același nivel de intensitate aromatică cu lămâia și hreanul”.

Murphy Goode Sauvignon Blanc Fume – 2016 – North Coast

Vinul aduce note de citrice și o bună aciditate, extrem de potrivite alături de pește. Maturarea în baricuri propune, suplimentar, și niște arome de fum, perfecte alături de gustul pe care îl capătă preparatul pe grill.

Beringer Founders Estate Chardonnay 2017, California, SUA

Gustul de fructe tropicale și notele ușor citrice înnobilează olfactiv mâncarea dominată altfel de rădăcinoase. Aciditatea vinului face să nu mai fie necesară lămâia suplimentară la pește.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: DelicioUS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *