Într-un episod recent al emisiunii „Ten Percent Happier with Dan Harris”, Buettner, care a popularizat zonele albastre ale lumii, a vorbit despre cum încercarea de a atinge o stare bună de sănătate prin măsuri extreme poate fi contraproductivă.
În „cinci colțuri ale lumii”, locuitorii din zonele albastre trăiesc în medie cu opt ani mai mult decât americanii, a spus el. Și asta în condițiile în care, „niciunul dintre ei nu își monitorizează pașii, nu ia superalimente și nu merge în Costa Rica pentru celule stem.”
Există ceva ce oamenii din zonele albastre fac și cei mai mulți americani nu, dar probabil ar trebui
Nu încearcă să trăiască mai mult. Nu urmăresc în mod proactiv sănătatea sau longevitatea. „Încercarea de a urmări sănătatea, fie prin diete sau programe de exerciții fizice,” a spus Buettner, „sunt modele de afaceri grozave, dar sunt ineficiente în a oferi orice rezultate semnificative.”
În schimb, locuitorii din zonele albastre prioritizează îmbunătățirea relațiilor personale și dezvoltarea unui sentiment de comunitate, a spus el.
„În zonele albastre, oamenii trăiesc mult timp nu pentru că urmăresc sănătatea.Ci pentru că aceasta rezultă,” a spus Buettner. „Ei trăiesc într-un mediu în care micile lor decizii inconștiente sunt puțin mai bune toată ziua, ca rezultat al mediului în care trăiesc.” Și asta îi include și pe cei cu care se înconjoară. Menținerea unor conexiuni pozitive cu oameni care se angajează în activități sănătoase, cum ar fi plimbările zilnice sau mesele pe bază de plante alături de cei dragi, este ceva ce Buettner recomandă cu tărie pentru longevitate.
„Dacă vor să trăiască mai mult, să piardă în greutate, să facă mai multă mișcare, să mănânce mai bine,” a spus Buettner, „vor obține un randament mult mai bun al efortului, timpului și banilor lor modelându-și mediul decât vor face vreodată cumpărând un gadget sau gândindu-se că își vor schimba comportamentul suficient de mult pentru a face vreo diferență.”
Formula longevității
De două decenii, Dan Buettner a studiat longevitatea în locuri precum Ikaria, Grecia și Okinawa, Japonia. Identificând „Zonele Albastre” ale lumii, cele cinci regiuni cu cea mai lungă durată de viață, cercetătorul a studiat ce factori conduc la prelungirea vieții, arată CNBC.
Adoptarea obiceiurilor sănătoase, chiar și mai târziu în viață, poate afecta pozitiv longevitatea unei persoane, spune Buettner. Acest lucru este deosebit de adevărat când vine vorba de a fi atent la alimentele pe care le consumi.
„O femeie de 20 de ani ar putea trăi cu aproximativ 10 ani în plus dacă ar mânca o dietă de tip Zonă Albastră”, spune Buettner, referindu-se la o dietă bazată pe alimente integrale și plante. Bărbații, a descoperit el, ar putea trăi cu 13 ani în plus dacă mănâncă precum locuitorii din Zonele Albastre. „Chiar și pentru o persoană de 60 de ani, merită să câștigi șase ani în plus de speranță de viață.”
Nu trebuie să aștepți până la bătrânețe pentru a începe să vezi rezultatele. Există un lucru cheie pe care oamenii în vârstă de 20 de ani îl pot face chiar acum pentru a-și spori longevitatea, spune Buettner.
Dacă vrei să trăiești mai mult, ține-ți aproape prietenii cu obiceiuri bune
Cea mai bună modalitate de a menține un stil de viață sănătos pe termen lung, spune Buettner, este să te înconjori de oameni care vor împărtăși acest stil de viață cu tine.
„Alege un grup de prieteni a căror idee de recreere este ceva activ,” recomandă el. „Prieteni tăi vor influența comportamentele tale de sănătate pe termen lung aproape mai mult decât orice altceva.”
Buettner face frecvent exerciții împreună cu prietenii săi, practicând activități precum ciclismul împreună cu ei. El spune că antrenamentul în grup i-a ajutat să dezvolte și legături sociale mai profunde.
Obiceiurile lui se aliniază cu cele ale centenarelor, precum Deborah Szekely, în vârstă de 102 ani, care își face plimbările zilnice cu un prieten apropiat și încurajează oamenii să „găsească prieteni care sunt activi.”
Un prieten care mănâncă sănătos te poate ajuta să faci alegeri alimentare mai inteligente
„Dacă toți prietenii tăi se adună în jurul grătarului sau comandă pizza, asta vei mânca și tu,” spune Buettner. „Noul prieten vegan sau vegetarian pe care ți-l vei face, acela îți va arăta cum să gătești sau unde să găsești mâncare bună pe bază de plante.”
Când oamenii din jurul tău îți modelează, în mod regulat, comportamentul de a mânca alimente integrale și pe bază de plante, este mai probabil să-ți menții acest obicei — și, în esență, să trăiești mai mult.