Raport FAO: Numărul peștilor din mări și oceane riscă o scădere dramatică dacă emisiile de CO2 nu se vor reduce

raport FAO fond piscicol incalzirea globala emisii de CO2 foto pexels.com

Scăderea fondului de pește din aproape toate zonele oceaniche de pe planetă ar putea atinge un nivel de 10% până la jumătatea acestui secol. Este o proiecție publicată într-un raport FAO,  în scenariul cel mai pesimist legat de nivelul emisiilor de CO2 în deceniile următoare, citat de publicația italiană din domeniu agrifood.tech

O perspectivă mai mult decât îngrijorătoare ca dimensiuni, care riscă să aibă un impact major asupra țărilor care exploatează aceste resurse – vor fi afectați cei care își câștigă existența din actitivățile de pescuit, dar și populațiile care supraviețuiesc din asta. Și asta într-un context în care și suprafețele de pășune riscă să urmeze un scenariu similar, în scădere accelerată – care comportă același tip de riscuri economice și sociale.

De la 10 la 30% pește mai puțin în funcție de nivelul emisiilor de CO2 viitoare

Potrivit acestui cel mai pesimist scenariu de emisii de CO2, până la sfârșitul secolului încălzirea globală va fi de circa 3-4 grade. O valoare imensă, cu consecințe generale imposibil de prevăzut – ceea ce echivalează cu o scădere de 30% sau chiar mai mult a fondului piscicol în 48 de țări și teritorii.

În varianta cea mai optimistă, de emisii CO2 joase, nivelul încălzirii globale s-ar putea situa în jurul a 1,5-2 grade, în limitele acordului de la Paris privind reducerea emisiilor. Care s-ar traduce într-o scădere de circa 10% a populațiilor piscicole în 178 de state și teritorii până la sfârșitul secolului.

Printre scăderile cele mai accentuate din scenariul pesimist se numără jucătorii cei mai importanți de pe aceste piețe: peste 37% pierderi în zonele care țin de statul Peru, sau aproape 31% în cele care aparțin Chinei.

Trebuie să înțelegem bine riscurile care privesc ecosistemele marine

Raportul a fost realizat de FishMIP, o rețea internațională de cercetători care colaborează cu FAO pentru a studia impactul pe termen lung al schimbărilor climatice asupra ecosistemelor marine și activității de pescuit.

„Înțelegerea impactului potențial al schimbărilor climatice asupra ecosistemelor marine și a resurselor de pește, precum și relativele incertitudini, este crucial pentru a proiecta programe de adaptare conform necesităților”, a declarat Manuel Barange, șeful diviziunii pescuit și acvacultură al FAO. Emisiile mai joase ar reduce în mod semnificativ pierderile de populație piscicolă până la sfârșitul secolului pentru aproape toate țările și teritoriile, a mai explicat el.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *