Concluziile reuniunii de la Roma a Comitetului pentru Pescuit al FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură)

pescuit, ONU, FAO, Roma Sursa foto: Pexels

În perioada 8-12 iulie, la Roma, a avut loc a 36-a sesiune a Comitetul pentru Pescuit al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO)

De-a lungul săptămânii, s-au discutat principalele provocări cu care se confruntă oceanele și comunitățile care depind de ele, cum ar fi consecințele schimbărilor climatice asupra abundenței și distribuției resurselor piscicole, poluarea cauzată de plastic sau pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat.

Printre principalele rezultate se numără: aprobarea directivelor pentru acvacultura durabilă a FAO, prezentarea și revizuirea raportului privind starea mondială a pescuitului și acvaculturii pentru 2024 și avansarea lucrărilor la ghidul privind responsabilitatea socială în lanțurile valorice ale pescuitului și acvaculturii.

De asemenea, experții prezenți la întâlnire au recunoscut că, pentru prima dată, în anul 2022, producția de animale acvatice provenite din acvacultură a fost mai mare decât cea provenită din pescuit. Cu toate acestea, s-a evidențiat rolul fundamental pe care activitatea de pescuit îl are pentru securitatea alimentară. De asemenea, s-a subliniat rolul organizațiilor regionale de pescuit în promovarea durabilității populațiilor, accesul rațional la resursele marine și asigurarea faptului că oceanele sunt o sursă accesibilă de proteine de înaltă calitate.

Pe de altă parte, participanții au recunoscut activitatea FAO în diferite cadre și acorduri mondiale referitoare la biodiversitate. În acest sens, Comitetul pentru Pescuit a solicitat creșterea colaborării cu Convenția privind Comerțul Internațional cu Specii Amenințate de Faună și Floră Sălbatică (CITES) pentru a armoniza evaluarea propunerilor de includere a speciilor acvatice pe listele CITES.

Comitetul pentru Pescuit (COFI), un organism subsidiar al Consiliului FAO, a fost înființat de Conferința FAO în 1965

Este singurul forum interguvernamental global în care Membrii FAO se întâlnesc pentru a discuta problemele legate de pescuit și acvacultură. COFI este un organism unic prin faptul că oferă periodic recomandări globale și sfaturi politice guvernelor, organismelor regionale de pescuit, organizațiilor societății civile și actorilor din sectorul privat și comunitatea internațională.

Comitetul a încurajat dezvoltarea și adoptarea mai multor acorduri obligatorii, precum și instrumente neobligatorii, care au remodelat modul în care funcționează sectorul în interesul sustenabilității resurselor și conservării biodiversității.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *