Tania Fântână, nutriționist: Despre nuci și semințe

mancare, ochi sanatosi, tania fantana, vedere, omega-3 Sursa foto: G4Food

Citim peste tot că sunt alimente sănătoase. Prima dată când auzim de ele avem tendința să le adăugăm peste tot. La micul dejun, la prânz și la cină, chiar și în supă (supele cremă).

Știm că sunt bogate în grăsimi bune și ne ajută să scădem colesterolul rău și ca au multe fibre și ne ajută un tranzit mai lent. Nimic greșit aici. Dar dacă te apuci să le presări în ceea ce mănânci la orice pas este posibil să iei la pachet și ceva efecte negative.

Primul ar fi excesul de calorii. Nucile și semințele sunt printre cele mai grase alimente. Contează, așadar, mărimea porției zilnice. Recomandat ar fi 30-40 g nuci/semințe/zi. Adică un căuș de palmă, nu foarte mult deschis. Cum poți atinge această cantitate? Dimineața dacă obișnuiești să mănânci un iaurt poți pune în el câteva bucăți de nuci/migdale/caju/fistic/nuci de macadamia/nuci braziliene/pecan etc. La gustarea de fructe poți, alătura, iarăși, câteva bucăți de nuci.

Dacă vrei, însă, să păstrezi porția întreagă pentru o salată de varza ce însoțește un piept de pui la grătar sau vrei să-ți faci o salata Caesar și să fii mai generos cu nucile, poți face și asta.

Care este cea mai prietenoasă cu digestia modalitate de a mânca nuci?

Porția- 30/40grame

Te asiguri că și absorbi vitaminele din nuci (complexul B de vitamine, Vit A, Vit D, Vit E, acizi grasi Omega 3, calciu, fier, zinc, seleniu etc) dacă le înmoi în apă pentru 6-8ore. Singurele care nu necesita aceasta înmuiere sunt nucile de macadamia, braziliene și fisticul. Aceasta înmuiere face ca acidul fitic din coaja ce le acoperă să fie îndepărtat în mare parte, fiind hidrosolubil. În felul acesta, neplăcuta stare de balonare dată de consumul mai mare de nuci poate fi îndepărtată, inclusiv de cei care suferă de colon iritabil. În plus de asta, te asiguri că toți micronutrienții din nuci sunt și absorbiți, nu numai digerați.

Pe lângă aceste beneficii, și gustul nucilor devine mai plăcut prin înmuierea în apă. Cine a uitat de niște migdale în apă pentru câteva ore cred că nu mai vrea să le mănânce vreodată altfel. Ele devin mai dulci, mai lăptoase, mult mai delicioase decât variantele uscate.

Le puteți lăsa în frigider într-un bol de apă de seara și lua cu voi la serviciu într-o caserolă mica a doua zi

Cât despre semințe, lăsați-le să se hidrateze în iaurt sau lapte vegetal/animal de seara până dimineața.

Semințele de in este recomandat să le mâncați numai măcinate. Păstrați-le apoi, dacă ați desfăcut ambalajul, în frigider într-un recipient ermetic pentru că sunt foarte ușor perisabile și preiau ușor mirosurile din frigider.

Diversificați semințele din iaurt cu chia și cânepă pentru un plus de proteine fată de clasicele semințe de floarea soarelui, dovleac, susan.

Dacă vreți să slabiți și sunteți atenți la aportul caloric, nu depășiți gramajul recomandat. Nu de alta, dar aveți nevoie și de alți nutrienți în meniu decât de cei dați de nuci și semințe.

Atunci când nucile și semințele devin gustări preferate seara la televizor, pe lângă alte alimente ușor de ronțăit (popcorn, biscuiți, alune) apare de obicei și excesul ponderal, precum și incurajarea unui obicei total ineficient: mâncatul inconștient.

Arahidele sunt asociate mai degrabă leguminoaselor decât nucilor. Nu le preferați în detrimentul nucilor enumerate mai sus. Nu au aceleași proprietăți nutritive.

Nucile braziliene au un conținut ridicat de seleniu. Un antioxidant puternic ce ajută la menținerea sănătății glandei tiroide și la reglarea funcționalității acesteia. Nu le ocoliți dacă vă stiți cu o anumită sensibilitate în această zonă.

Citește și: https://g4food.ro/tania-fantana-nutritionist-cateva-sfaturi-pentru-cei-certati-cu-apa-de-baut/

 

 

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *