În gama preparatelor cu iz de vacanță, pentru mine sunt și shaorma turcească și gyros-ul grecesc. Nu gătesc prea des shaorma, de cumpărat nici atât, pentru că locuiesc în Spania și rețeta de la prăvăliile de profil de aici e puțin diferită decât cea de la noi.
Shaorma este un cuvânt arăbesc, făcut dintr-unul turcesc care înseamnă “rotativ”. Turcii îi zic “doner kebab”, care înseamnă “kebab rotit”. La noi s-a împământenit ca shaorma, deși a fost adusă pe filieră turcă. În Europa de Vest o găsesești mai mult sub numele de doner. Este unul dintre preparatele fast-food cele mai comune și mai consumate în Europa și Orientul arab. În Europa a fost cumva adaptată gusturilor din fiecare țară în care a ajuns.
Obișnuiți noi cu shaorma cu de toate din România, am fost relativ dezamăgiți de ce am găsit prin Spania. Aici varză nu au, spaniolii cer salată. Sos iute sau usturoi nici atât, iaurt nu prea, iar cartofii prăjiți, dacă îi vrei, îi cumperi separat. Așa că din șaorma cu de toate, rămâne un fel de lipie cu carne și sosuri multe.
Când am poftă de o shaorma o fac în casă. Și sincer prefer să fac de vită, pentru că procesul e mai puțin îndelungat. Cea de pui (care se face timp lung la cuptor) e treaba fratelui meu, pasionat și el de bucătăreală.
Așa că să vedem cum facem repejor o shaormă de vită.
Ingrediente pentru 4 persoane
Mușchi de vită (cam 100 de gr de carne pentru fiecare persoană)
4 cartofi mari
un sfert de varză
2 roșii mari
o ceapă dulce
2 castraveți murați
Ulei pentru prăjit cartofi
Condimente (chimion, culbere de coriandru, usturoi, boia dulce și iute, curcuma, cuișoare, ghimbir, scorțișoara, sare și piper).
Sosuri după gust.
Carnea trebuie să fie o bucată foarte fragedă. Astfel se va găti în câteva minute. Tăiem carnea în feliuțe subțiri, îi dăm sare și piper și o ungem cu puțin ulei de masline. O asezonăm cu ce condimente ne plac, dar să aibă iz oriental. Eu pun jumătate de linguriță din fiecare condiment și ulterior mai adaug după ce carnea e pe finalul gătirii, dacă mi se pare că mai lipsește ceva. Se lasă carnea la macerat cel puțin o oră.
În acest timp, se curăță și se taie cartofii. Se pun în apă pentru a ieși amidonul. Înainte de a începe prepararea, scurgem bine cartofii de apă, îi ștergem cu un prosop de bucătărie și îi punem la prăjit în uleiul încins.
În timpul prăjirii cartofilor, tăiem varza în fâșii foarte fine, o frecăm cu sare. Adăugăm oțet și ulei. Tăiem roșiile în cubulețe, ceapa pe jumătate și ulterior, în rondele. Castraveții murați îi feliem în rondele și pe ei.
Totul este pregătit, scoatem și cartofii pe un prosop de hârtie, care va absorbi excesul de ulei. Dacă îi doriți dietetici, îi puteți face la cuptor, vezi aici cum.
Punem carnea într-o tigaie încinsă cu puțin ulei. Carnea de vită se frige la foc mare și timp foarte scurt. Trebuie amestecată permanent pentru a nu se arde.
Odată terminată, va fi lăsată un minut sau două la odihnit, timp în care încălzim lipiile la microunde.
Montajul
Se pune lipia pe farfurie, sos pe toată suprafața lipiei.
Carnea, cartofii, salata de varză și restul ingredientelor se distribuie uniform pe zona de mijloc, în sens vertical, lăsând spațiu la margini. Astfel vom putea îndoi marginea de jos și compoziția nu va curge din lipie.
Mai adăugam ceva sosuri, dacă dorim, înaine de a o plia. Vom plia întâi ”buzunarul” de jos și apoi vom trage marginile una peste alta. Rezultă un ”bebeluș” pe care îl înfășurăm într-un șervețel sau o folie de aluminiu, pentru a-i păstra forma și a nu ne murdări.
Eu nu am găsit lipii mari pentru shaorma și am folosit tortilla care sunt micuțe. Așa că salata de varză a rămas pe afară. Am mâncat-o cu furculița.
Formula dietetică de shaorma
Pentru mai puține calorii este suficient să elimini lipia, cartofii prăjiți și sosurile din comerț. Poți pune pe o farfurie carnea, eventual câțiva cartofi făcuți în cuptor, salată de varză, roșii, ceapă, castraveți murați și un sos de iaurt cu usturoi.
Poftă bună!