Campionatul european de fotbal 2024 se apropie de sfârșit. Azi și mâine se vor desfășura semifinalele competiției. În prima dintre acestea, Spania întâlnește Franța. G4Food vă propune un alt meci, între preparate culinare tradiționale din cele două țări. Astăzi: Spania vs. Franța, Tortilla de patatas vs. Omelette.
Tortilla de patatas – ompleta spaniolă cu ceapă și cartofi
Ca și paella este un preparat tipic spaniol. Nu îl vei regăsi în nicio altă bucătărie națională în această formă. În Spania, când ceri la restaurant tortilla (omletă) ți-o servește pe aceasta cu cartofi. Dacă vrei simplă trebuie să ceri tortilla francesa (omletă franțuzească).
Ingrediente mai simple decât atât nu există (decât poate în omleta franceză)
Pentru 4 persoane:
6 ouă
700 de grame de cartofi
300 de grame de ceapă
ulei pentru prăjit
sare, piper.
Instrucțiuni
Începem cu cea mai lungă activitate, cea de caramelizare a cepei, care va dura aproximativ 30 de minute. Pentru aceasta, curățăm ceapa și o tăiem julienne. Apoi o punem într-o tigaie la foc foarte mic și lăsăm să se gătească foarte încet, amestecând din când în când. Nu ne interesează să se rumenească ceapa, ci să se înmoaie foarte încet.
În timp ce ceapa se gătește, curățăm cartofii și îi tăiem în felii subțiri, de dimensiuni egale. Îi lăsăm în apă timp de 15 minute pentru a scoate din ei amidonul, îi uscăm cu un șervet curat. Punem o tigaie cu ulei din abundență pe foc.
Fără a lăsa timp uleiului să se încălzească, adăugăm cartofii și lăsăm să se prăjească foarte încet, pornind de la un ulei aproape rece. Astfel, vom obține cartofi cremoși, nu prăjiți. După aproximativ zece minute și după ce am amestecat din când în când, putem crește focul. Vom continua să amestecăm, nu-i lăsăm să devină crocanți.
Scoatem cartofii și îi scurgem bine de ulei, apoi îi punem într-un bol mare. Scurgem ceapa când este gata și o punem peste cartofi. Batem ouăle și le adăugăm în bol, amestecând cu o furculiță pentru ca cele trei ingrediente să se omogenizeze bine. Punem sare și piper după gust.
Turnăm tortilla într-o tigaie în care am încins o lingură de ulei de măsline. O lăsăm câteva minute și o întoarcem. Pentru a-i ajuta pe cei care nu sunt foarte pricepuți în această operațiune, există pe piață tigăi duble care permit întoarcerea tortillei fără riscul de a o vărsa. Dacă nu ai o astfel de tigaie, o poți întoarce pe un capac mare sau un platou. O mai lăsăm câteva minute. Ouăle trebuie să fie închegate, dar moi. Nu lăsați omleta să se usuce.
Omleta clasică – cel mai bun produs gastronomic al francezilor
Istoria omletei începe pe vremea Evului Mediu în Europa. La acea vreme, nu era prea apreciată în zone precum Spania sau Africa. Se considera că omleta era o risipă și că era mai bine să aștepți ca oul să se transforme în pui.
Așadar, a rămas Franța, unde omleta și-a început lungul drum. În lucrările de istorie, se spune că era apreciată de filosoful Descartes, care o consuma susținând că i-ar prelungi viața. Conform acestuia, o omletă era bună doar dacă ouăle erau clocite între opt și zece zile, nici mai mult, nici mai puțin, altfel gustul său ar fi fost alterat.
Această rețetă s-a popularizat însă prin povestea lui Condorcet. Nicolas de Condorcet era un filosof și matematician francez care căuta azil în Paris în 1794, în timpul Revoluției. În timpul fugii sale, ajunge la Bourg-La-Reine și comandă o omletă pentru cină într-un han. Când gazda îl întreabă „din câte ouă?”, el bâlbâie „doisprezece” la întâmplare. În acel moment, este demascat. Condorcet încearca să se ascundă să scape de ghilotină. Este arestat în aceeași seară și închis într-o celulă unde sfârșește prin a se otrăvi pentru a evita execuția violentă. Bietul Condorcet a murit, așadar, deoarece nu știa că sunt necesare doar două ouă pentru a face o omletă.
În realitate, în zilele noastre, rețeta clasică este cu 3 ouă. Pe lângă acestea, mai avem nevoie de un cub de unt, sare și piper. Deci, simplu, ieftin și genial de gustos.
Instrucțiuni
Se bat bine ouăle într-un castron. Se pun sare și piper. Compoziția trebuie să fie perfect uniformă și să facă bule la suprafață. Într-o tigaie de mărime medie, antiaderentă, se topește untul la foc mediu (cu grijă să nu se ardă). Se toarnă ouăle bătute. Cu o spatulă se trage oul care începe să se închege de la margine spre centru, astfel încât în permanență tigaia să fie complet acoperită cu compoziție de ou. Când oul nu mai este lichid, ci doar are deasupra o textură cremoasă, din marginea de lângă mânerul tigăii se rulează ca o clătită. Dacă nu puteți, e în regulă și pliată în două. Se poziționează tigaia în așa fel, încât ruloul de omletă să se afle pe centrul ochiului de gătit. Se lasă un minut să se rumenească. Atenție să nu o uscați! O omletă bună este cremoasă, dar cu oul gătit.
Desigur îi puteți adăuga orice ingredient vă place. Brânză rasă, bacon, șuncă, ciuperci, ceapă, ardei etc. Ingredientele suplimentare se prăjesc separat în puțin unt și se adaugă deasupra omletei înainte de a o rula.