Este sezonul fructelor coapte și aromate, exact momentul potrivit să prepari câteva borcănele de gem. Un sendviș cu gem, însoțit de un pahar cu lapte, întotdeauna va plăcea copiiilor pe post de mic dejun sau gustare. Și mai bine să le dai ceva ”curat”, făcut de tine în casă, fără E-uri sau conservanți. Veți vedea că nu sunt nici greu de făcut.
Cantitățile sunt aceleași pentru orice fel de fructe. Diferă cantitatea de fructe crude, în funcție de sâmburii sau codițele care trebuie eliminate. Dar la final, după ce am spălat și curățat fructele, trebuie să rămâna 1 kg de materie primă pentru gem. Se pun într-o cratiță, preferabil cu diametru mai mare. Fructele se stropesc cu 50-60 de ml de suc de lămâie și se adaugă jumătate de kg de zahăr. Poate fi alb sau de trestie. Cantitatea de zahăr variază în funcție de dulceața fructelor sau de preferințele fiecăruia.
Fierberea gemului
Se lasă 3 ore la macerat în frigider. Apoi cratița se pune la fiert, amestecând din timp în timp să nu se prindă. Când sucul lăsat de fructe a început să se evapore, dăm focul la minim și mai fierbem jumătate de oră.
Luăm gemul de pe foc. Dacă vă place cu bucăți mai mari lăsați-l așa, dacă vreți o textură uniformă și mai moale, pasați-l cu blender-ul. La final se pune în borcane curate și sterilizate. Se închid ermetic. Pentru o pasteurizare perfectă, se fierb la bain marie, cam 40 de minute. Se răcesc treptat învelite într-o pătură. Se păstrează într-un loc uscat și rece, dar nu în frigider. Doar după ce ați deschis borcanul de gem îl veți pune la refrigerator.
Zilele acestea găsiți din belșug cireșe, vișine, caise și piersici. Există în comerț mașinuțe care vă ajută în scoaterea sâmburilor de cireșe și vișine (trebuie sa fiu de acord că metoda clasică a scoaterii sâmburilor cu agrafa este de neacceptat, cel puțin pentru mine). Așa că spor la făcut gem!