Este înghețata leacul amigdalitei? Iată ce ai voie să mănânci și ce nu, atunci când te doare gâtul

inghetata leacul amigdalitei Sursa foto: Pexels

Să recunoaștem: oamenii iubesc înghețata. Adoră varietatea de arome și toppingurile, precum și textura și gustul. Potrivit eu.usatoday.com, majoritatea persoanelor, atunci când au dureri în gât, ca urmare a inflamării amigdalelor, se gândesc să bea lichide calde pentru a le calma. Dar puțini se gândesc că leacul amigdalitei ar putea fi chiar înghețata.

Înghețata poate reduce inflamația

Chiar dacă nu există studii clare privind rolul înghețatei în tratamentul durerilor de gât, se știe că temperatura rece poate ajuta la calmarea durerii și la reducerea inflamației. De altfel, mulți medici ORL-iști chiar recomandă consumul de înghețată după intervenția chirurgicală de extirpare a amigdalelor, tocmai pentru a reduce durerea și inflamația post-operatorie.

Alteori, oamenii găsesc beneficii în a alterna consumul unui lichid cald, cum ar fi ceaiul, cu ceva rece, cum ar fi înghețata, pentru a calma durerea în gât. Însă, nutriționiștii atrag atenția asupra faptului că nu trebuie să uităm, atunci când avem amigdalită, să adăugăm în meniu și alte alimente bogate în nutrienți, pentru a ajuta la recuperare.

Ce trebuie să faci ca să reduci simptomele amigdalitei

  • bea multe lichide
  • odihnește-te din plin
  • ia medicamente antiinflamatoare, pentru a calma durerea
  • evită alimente care pot irita gâtul și pot întreține/agrava inflamația

Alimente de evitat, pentru că sunt tari și crocante

  • chipsuri
  • cereale
  • biscuiți
  • semințe
  • nuci
  • alune

De ce să nu mănânci picant

Alimentele picante, care conțin ingrediente precum pudra de chili, ardeiul și sosul iute pot agrava amigdalita, afectându-ți atât gura, cât și gâtul.

Potrivit healthline.com, consumul de capsaicină, o componentă comună a anumitor condimente, poate crește producția de salivă, determinând acumularea de mai mult mucus în gât, lucru ce poate face mai dificilă înghițirea alimentelor.

Fără alimente acide

Nici fructele acide, precum portocalele, lămâile, grepfrutul, mandarinele și limele nu sunt recomandate în amigdalită. De asemenea, și roșiile îți pot irita amigdalele, deja afectate, pentru că aciditatea lor poate provoca inflamații în mucoasa gâtului.

Băuturi de evitat în amigdalită

Anumite băuturi pot irita gâtul, accentuând durerea și inflamația deja existente. De aceea se recomandă evitarea sucurilor de citrice și a alcoolului. Acesta din urmă, la fel ca și cafeaua,  poate agrava amigdalita prin uscarea  gâtului, ca urmare a  deshidratării pe care o provoacă.

De asemenea, dacă fumezi, ia în considerare renunțarea, deoarece fumatul îți întreține inflamația și usucă gâtul.

Ce alimente și băuturi ar trebui să consumi dacă ai amigdalită

Alimentele moi sunt cea mai bună opțiune. Sunt ușor de înghițit și pot reduce inflamația și iritația în gât. De asemenea, băuturile calde, pot preveni sau ameliora durerea de amigdale, dar și cele reci pot reduce inflamația.

  • lichide calde, cum ar fi ceaiuri din plante, supa și apă la temperatura camerei
  • iaurt
  • ouă fierte
  • legume fierte moi, cum ar fi cartofi, dovleac și morcovi
  • smoothie-uri de fructe sau legume
  • lapte
  • paste calde
  • înghețată
  • deserturi cu gelatină
  • supă cremă
  • banane
  • sucuri neacidulate

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *