Avertisment de vară: Acest instrument obișnuit pentru grătar prezintă riscuri serioase pentru sănătate

gratar, bbq, carne fripta Sursa Foto: Pexels.com

Un bărbat din Wisconsin a avut recent o urgență medicală după ce a ingerat accidental un fir de păr de la o perie metalică pentru grătar. Înghițirea unui fir de păr prins în mâncare poate avea consecințe grave asupra sănătății, mai ales dacă firul străpunge mucoasa intestinală. Experții în grătare recomandă să nu se utilizeze perii de sârmă pentru curățarea grătarelor, transmite Health.com

Grătarele pot aduce în minte distracția la soare, dar distracția dvs. preferată de vară poate veni și cu un efect secundar periculos: peri de sârmă ai periei de grătar prinși în mâncare.

În luna mai, un bărbat din Wisconsin a ținut prima pagină a ziarelor după ce a dezvăluit că a mâncat din greșeală un fir de păr de la o perie de sârmă pentru grătar care rămăsese lipit de grătar și a ajuns în friptura sa. După ce a acuzat dureri de stomac și febră, Wayne Ramcheck a mers la spital, unde medicii au descoperit un fir de grătar lung de 2,5 cm care îi străpunsese partea laterală a intestinului. Ramcheck a trebuit să se supună unei intervenții chirurgicale pentru a îndepărta firul de păr, iar recuperarea i-a luat șapte săptămâni.

El nu este singurul: În fiecare vară, apar povești cu persoane care au avut urgențe medicale după ce au mâncat din greșeală un fir de perie metalică pentru grătar. Un raport de caz publicat de Colegiul American al Chirurgilor (ACS) anul trecut a subliniat pericolele asociate cu perii de grătar, numind ingerarea de peri o “problemă de sănătate publică”.

Așadar, ar trebui să evitați să folosiți perii de sârmă pentru grătar sau să consumați alimente de pe grătarele curățate cu acestea? Iată ce au avut de spus medicii de la Urgențe și un expert în grătare.
Imagine de aproape a unui grătar și a unor legume.

Cât de frecvente sunt rănile provocate de perii de grătar?

Este greu de știut câte persoane au fost rănite de perii de sârmă pentru grătar, dar un studiu a estimat că acest lucru trimite mai mult de 130 de persoane la camera de urgență în fiecare an. Cu alte cuvinte, este destul de rar – dar se întâmplă suficient.2

“Nu am văzut acest lucru, dar am colegi care au văzut”, a declarat pentru Health Ali Jamehdor, DO, medic de medicină de urgență și director medical al departamentului de urgență al Weingart Foundation de la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, CA.

Periile de sârmă pentru grătar rănesc de obicei oamenii după ce periile ajung accidental pe grătar. “De fiecare dată când periați grătarul cu metal, o bucată din acesta poate ajunge pe grătar”, a spus Jamehdor. “Dacă puneți o bucată de carne deasupra acelui loc, periile de sârmă se pot înfige în mâncare.”

Aceste peri sunt de obicei mici, ceea ce face mai puțin probabil să observați dacă înghițiți unul, a declarat Eric Adkins, MD, medic de medicină de urgență la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio, pentru Health.

Odată ce mâncați un fir de păr, acesta poate ajunge să se blocheze în orice parte a tractului digestiv. Conform raportului ACS, cele mai frecvente leziuni rezultate în urma ingerării de peri de sârmă implică cavitatea bucală (interiorul gurii) și orofaringe, care este partea centrală a gâtului, în spatele gurii. Dar se pot produce și leziuni mai grave, cum ar fi perforațiile intestinale.

“Dacă periile străpung mucoasa intestinală și reușesc să treacă prin cealaltă parte a intestinului, ați creat o mică deschidere prin care bacteriile și conținutul din intestin se pot scurge afară”, a spus Adkins. Acest lucru poate duce la o infecție amenințătoare de viață numită peritonită.

Aceasta este o situație de urgență care “necesită cu siguranță o intervenție chirurgicală”, a spus Jamehdor. “Este o rană oribilă”.

“Dacă îngrijirea este întârziată, poate fi catastrofală”, a adăugat Adkins.

Este mai bine să evitați curățarea grătarului?

A nu vă curăța grătarul după ce îl folosiți nu este soluția. De fapt, Paul Sidoriak, fondatorul site-ului de rețete și ghiduri pentru grătar Grilling Montana, a declarat pentru Health că ar trebui să vă curățați grătarul înainte de fiecare utilizare. Motivul? Siguranța.

“Ne spălăm oalele și tigăile după fiecare utilizare, astfel încât resturile de mâncare să nu ne îmbolnăvească, iar aceleași standarde de curățare ar trebui respectate și pentru grătarul dumneavoastră”, a spus el. Resturile de alimente, uleiurile și bucățile parțial incinerate care se agață de grătar “vor deveni rapid râncede”, a spus Sidoriak.

Cum vă puteți curăța grătarul în siguranță?

Jamehdor sugerează să folosiți șervețele pentru grătar sau să investiți într-o perie pentru grătar care nu conține peri pentru a vă curăța grătarul. “Există unele care au un material burete sau șervețel care poate fi frecat pe grătar”, a spus el. “Nu există părți sau piese metalice”.

Pietrele ceramice și cârpele de iută pot fi, de asemenea, utile, mai ales dacă le folosiți când ați terminat de gătit și grătarul este încă cald, a spus Adkins.

Dacă o perie de sârmă pentru grătar este tot ce aveți, Sidoriak recomandă să încercați acest hack: Curățați grătarul cu peria de sârmă, apoi faceți o bilă din folie de aluminiu de mărimea pumnului și folosiți-o pentru a face o a doua trecere peste grătarele grătarului. “Acordați o atenție deosebită oricăror alimente lipite sau suprafețelor inegale ale grătarelor”, a spus el. “Dacă o perie de sârmă este susceptibilă să piardă un fir, acolo se va întâmpla”.

Această a doua trecere peste grătarele dvs. cu mingea de folie “ar trebui să fie suficientă pentru a elibera aproape orice lucru lipit de ea”, a spus Sidoriak. De asemenea, potrivit lui Adkins, este o idee bună să inspectați cu atenție grătarul pentru perii de sârmă înainte de a-l folosi.

Totuși, Adkins recomandă să vă curățați grătarul cu metode nemetalice, dacă puteți. “Există alternative la o perie de sârmă dacă sunteți în căutarea siguranței maxime”, a spus el.

Sursa: Health.com

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *