Afinele românești, sub nivelul calitativ al celor sârbești/Prețuri mai mari la fructe în Europa din cauza vremii

Iasi, cirese, afine, capsune foto:G4Food

Din săptămâna 24, piața europeană de produse proaspete este alimentată și cu afine sârbești. Specialiștii spun că recolta este bună, dar compară afinele românești cu cele sârbești. De asemenea, spun că anul acesta avem deja prețuri mai mari la fructe.

„Producătorii sunt mulțumiți de volumele așteptate și calitatea este mai bună decât anul trecut. Clienții consideră adesea că produsele sârbești sunt mai bune decât afinele românești. Acest lucru se datorează faptului că rata de respingere a produselor românești (aprox. 10-15 la sută) este semnificativ mai mare decât pentru produsele sârbești (aproximativ 5-10 la sută)”, spune Anneliese Vollweiler, importator specializat de fructe și director general al Anevo Trading Ltd. Între timp, prețurile pe kilogram sunt cu unu până la doi euro sub nivelurile de anul trecut.

Gama de fructe de pădure sârbești este întregită de mure. Până acum sunt așteptate de bună calitate și valori Brix.

Zmeura, cu 2 euro mai scumpă decât anul trecut

Recoltarea de zmeură a început deja și în regiunile timpurii: conform previziunilor inițiale, aproximativ 40-50 la sută din producție constă din fructe IQF, în mod normal această proporție este de 60 până la 80 la sută. Acest lucru va avea un efect corespunzător asupra prețului, care, potrivit Ministerului Agriculturii și asociației producătorilor sârbi, este cu aproximativ unu până la doi euro pe kilogram mai mare decât anul trecut, explică Vollweiler.

„În depozitele frigorifice mai sunt disponibile cantități mici, pe care producătorii le rețin și le aduc pe piață doar după ce recolta este finalizată. Sperăm că situația pieței din alte țări va scădea aceste prețuri. Cel mai recent, s-a spus că Ucraina se așteaptă la o recoltă destul de normală, cu calități bune de fructe. Asta ținând cont de război și lipsa de aprovizionare cu energie electrică stabilă. Sunt ore fără electricitate, deci materiile prime sunt exportate în principal în Polonia”, spune ea pentru Fresh Plaza.

Vișine mai bune, dar mai scumpe

Între timp, recolta de vișine se apropie de sfârșit și prețurile sunt mai mari decât oricând. „Am avut o situație similară în 2016-2017, dar diferența este că recolta este aproape încheiată în mai puțin de trei săptămâni. Nivelul prețurilor este de așteptat să fie de două ori mai mare decât anul trecut. Calitatea cireșelor este foarte bună. Zonele de depozitare sunt acum pline de cireșe congelate cu sâmburi și așteaptă să crească prețurile”, continuă Vollweiler.

Anneliese Vollweiler este director general al agenției de import Anevo Trading, cu sediul în Erlangen. Ea avertizează că deficitul tot mai mare de muncitori la recoltare din Serbia va avea un impact vizibil asupra pieței și asupra prețurilor finale ale mărfurilor în acest an.

Recolta de caise mai mică, prețuri mai mari

Datorită recoltelor scăzute, anul acesta sunt prețuri mai mari la fructe, inclusiv la caise. La începutul sezonului din acest an, prețurile sunt cu până la 40% mai mari decât anul trecut. „Acest lucru este valabil atât pentru jumătățile tăiate manual, congelate, cât și pentru produsele proaspete, care sunt exportate în principal ambalate în lăzi de lemn de 6 kg”, mai spune Vollweiler..

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *