Data viitoare când, pe caniculă, îți vine să iei în brațe cuția cu înghețată, ar fi bine să te gândești de două ori și să încerci să renunți la acest desert. Potrivit foxweather.com, pe caniculă, înghețata, deși pare un desert ideal și răcoritor, în fapt, supraîncălzește organismul. Totuși, chiar și specialiștii recunosc că este greu, în special pe timpul verii, să renunțăm total la delicioasa înghețată.
“Nu aș interzice nimănui să mănânce înghețată în timpul verii, când canicula este copleșitoare. Este pur și simplu greșit. Este plăcut să mănânci înghețată. Oferă acel efect instantaneu de răcire. Dar, din păcate, va începe rapid digestia, iar senzația de răcoare va fi înlocuită de o senzație de supraîncălzire” – Tara Marchello, dietetician înregistrat și autorizat la Universitatea din Kansas Health System.
Când se digeră proteinele și zaharurile apare efectul termic
În realitate, pe caniculă, după ce mâncăm înghețată, problemele apar atunci când începe digestia. Bogată în calorii, înghețata, ca orice alt aliment puternic caloric, se digeră greu. Organismul muncește destul de mult pentru a reuși să ardă grăsimile, proteinele și zaharurile din înghețată și, astfel, apare efectul termic al digestiei. Este nevoie de ceva muncă pentru a arde grăsimile, proteinele și zaharurile, iar temperatura corpului nostru crește.
Așadar, pe caniculă, este ideal să includeți în meniu alimente cu un conținut mare de apă, pentru că acestea mențin corpul puțin mai hidratat, ceea ce ajută la nstalarea efectului de echilibrare termică.
De asemenea, vara, consumul de alimente greu digerabile sau prăjite, carnea și pâinea, ar trebui limitat.
Nutriționiștii recomandă ca în sezonul cald să alegem deserturi ce nu au lactate în compoziție și să optăm pentru fructe de sezon tăitate cubulețe sau amestecate cu puțină miere.