În zilele noastre, când se vorbește din ce în ce mai mult despre sustenabilitate și combaterea risipei alimentare, mulți dintre noi nici măcar nu realizăm că aceasta din urmă nu este doar o problemă socială, ci în primul rând o problemă economică. În ultimii zece ani, proprietarii de restaurante, de pildă, au înțeles că pierderile maxime sunt atunci când nu revalorifici cu eficiență absolut toată materia primă. Și ce e valabil pentru un restaurant este valabil și la noi acasă.
Țara noastră risipește anual 2,5 milioane de tone de alimente, susține Europa Liberă România, citând statistici prezentate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Asta înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 70 de kilograme de mâncare în fiecare an. Cifra plasează România la jumătatea clasamentului european al țărilor care trimit mâncarea la pubelă, după numărul de kilograme pe cap de locuitor. 49% din risipa alimentară se realizează la nivelul gospodăriilor individuale ale populației. Sectorul industriei alimentare generează 37% din risipă, alimentația publică 5%, iar sectorul agricol 2%.
Cum poți reduce risipa alimentară în calitate de consumator individual
Prima condiție este planificarea. Ajută foarte mult să-ți realizezi un meniu săptămânal cu toate cele trei mese, plus gustări, pachețele pentru școală, tot ce urmează să mănânci pe durata următoarei săptămâni. Astfel vei putea întocmi extrem de ușor, o listă de cumpărături. Lista de cumpărături te ajută să reduci cheltuielile familiei cu alimentele și nu te lasă să cumperi prea multă mâncare sau lucruri inutile care te tentează când le vezi pe raft. Multe dintre ele cel mai probabil le vei arunca. În al doilea rând, cumpără pachete mici. Știu, ofertele sunt tentante, dar chiar vei mânca într-o săptămână trei pachete de crenwursti?
Cu toate eforturile nu vei reuși cel mai probabil să te încadrezi 100 % în lista de cumpărături și planurile pe care ți le-ai făcut. Următorul pas este să faci un inventar zilnic sau măcar o dată pe săptămână al frigiderului și cămării. În domeniul Horeca se numește principiul ”primul intrat, primul ieșit”. Ce expiră prima dată se folosește mai întâi. Ai deschis un pachet de șuncă, ai făcut un sendviș pentru pachețelul de la școală. Oricât de bine l-ai sigila, dacă nu e consumat în două zile, îl vei arunca. Și atunci revizuiește planul săptămânal. În loc de pilaful cu pui pe care vroiai să-l pregătești, fă un orez chinezesc. Cu șuncă, ou omletă și resturi de legume de prin cămară. Carnea de pui pentru pilaf congeleaz-o și îi vei găsi o utilitate următoarea săptămână. Sau când ești în pană de idei pentru cină și în loc să suni la KFC să comanzi, o decongelezi și faci repede un șnițel la cuptor. Acesta este principiul restaurantelor. În special în Spania, Italia, unde orice restaurant servește la prânz meniu fix cu trei feluri. Ce nu se utilizează azi, se include în meniul de mâine. Sau se inventeză un preparat care se adaugă pe listă sub numele de ”recomandarea șefului”. De ce n-am învăța din experiența bucătarilor și proprietarilor de restaurante?
Dacă ai obiceiul de a face cumpărături doar o dată pe săptămână, legumele și fructele se vor ofili în câteva zile. Ai grijă să le depozitezi în condiții optime pentru a-și păstra prospețimea cât mai mult timp. Dacă s-au trecut puțin, nu le arunca. Sunt bune la sosuri, în ciorbe sau tocănițe. Fructele se pot face compot, coulis sau un gem rapid. Sigur e mai bun gemul făcut de tine în casă decât borcanul industrial de la magazin.
Nu arunca lactatele cu termen expirat, verifică întâi dacă mai sunt bune. De cele mai multe ori, măcar câteva zile după data expirării sunt perfecte. Carnea sau peștele cu preț redus din frigiderul supermarketului sunt o oportunitate cu condiția să le congelezi imediat și să le utilizezi în următoarele câteva luni. La fel poți proceda dacă ai cumpărat sau primit de la bunica de la țară prea multe legume. Taie-le și congelează-le. Fă-le conserve dacă ai timp. Același principiu se aplică în cazul mâncării gătite. Nu s-a mâncat în 2-3 zile, pune-o în porții mici care se pot decogela ușor și la congelator cu ea. Sigur, nu orice se poate conserva astfel. Dar pentru ceea ce merge, îți va fi de mare ajutor peste o săptămână, două când nu ai timp să gătești.
Respectând aceste reguli simple vei constata că în scurt timp vei arunca mult mai puțină mâncare, aproape deloc, vei economisi la coșul zilnic al familiei și, de ce nu, vei contribui și la o alimentație mai sustenabilă.