Struguri uriași crescuți în solar, ultima „modă” printre legumicultori / Metoda recent adusă din Republica Moldova ar putea influența prețul strugurilor timpurii

Struguri uriași cultivați în solar Foto: Facebook Ion Păunel

Strugurii crescuți în solar sunt ultima „modă” printre legumicultori. Printre roșii sau alte legume, vița-de-vie pare a fi în elementul ei. Ca dovadă, un ciorchine de struguri uriași poate ajunge și la 2,5 kilograme.

Metoda este relativ nouă în România, fiind preluată de la fermierii din Republica Moldova. În România, pentru prima dată a fost aplicată la Pleșoiu, în Olt, în 2021. În 2023, primele roade au ajuns deja pe tarabe.

Avantajele cultivării strugurilor în solar sunt multe și importante. În primul rând, protecția față de dăunători, ceea ce permite cultivarea fără stropirea cu substanțe chimice. De asemenea, protecția față de grindină sau îngheț, în special pentru strugurii timpurii, a explicat Ion Păunel, conform Antena3.

„În 2021, împreună cu prietenul meu Domnicu Gheorghe, din Scărişoara, judeţul Olt, am luat decizia de a cultiva viţă-de-vie în solar, un proiect ambiţios pentru amândoi. Chiar dacă suntem în faza de pionierat, rezultatele încep să apară. Gheorghiţă a cultivat o parte din aceste delicioase soiuri în solariile cu încălzire, iar acum a început recoltatul strugurilor”, spunea el în 2022 pe Facebook.

Cultura de struguri uriași, prolifică

„Este o cultură care, dezvoltată în spaţiu protejat, poate aduce venituri frumoase. Am studiat înainte de a mă apuca să cultiv viţă-de-vie. În România nu e cunoscut acest tip de cultură, poate la nivel de hobby. Viţa-de-vie în solar a devenit o obişnuinţă în Republica Moldova ori în Uzbekistan şi cred că va fi cultura viitorului. Ideea mi-a venit pentru că în câmp vedem că se dezvoltă mult mai greu, dar şi pentru a aduce pe piaţă un strugure timpuriu, o trufanda, să-i zicem. Sper să câştig şi un pic mai bine”, mai arăta Ion Păunel tot atunci.

El mai arată că strugurii adunați de pe o singură plantă au depășit 20 de kilograme.

Ion Păunel este preşedinte la Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt. Produsele lui sunt vândute în Sibiu, dar speră să ajungă cu ele și în supermarketuri.

Încep să apară și alți cultivatori

Reușita primului producător de struguri în solar a încurajat și alți legumicultori să planteze viță-de-vie printre legume. Buzoianul Claudiu Breazu se mândrește cu prima lui recoltă de struguri care deja sunt copți, deși suntem abia în luna iunie. „Am fost curios la început, când am văzut strugurii colegului nostru, Ionel Păunel, primul om care a adus această cultură în spații protejate. M-am gândit foarte bine dacă să încerc și eu, dar acum îmi place foarte mult ce a ieșit. Eu am cultivat viță-de-vie pe toata suprafață de solarii pe care o am, respectiv 10.000 de metri pătrați”, a spus Claudiu Breazu, potrivit Sansanews.

Producătorul spune că deja clienții au început să apară. „Voi vinde și la persoanele fizice care vor ajunge în fermă, însă avem deja solicitări și de la supermarketuri. Am trimis deja la analiză primele fructe și sunt convins că totul va fi bine pentru că nu folosim decât combatere biologică astfel că strugurii noștri sunt sănătoși și foarte gustoși”, a mai spus el.

Producătorii spun că metoda este una promițătoare, care ar putea avea efect și asupra prețului strugurilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Facebook Ion Păunel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *