O inițiativă lansată anul trecut se răspândește rapid la Bruxelles și nu numai, după ce a fost susținută de oficiali ai UE și de entuziaști ai integrării europene.
Poate că unii le-au încercat după ce au vizionat „Poor Things”, unde personajul principal interpretat de Emma Stone părea să le îndrăgească în mod deosebit.
Alții cunoșteau deja „pastel de nata”, întrucât această delicatesă portugheză este astăzi răspândită în toată Europa – și, poate în mod surprinzător, și în Asia, informează Euronews.com.
Totuși, există ceva care leagă această tartă unică cu cremă de ouă de o piatră de hotar în procesul de integrare a UE, care a transformat pastel de nata în simbolul alimentar al Zilei Europei, la începutul lunii mai.
Ziua Europei marchează aniversarea istoricei Declarații Schuman din 1950, în care părintele fondator Robert Schuman a expus ideea unei noi forme de cooperare politică pe continent, la baza ideii moderne de UE.
Ziua Europei nu este încă puternic resimțită de toți cetățenii UE, iar încercările recente de a o moderniza au inclus o sugestie a Parlamentului European, în 2022, de a stabili ziua de 9 mai ca zi a alegerilor europene, indiferent de ziua săptămânii în care cade sau de a o transforma în zi de sărbătoare legală peste tot în UE.
„Europa nu se va face dintr-o dată sau după un singur plan. Ea va fi construită prin realizări concrete care creează mai întâi o solidaritate de facto”, se arată în Declarația Schuman.
Unii consideră că aspectele culturale trebuie să fie luate în considerare ca un pas înainte în procesul de integrare. Și aici intră în scenă pastel de nata.
Într-adevăr, o inițiativă recentă are în vedere celebrarea Zilei Europei cu acest produs alimentar special. Dar de ce?
„Acest produs de patiserie a fost creat de călugării dintr-o mănăstire din Belem, în zona Lisabonei. Secole mai târziu, în aceeași mănăstire, a fost semnat Tratatul de la Lisabona”, a explicat Pedro Lourtie, ambasadorul Portugaliei la reprezentanța permanentă a țării la UE de la Bruxelles.
În aceleași săli în care liderii UE au semnat importantele fuziuni ale tratatelor de la Roma și Maastricht, călugării ieromonahi au perfecționat rețeta celebrei tarte numită „pastel de nata” – care a fost vândută la o „fabrica” din apropiere, o brutărie deschisă și astăzi, atunci când mănăstirea a fost închisă în 1834.
„Așadar, «pastel de nata» ocupă un loc special în istoria Europei”, a adăugat ambasadorul.
Inițiativa a fost lansată la Bruxelles anul trecut și a prins contur cu hashtag-ul #PastEUs pe rețelele de socializare, unde oamenii au împărtășit acest mod special de a sărbători Ziua Europei.
Pentru mulți, savurarea unui bun pastel de nata de Ziua Europei a devenit cel mai dulce mod de a sărbători procesul de integrare care, cu defecte și toate cele, a adus pace și prosperitate pe un continent devastat de război.
„Salut călduros inițiativa și, într-adevăr, nu mă pot gândi la un mod mai bun de a sărbători Ziua Europei decât îmbrățișând și bucurându-ne de produsele pământului nostru”, a declarat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, pentru Euronews.
„Așadar, de Ziua Europei, sărbătorim calitățile unice și unificatoare ale gusturilor și tradițiilor noastre: de la pierogi din Polonia la pastel de nata din Portugalia, fiecare poartă o poveste și creează o amintire, în ceea ce privește locul de unde provine și modul în care ne aduce împreună”, a adăugat el.
Comisarul polonez a subliniat, de asemenea, că alimentele și băuturile noastre, produse cu grijă de către fermierii și lucrătorii noștri din sectorul alimentar în fiecare zi, reprezintă esența Uniunii Europene, deoarece ele întruchipează profunzimea și diversitatea culturilor și bucătăriilor noastre europene.