Niciodată nu este prea târziu să ne schimbăm meseria, chiar dacă domeniul în care am activat ani de zile este complet diferit de ceea ce alegem să practicăm. Ne-a demonstrat acest lucru povestea Ionelei Matea, fondatoarea cofetăriei „Dulce după masă”.
După 12 ani de lucru în domeniul medical, ca farmacist diriginte, ea a decis să-și pună la încercare abilitățile gastronomice și să înceapă o nouă afacere, alături de patiseria „Poftă de pâine”, pe care soțul ei o deține.
„Făceam dulciuri în casă și testam de foarte mult timp choux-urile. Nu arătau la început așa. Adică, atunci când mă uit la pozele de atunci și la pozele de acum sunt diferențe destul de mari, deși erau foarte gustoase,” a declarat Ionela Matea pentru G4Food.
Decizia de a demisiona și a începe o nouă meserie a fost una spontană. „N-am stat prea mult să mă gândesc. Am luat dintr-odată decizia, m-am și înscris la cursuri, m-am hotărât să-mi dau și demisia. Am zis să încerc”, adaugă Ionela.
Pe lângă sentimentul de încredere s-a strecurat și teama. „Mi-a fost și teamă, deși am fost foarte încrezătoare în mine și a contat foarte mult că am fost susținută […] faptul că aveam un backup, că știam că pot să mă întorc, oarecum, oricând în farmacie, pentru că aveam destul de multă experiență în spate”, povestește Ionela.
Noua meserie de cofetar i-a adus Ionelei sentimente de mulțumire, asemănătoare cu cele pe care le avea atunci când era farmacistă: „Și în farmacie aveam foarte multe satisfacții. Mie îmi plăcea foarte mult să stau de vorbă cu pacienții, se întorceau recunoscători, povesteam. Aici cred că este cam același lucru. Faptul că foarte mulți oameni se reîntorc după prăjiturele și îmi dau [noi] comenzi. Deci se aseamănă.”
Recunoaște că mai are de învățat la partea de ornat
Deși practică meseria de cofetar de puțin timp, pasiunea Ionelei pentru gătit a început încă din copilărie: „Mama ne făcea în fiecare weekend câte ceva dulce și chiar îmi aduc aminte că nu mă lăsa să fac cu ea, dar mă lăsa să fac pe lângă ea ce voiam eu. Spărgeam acolo un ou, amestecam cu făină, orice și apoi când m-am făcut mai mare, deja făceam eu în locul ei.”
În meseria de cofetar, Ionela ne confirmă că este nevoie de foarte multă muncă, iar partea creativă trebuie antrenată: „Pentru creativitate trebuie să-mi iau un curs special. Recunosc că la ornat nu mă pricep foarte mult, dar, într-adevăr, trebuie foarte mult exercițiu ca să iasă ce trebuie.”
Schimbarea meseriei poate duce și la întâmpinarea unor provocări, iar lipsa unui ajutor în bucătărie este una dintre ele. „Faptul că sunt singură și că nu am niciun ajutor [este o provocare]. A trebuit să îmi dau seama cum să-mi organizez timpul în așa fel încât să acopăr și comenzi, dar să pun marfă și în magazine. Acum reușesc să mă organizez de pe o zi pe alta, să fac anumite creme, aluaturi, a doua zi să coc. Eu fac totul singură”, spune Ionela.
Ziua ei începe devreme: „Mă trezesc și la 05:00-05:30 ca să vin și să fac în prima parte a zilei. Livrez și în magazine ca să dau totul proaspăt în fiecare zi. Încerc să nu fac cantități mari, ca să văd ce se vinde și ce nu, să nu se învechească și ca să ajung după-amiază acasă să stau cu copiii.”
Pentru pasionații de cofetărie care doresc să încerce această meserie, Ionela are un sfat simplu: „Cred că ține de decizia fiecăruia, de impuls, de instinct.”
Povestea Ionelei Matea este un bun exemplu că atunci când îți place ceea ce faci, munca devine o plăcere.