Laptele crud este din ce în ce mai popular. Dar este sigur de băut? Pericolele majore din laptele nefiert

ins, lapte de vaca, lapte, importuri Sursa foto: Pixabay/Couleur

Laptele crud este din ce în ce mai popular, dar unii experți sunt îngrijorați de riscurile de siguranță asociate cu produsul nepasteurizat.

Potrivit unui raport al consumatorilor din 2022, aproape 5% dintre adulții americani au consumat lapte crud cel puțin o dată în ultimul an.1 Iar datele privind consumatorii arată că vânzările actuale de lapte crud sunt în creștere față de anul trecut, a relatat Associated Press, citată de Health.com

În prezent, 27 de state din SUA permit oamenilor să vândă lapte crud direct consumatorilor. Există o varietate de moduri în care laptele crud poate fi distribuit în mod legal – opțiuni de vânzare cu amănuntul, de la fermă la consumator. Pe măsură ce cererile de pe piață continuă să crească, mulți experți se așteaptă ca tot mai multe state să extindă legislația în jurul vânzării de lapte crud.

Dar, alături de popularitatea tot mai mare a laptelui crud, crește îngrijorarea cu privire la focarele de gripă aviară în rândul vacilor de lapte din SUA. Începând cu data de 10 mai, 42 de turme din nouă state au înregistrat infecții cu gripă aviară.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (Food and Drug Administration – FDA) i-a asigurat pe consumatori că niciun virus viabil, posibil infecțios al gripei aviare nu a fost găsit în rezervele de lapte din SUA, care sunt pasteurizate. Cu toate acestea, atunci când oamenii beau lapte crud, riscă să intre în contact cu gripa aviară sau cu alți agenți patogeni.

Deși unii oameni susțin că laptele în forma sa crudă poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate decât omologul său pasteurizat, experții în nutriție nu îl recomandă – de fapt, în anumite cazuri, consumul acestui tip de lapte ar putea fi chiar mortal.

Laptele crud este pur și simplu un produs lactat care nu a trecut prin procesul de pasteurizare. Cu alte cuvinte, atunci când laptele merge direct de la ugerul vacii la consumator, este considerat „crud”.

În schimb, laptele pasteurizat presupune încălzirea fiecărei particule de lapte la o temperatură specifică care împiedică bacteriile să prospere.

Acest proces de pasteurizare are rolul de a face ca laptele și produsele lactate să fie sigure pentru consumul uman prin reducerea numărului de bacterii posibil dăunătoare, precum și de a îmbunătăți durata de depozitare a laptelui prin reducerea numărului de bacterii de stricare.

„Pasteurizarea de rutină a laptelui a început în Statele Unite în anii 1920 și a devenit larg răspândită până în 1950 ca mijloc de a reduce contaminarea și de a reduce bolile umane”, a declarat pentru Health Karolin Saweres, RDN, LD, nutriționist dietetician înregistrat și antrenor de wellness.

Lapte crud vs. lapte pasteurizat

Cel mai mare motiv pentru care consumatorii sunt atrași de laptele crud se datorează afirmației că este o opțiune sănătoasă și mai hrănitoare decât lactatele pasteurizate. Dar experții sunt de acord că acest lucru pare să fie exagerat.

Este adevărat că procesul de pasteurizare poate scădea procentul anumitor vitamine care se găsesc în lapte, dar s-ar putea să nu fie atât de drastic pe cât pare.

Căldura folosită pentru pasteurizarea laptelui poate duce la un lichid care are mai puțină vitamina B12, vitamina E, vitamina C, acid folic și vitamina B2 (riboflavină), dar efectul general al pasteurizării asupra valorii nutritive a laptelui este minim – multe dintre aceste vitamine se găsesc oricum în mod natural în niveluri relativ scăzute.

Și, deși laptele pasteurizat poate conține un procent ușor mai mic de anumite vitamine, se poate argumenta că acesta compensează prin liniștea sufletească.

„Laptele din supermarket față de laptele crud are o diferență majoră: siguranța”, a declarat Kacie Barnes, RDN, nutriționist dietetician înregistrat. Laptele crud poate purta bacterii dăunătoare, a declarat ea pentru Health, cum ar fi Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria, Brucella și Salmonella, care, atunci când sunt consumate, pot provoca boli de origine alimentară.

Pe lângă uciderea bacteriilor, procesul de pasteurizare ucide, de asemenea, majoritatea virușilor care s-ar putea afla în laptele de vacă. Deși mai multe cercetări sunt în curs de desfășurare, FDA a declarat că toate dovezile sugerează că procesul de pasteurizare este capabil să ucidă virusul actual al gripei aviare H5N1 care circulă în anumite turme de vaci de lapte.

În anii 1930, când pasteurizarea laptelui nu era obligatorie din punct de vedere legal, focarele de îmbolnăvire legate de lapte reprezentau aproximativ 25% din toate focarele de boală. La începutul secolului XXI, când pasteurizarea era obligatorie, laptele și produsele lactate au fost asociate cu mai puțin de 1% din toate aceste focare.

Deși bolile legate de produsele lactate sunt în prezent mai puțin frecvente, există încă rapoarte despre persoane care se îmbolnăvesc în urma consumului de lapte crud.

În 2005, în statele Oregon și Washington a avut loc un focar de 18 cazuri de infecție cu E. Coli găsită în laptele crud, majoritatea în rândul copiilor cu vârste mai mici de 14 ani. În acest focar, cinci pacienți au fost spitalizați. Iar în perioada 2007-2009, 30 de cazuri de toxiinfecții alimentare în Statele Unite au fost asociate cu consumul de lapte crud.

Persoanele care se confruntă cu toxiinfecții alimentare (denumite mai frecvent intoxicații alimentare) pot avea diaree, greață, febră, vărsături și oboseală. În cazuri extreme, intoxicația alimentară poate duce la afecțiuni renale, leziuni cerebrale, deshidratare extremă și chiar la deces.

Produsele lactate crude au de 840 de ori mai multe șanse de a provoca îmbolnăviri decât produsele lactate pasteurizate, conform Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

„Unii dintre agenții patogeni care se găsesc în laptele crud pot provoca, de asemenea, boli grave care pun viața în pericol, cum ar fi sindromul Guillain-Barré și sindromul hemolitic uremic”, a declarat Jamie Nadeau, RDN, nutriționist dietetician înregistrat, pentru Health.

Decideți între laptele crud și laptele pasteurizat

Indiferent ce spune trendul de wellness pe care îl vedeți pe internet, dieteticienii înregistrați sfătuiesc împotriva consumului de lapte crud.

„Unul dintre marile motive pentru care laptele crud capătă popularitate este din cauza social media”, a spus Nadeau. „Din nefericire, există o mulțime de dezinformări care se răspândesc despre laptele crud în acest moment.”

Ea a subliniat că nu există cu adevărat nicio modalitate de a garanta că un produs din lapte crud este sigur, chiar dacă îl obțineți de la o fermă în care aveți încredere.

„Indiferent cât de sănătoase sunt animalele sau cât de bine întreținută este ferma, tot te poți îmbolnăvi”, a spus ea.

În timp ce procesul de pasteurizare vine cu o anumită claritate în jurul metodelor de siguranță alimentară, laptele crud conține o zonă gri mai mare.

Indiferent cât de curată este o fermă, există multe moduri în care laptele de vacă poate găzdui bacterii potențial dăunătoare, inclusiv germenii din fecalele vacii care intră în contact cu laptele, dacă vaca de lapte are o infecție de mastită și dacă vaca are o boală (cum ar fi tuberculoza bovină).

Anumite state vă pot oferi opțiunea de a cumpăra lapte crud, dar, în cele din urmă, este la latitudinea consumatorului să ia o decizie educată și informată cu privire la riscul pe care și-l asumă.

Potrivit lui Barnes, „anumite populații prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire mai severă [asociată cu consumul de lapte crud], inclusiv copiii, femeile însărcinate, adulții de peste 65 de ani și orice persoană cu un sistem imunitar compromis”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *