Cea mai slabă recoltă de grâu, în Italia, din ultimul deceniu /  Agriculturii acuză concurența neloială din Canada și seceta / „Grâul canadian e tratat în pre-recoltă cu glifosat, o metodă interzisă în țara noastră”

grau, Franta, cereale, catolic agricultura.it

Producția de grâu dur va scădea în Italia, în acest an, la sub 3,5 milioane de tone, devenind cea mai mică din ultimii 10 ani, din cauza reducerii suprafețelor cultivate, cauzată de concurența neloială a produselor străine, și a secetei care a afectat regiunile din sudul Italiei, informează Corriere della Sera.

Aceasta este prima estimare cu o lună înainte de începerea treieratului, publicată de Consorzi Agrari d’Italia.

Suprafețele cultivate cu grâu dur au scăzut cu 11% față de anul precedent, coborând sub 1,2 milioane de hectare, explică publicația, cu vârfuri de 17% în zonele centrale și sudice, de unde provine aproximativ 90% din recolta națională.

Concurența neloială din străinătate. Acesta este, în primul rând, efectul prăbușirii prețurilor provocate în perioada de însămânțare de invazia produselor străine, susțin jurnaliștii italieni. În 2023, vor ajunge aproape 900 de milioane de kilograme de grâu rusesc și turcesc, o invazie nemaiîntâlnită în istoria țării, potrivit unei analize. O adevărată avalanșă de produse care, adăugată la cea a grâului canadian, care a ajuns la peste un miliard de kilograme, a avut impact asupra prețului grâului intern.

În plus, ca și în cazul Canadei, este vorba de grâu tratat în pre-recoltă cu glifosat, o metodă interzisă în țara noastră. Pe lângă concurența străină, spun agricultorii, „au existat și efectele condițiilor meteorologice, seceta reducând producția de grâu dur în Puglia cu 20-30%, în timp ce în unele zone din Sicilia aceasta a ajuns la -70%!”.

Ușoară creștere (+1,4%) pentru suprafețele cultivate cu grâu moale, care au fost de puțin peste 600.000 de hectare, pentru o producție estimată la aproximativ 3 milioane de tone. Suprafețele cultivate cu orz au scăzut cu 8%. Pentru a face față fluctuațiilor prețurilor de pe piață și pentru a-i proteja pe fermieri, Consorzi Agrari d’Italia a pus în aplicare contracte de lanț de aprovizionare și contracte futures pentru grâu, precum și investiții majore în cercetare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *