Cercetătorii de la Universitatea din Leiden, Olanda, au creat un scut biologic care protejează plantele de boli și dăunători. Este vorba despre o substanță lipicioasă care este pulverizată pe frunze și de care se lipesc dăunătorii, transmite Phys.org.
Cercetătorii speră că acest lipici pentru insecte va contribui la reducerea utilizării pesticidelor chimice toxice. Ei și-au publicat descoperirile în jurnalul „Proceedings of the National Academy of Sciences”.
În februarie, Comisia Europeană și-a retras propunerea de a reduce la jumătate utilizarea pesticidelor chimice. Cu toate acestea, obiectivul de reducere a utilizării lor rămâne, datorită efectelor nocive ale acestora asupra sănătății umane, animale și a mediului.
În căutarea unor alternative, oamenii de știință de la Universitatea din Leiden au apelat la natură pentru inspirație. „Planta carnivoră Drosera are așa-numitele fire de păr glandular care secretă o substanță lipicioasă pentru a prinde insectele”, spune profesorul Thomas Kodger, profesor asociat de chimie fizică și materie moale. „Am vrut să imităm acest lucru pentru a ne proteja plantele și culturile într-un mod natural.”
Capcană cu țintă precisă
Cercetătorii au reușit în demersul lor. Aceștia au transformat uleiul vegetal de orez într-o substanță galbenă și lipicioasă suflând aer peste el și apoi măcinându-l în particule mici cu ajutorul unui blender de laborator. Astfel, au rezultat perle cu diametrul de aproximativ un milimetru, care sunt la fel de lipicioase ca o bandă adezivă. Dimensiunea se potrivește cu una dintre insectele dăunătoare comune: tripsul. Prin capturarea acestor insecte, plantele rămân mai sănătoase și sunt mai puțin susceptibile de a se infecta cu ciuperci, pe care aceste insecte le poartă cu ele.
Până în prezent, cercetătorii s-au concentrat în principal asupra acestui tip de dăunător, dar lipiciul de insecte ar putea funcționa și împotriva altora, cum ar fi drosophila suzukii, care amenință în prezent cireșii. În același timp, picăturile sunt suficient de mici pentru ca insectele benefice, cum ar fi polenizatorii, să nu rămână blocate.
Spre deosebire de pesticidele chimice, este puțin probabil ca insectele să dezvolte rezistență împotriva acestui adeziv, crede Kodger. „Insectele au evoluat deja astfel încât să evite aderența, de exemplu prin intermediul firelor de păr de pe corp și a unei suprafețe accidentate”, explică el. „Creșterea dimensiunii corpului lor rămâne una dintre puținele metode de scăpare din această capcană lipicioasă.” Acest lucru nu este nici pe departe la fel de ușor ca dezvoltarea toleranței la o substanță chimică. Dacă se întâmplă, este nevoie de multe generații și se întâmplă doar dacă lipiciul pentru insecte este folosit pe scară largă.
După aplicare, substanța lipicioasă rămâne pe frunze timp de trei luni și nu poate fi spălată de ploaie. Acest timp este suficient pentru a controla dăunătorii până la recoltare. Pulverizând lipiciul pentru insecte pe culturi înainte ca fructele să se dezvolte, fermierii reduc la minimum șansele ca pesticidele să ajungă pe alimente. Cu toate acestea, contactul cu alimentele nu poate fi exclus.
„Avantajul pesticidului nostru față de pesticidele chimice este că se pot vedea picăturile mici, galbene”, spune Kodger. „Le puteți spăla cu apă și săpun de vase”, a adăugat el. Dacă ingerăm o parte din el, probabil că nu este dăunător. Deoarece este derivat din ulei vegetal, Kodger se așteaptă ca acesta să nu fie mai dăunător decât grăsimea de prăjit, dar oamenii de știință încă trebuie să investigheze cât de (ne)sănătos este mai exact.
În viitor, fermierii ar putea pulveriza pesticidul lipicios pe câmpurile lor. Acest lucru se poate face cu ajutorul pulverizatoarelor chimice existente.
Cu toate acestea, cercetătorii trebuie să evalueze impactul asupra mediului. „Preferăm să nu aruncăm cantități mari de ulei de gătit pe câmpuri”, spune Kodger. Prin urmare, în anii următori, ei vor studia cât de repede se degradează uleiul în sol.
Încrezători în pesticidul lor durabil, cercetătorii intenționează să lanseze o firmă pentru a dezvolta și comercializa produsul.