Ar trebui să evitați laptele, carnea de vită și ouăle în timpul epidemiei de gripă aviară? Iată ce trebuie să știți

lapte, lactate, Ziua Internationala a Laptelui Sursa foto: Unsplash / engin akyurt

Focarul de gripă aviară continuă să se extindă la tot mai multe animale de fermă (nota redacției: fenomenul este răspândit atât în Statele Unite cât și în Europa), ceea ce ridică îngrijorări cu privire la siguranța consumului de produse de origine animală, cum ar fi laptele și ouăle.

Gripa aviară, denumită și gripă aviară, este cauzată de subtipuri ale virusului gripal A. Există mai multe subtipuri, dar tulpina implicată în cea mai recentă epidemie este H5N1, care este foarte patogenă, relatează Health.com

Gripa aviară se răspândește în mod natural printre păsările sălbatice, cum ar fi rațele și gâștele, dar poate afecta și păsările domestice și alte animale. În Statele Unite, tulpina a infectat peste 90 de milioane de găini. De asemenea, s-a răspândit la 36 de turme de vaci de lapte din nouă state.

Din fericire, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a declarat că nu a găsit niciun virus viu și infecțios în alimentele comerciale. Cu toate acestea, a detectat fragmente de virus în laptele pasteurizat, smântâna și brânza de vaci.

În timp ce autoritățile federale subliniază că șansele ca cineva să contracteze gripa aviară prin intermediul produselor alimentare sunt scăzute, anumite alegeri specifice, cum ar fi opțiunea pentru lapte nepasteurizat, pot crește acest risc.

Iată ce au avut de spus experții în domeniul bolilor infecțioase și al siguranței alimentare cu privire la posibilitatea de a contracta gripa aviară prin consumul de carne de pasăre, carne de vită, ouă, lapte și alte produse lactate.
om care bea lapte

Pot oamenii să se molipsească de gripa aviară?

Oamenii pot contracta gripa aviară, dar acest lucru este rar, potrivit lui S. Wesley Long, MD, PhD, director medical de microbiologie diagnostică la Houston Methodist.

„Nu se transmite bine între oameni și, de obicei, necesită un contact strâns cu animalele infectate”, a declarat acesta pentru Health.

Potrivit experților, oamenii pot contracta boala prin inhalarea de particule virale sau atunci când virusul le intră în ochi, nas sau gură după ce au atins un animal sau o suprafață infectată.3

La nivel mondial, mai puțin de o mie de cazuri cunoscute de gripă H5N1 au fost înregistrate din 1997, când boala a fost descoperită pentru prima dată la om. În Statele Unite, doar câteva persoane au contractat gripa aviară.3

Cel mai recent, un lucrător agricol a fost infectat cu H5N1 în aprilie, după ce a fost expus la vite de lapte în Texas. În 2022, o altă persoană a contractat H5N1 în Colorado după ce a lucrat la o fermă avicolă. Alte cazuri din SUA au implicat tulpini mai puțin virulente.

Simptomele ar putea varia de la ușoare, cum ar fi o infecție oculară, până la simptome mai grave, cum ar fi o pneumonie fatală.

Este sigur să mâncați pui, ouă și carne de vită?

Experții spun că este foarte puțin probabil ca cineva să contracteze gripa aviară prin consumul de alimente contaminate.

Poziția actuală este că H5N1 „nu reprezintă o problemă de siguranță alimentară, iar riscul de transmitere a acestuia la oameni rămâne scăzut”, a declarat pentru Health Elaine Vanier, DVM, responsabilul programului de bunăstare a animalelor și de hrană pentru animale la NSF International.

Long a spus că industria alimentară are măsuri de siguranță pentru a se asigura că păsările de curte infectate cu gripă aviară nu sunt vândute pe piață.

„Deoarece este atât de contagioasă și devastatoare din punct de vedere comercial pentru păsările de curte comerciale, atunci când este detectată o pasăre infectată, trebuie distruse efective întregi”, a spus Long. „Aceste păsări de curte nu sunt vândute”.

Departamentul de Agricultură al SUA (USDA) a impus, de asemenea, ca vacile de lapte să fie testate negativ pentru gripa A la un laborator acreditat înainte de a fi expediate peste granițele statului.4

Chiar dacă virusul a ajuns în ouăle sau în carnea de vită, Long a spus că „temperatura normală de gătire”, sau încălzirea alimentelor la cel puțin 165 de grade, „ar distruge virusul, precum și bacteriile care cauzează boli mult mai frecvente, cum ar fi Salmonella”.

Ce se întâmplă cu laptele și produsele lactate?

În ciuda descoperirii de particule moarte de fragmente de virus gripal neinfecțioase în laptele comercial pasteurizat, smântâna și brânza de vaci, FDA a asigurat publicul că aprovizionarea cu lapte este sigură.

Webby a declarat că nu există niciun motiv pentru a crede că există vreun virus viu în laptele care a fost pasteurizat, ceea ce înseamnă că a fost supus unui proces de încălzire pentru a ucide potențialii agenți patogeni.

„Datele care au fost generate până în prezent arată că virusul, din fericire, nu supraviețuiește pasteurizării”, a spus Webby. „Am testat laptele pasteurizat și nu am găsit niciun virus viu. Așadar, laptele pasteurizat este sigur”.

Cu toate acestea, experții sfătuiesc să nu se consume lapte nepasteurizat, numit și lapte crud, precum și produse care îl conțin.

„Consumul de lapte crud nepasteurizat în Statele Unite în acest moment este cu siguranță riscant”, a declarat Webby. „Știm că există virusul H5 în laptele vacilor infectate”.
Cum să vă reduceți și mai mult riscul

Pe lângă evitarea laptelui nepasteurizat și gătitul temeinic al cărnii, al puiului și al ouălor, Nathaniel Tablante, DVM, profesor de medicină veterinară la Universitatea din Maryland, sfătuiește să se ia măsuri de precauție care ar ajuta la prevenirea răspândirii oricărui agent patogen.

Aceasta include depozitarea și manipularea adecvată a produselor alimentare provenite de la animale, precum și „spălarea temeinică a mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde”, a declarat el pentru Health.

De asemenea, este important să rămâneți la curent cu ultimele evoluții privind gripa aviară, verificând site-urile unor surse de încredere, cum ar fi CDC, FDA și USDA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Unsplash / engin akyurt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *