De la pasiunea pentru gastronomie la ingineria alimentară/ Marina Axentii (bursieră Fulbrigh): „Scopul meu este să creez produse alimentare sustenabile, cu valoare nutritivă îmbunătățită, care să răspundă unor probleme majore, precum malnutriția”

Axentii Marina Foto: Centrul COACH USV

La doar 27 de ani, Marina Axentii urcă pas cu pas pe un traseu academic de excepție în domeniul Ingineriei Produselor Alimentare. Doctorandă la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și, în prezent, bursieră Fulbright în Statele Unite, ea transformă pasiunea pentru gastronomie într-un demers științific cu impact asupra sănătății și sustenabilității alimentare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Interesul Marinei pentru universul mâncării a început din copilărie: la doar doi ani era captivată de o carte cu rețete tradiționale, iar la șase ani își imagina deja un viitor în care gastronomia și inovația se întâlnesc. Alegerea Ingineriei Produselor Alimentare a venit firesc, ca o punte între pasiunea pentru gust și tehnologia din spatele produselor pe care le consumăm zilnic.

„Am descoperit că există o specializare care îmbină gastronomia cu inovația tehnologică. Doctoratul a fost pasul natural pentru a aprofunda și a contribui cu rezultate utile, atât pentru știință, cât și pentru consumatori”, mărturisește ea.

Cercetare aplicată: paste îmbogățite în proteine

În prezent, Marina se află la Universitatea din Florida, în cadrul Departamentului de Nutriție și Științe ale Alimentelor, sub coordonarea prof. dr. Juan Andrade Laborde. Aici, își aprofundează tema de doctorat dedicată dezvoltării unor paste făinoase funcționale, îmbogățite în proteine.

Proiectul are o dimensiune puternic aplicată și urmărește transformarea unor subproduse considerate deșeuri – precum șrotul de rapiță sau de cânepă – în ingrediente valoroase, cu rol nutritiv și funcțional. „Scopul meu este să creez produse alimentare sustenabile, cu valoare nutritivă îmbunătățită, care să răspundă unor probleme majore, precum malnutriția”, explică cercetătoarea.

Dincolo de valoarea științifică, cercetarea Marinei are și un puternic impact social. „Îmi doresc ca rezultatele mele să fie accesibile și utile, mai ales în țările afectate de foamete și malnutriție. Este felul meu de a contribui”, subliniază ea.

Mentorii și sprijinul academic

Parcursul Marinei Axentii a fost marcat de sprijinul cadrelor didactice din cadrul Facultății de Inginerie Alimentară de la Suceava. Printre repere, ea amintește excelența prof. univ. dr. ing. Sonia Amariei și a regretatului prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt, dar și susținerea coordonatoarei sale științifice, prof. univ. dr. ing. Georgiana Gabriela Codină, pe care o descrie ca „un model de mentorat și dedicație”.

De asemenea, decanul facultății, prof. univ. dr. ing. Mircea Oroian, a încurajat-o constant, la fel ca și ceilalți profesori și colegi care au contribuit la formarea ei ca inginer și cercetător. „Am împărțit nopți în laboratoare, idei, reușite și eșecuri. Fără asta nu există cercetare”, spune Marina.

Fulbright: o experiență transformatoare

Drumul spre bursa Fulbright a început cu o recomandare primită de la prof. univ. dr. Ovidiu-Aurel Ghiuță. Procesul de aplicare a fost riguros, incluzând eseuri, CV și interviuri, dar și o reflecție profundă asupra propriei cariere. „Cel mai greu a fost să scriu despre mine și să sintetizez aproape un deceniu de studii în câteva pagini”, mărturisește tânăra cercetătoare.

Odată ajunsă în SUA, Marina a descoperit nivelul ridicat de colaborare dintre universități și companii. „Doctoranzii de aici testează produse reale în parteneriat cu industria. Este un model pe care mi-aș dori să-l văd implementat și în România”, adaugă ea.

Viziunea pentru viitor

Marina își propune să colaboreze cu industria alimentară pentru a lansa la scară largă rețeta sa de paste proteice funcționale. În același timp, vrea să fie parte a unui departament de inovare într-o companie multinațională, unde sustenabilitatea și inovația se întâlnesc.

Mai presus de toate, ea se vede ca un ambasador academic al României, prin fiecare rezultat obținut și prin fiecare colaborare inițiată. „Fiecare discuție pe care o port aici, fiecare rezultat obținut, este o fereastră prin care SUA descoperă România. Simt o mare responsabilitate și o mare mândrie să spun: «Sunt din România».”

Acest articol este propus de Centrul Coach USV, care își propune să promoveze în mass-media din România cercetătorii cu rezultate științifice remarcabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *