Industria condimentelor din India, cel mai mare furnizor pe plan internațional, zguduită de un imens scandal: produse contaminate cu o substanță cancerigenă

condimente, India, oxid de etilena, ancheta pexels.com/NEOSiAM 2024+

Autoritatea de reglementare în domeniul siguranței alimentelor din India a transmis, joi, 2 mai, că a ordonat efectuarea de teste și inspecții la toate companiile care produc amestecuri de condimente, după ce autoritățile de control din mai multe țări efectuează anchete privind contaminarea cu oxid de etilenă a acestor tipuri de produse fabricate sub două branduri indiene foarte populare, potrivit Reuters

Hong Kong a suspendat luna trecută vânzările a trei amestecuri de condimente produse de compania MDH din India și un amestec de condimente Everest pentru mâncăruri cu pește. 

În Singapore a fost dispusă rechemarea  aceluiași amestec Everest, fiind semnalate, de asemenea, niveluri ridicate de oxid de etilenă, care este impropriu consumului uman și prezintă risc de îmbolnăvire de cancer, la expunere îndelungată.

Oxidul de etilenă, un gaz lichefiat, este utilizat, în cantități mici, ca pesticid și ca sterilizant în aditivii alimentari pentru a elimina contaminarea bacteriană cu Salmonella a alimentelor. 

Produsele MDH și Everest sunt foarte populare în India, dar sunt vândute și în Europa, Asia și America de Nord. Companiile producătoare au spus că amestecurile de condimente sunt sigure. Totuși, S.U.A. și Australia au comunicat că strâng mai multe informații pe această temă, în timp ce India a anunțat că a dispus deja testarea produselor celor două mărci.

Autoritatea de reglementare indiană a extins ancheta la nivel național, ordonând efectuarea unor „inspecții ample, prelevare de probe și testare la toate unitățile de producție”, pentru condimentele sub formă de pudră, cu accent pe cei care produc praf de curry și amestecuri de condimente mixte pentru vânzări în plan local și internațional.

„Fiecare dintre produsele eșantionate va fi analizat pentru a măsura conformitatea cu parametrii de calitate și siguranță”, a transmis Autoritatea pentru Siguranța Alimentară din India, într-un comunicat.

Instituția a adăugat că ar fi efectuate verificări pentru orice prezență a oxidului de etilenă, a cărui utilizare este interzisă în India, iar „acțiunile adecvate vor fi inițiate în mod corespunzător” după finalizarea testării.

India este cel mai mare producător, consumator și exportator de condimente din lume, iar piața sa internă pentru acest tip de produse a fost evaluată la 10,44 miliarde de dolari în 2022, potrivit Zion Market Research.

Pe lângă MDH și Everest, alți producători importanți sunt: Madhusudan Masala (MADD.NS), NHC Foods (NHCF.BO) și giganții Tata Consumer Products (TACN.NS) și ITC ( ITC.NS).

Niciuna dintre companii nu a răspuns la o solicitare de răspuns înaintată de Reuters..

Spices Board spune că exporturile de condimente din India au valorat 4 miliarde de dolari, în anul comercial 2022-2023.

Global Trade Research Initiative, un think-tank cu sediul în New Delhi, a subliniat într-un comunicat publicat, miercuri, 1 mai, că un control global în creștere ar putea pune în pericol mai mult de jumătate din exporturile de condimente ale țării.

Dacă China decide să implementeze măsuri similare ca și alte țări, exporturile indiene de condimente ar putea înregistra o „scădere dramatică”, se arată în raport.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *