Lămâi proaspete din Turcia, depășire de sute de ori a nivelului legal de reziduuri de pesticide / Două transporturi aveau ca destinație România / Loturile au fost respinse la frontieră de autoritățile bulgare

lamai, citrice, Turcia, pesticide foto:pexels.com/Lukas

Bulgaria a transmis, luni, 29 aprilie, trei notificări în sistemul european de alerte alimentare cu privire la probe de lămâi proaspete contaminate puternic cu reziduuri de pesticide, fructele provenind din Turcia. De precizat că România este menționată în două din cele trei notificări la categoria „op/operator”.

Chlorpyrifos – methil, substanță activă interzisă în UE

Prima notificare face referire la prezența reziduurilor de chlorpyrifos – methil, un pesticid din categoria insecticidelor care nu a mai fost autorizat în Uniunea Europeană, din cauza unor posibile efecte genotoxice și neurotoxice, și a fost scos din uz. Uniunea Europeană nu poate însă interzice utilizarea acestui pesticid în țările terțe, însă a impus un nivel maxim admis foarte scăzut, situat la limita detectabilității: 0,01 mg/kg. Depășirea acestei limite este nepermisă, iar proba în cauză este considerată neconformă.

Proba de lămâi a fost prelevată în 25 aprilie și, în urma analizei, a rezultat că nivelul a fost de 0,087+ / – 0,044 mg/kg, limita maximă fiind de 0,01 mg/kg.

Lotul a fost re-expediat în țara de origine. România este menționată ca țară implicată în transportul de citrice în cauză, cel mai probabil acesta urmând să ajungă în țara noastră.

Propiconazol, un fungicid nepermis pentru fructe și legume

A doua notificare se referă la o probă contaminată cu propiconazol, un fungicid a cărui utilizare în domeniul agroalimentar nu a mai fost aprobată, în 2018, în Uniunea Europeană, dar care este permis în domeniul industrial. Pentru alimente, a fost fixată o limită maximă situată la limita detectabilității: 0,01 mg/kg. 

În proba de lămâi proaspete din Turcia nivelul de reziduuri de propiconazol a fost de 5,604 +/ – 2,802 mg/kg! Aceste date indică o depășire de până la 560 de ori a nivelului maxim admis. 

Transportul a fost respins la frontieră de autoritățile bulgare. România, Bulgaria și Turcia, menționate în sistem la categoria „op/operator”.

Lămâi cu Prochloraz

A treia notificare a fost făcută de autoritățile bulgare cu privire la o probă de lămâi proaspete contaminate cu reziduuri de prochloraz, un fungicid pentru care a fost stabilit un nivel maxim admis de 0,3 mg/kg.

Rezultatele analizelor au arătat că în lotul de lămâi din Turcia nivelul de reziduuri de prochloraz a fost de 1,508 +/-0,754 mg/kg

Transportul a fost re-expediat în Turcia, țara de origine. La categoria „operator” sunt menționate Turcia, Bulgaria și Polonia. 

Nivelul de risc a fost calificat drept grav, cel mai înalt nivel, pentru toate cele trei loturi de lămâi turcești.

Toate cele trei loturi au fost respinse la frontieră, citricele nu au ajuns pe piața Uniunii Europene.

De menționat că Bulgaria are misiunea să testeze cea mai mare parte din fructele și legumele care ajung la frontieră dinspre Turcia. De asemenea, autoritățile românești analizează, în cadrul unor programe naționale și europene, fructele și legumele care sosesc din țările terțe. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Am încetat sa mai cumpăr vreo leguma sau fruct “made în turkey”de vreo 10 ani. Toate sunt niste chimicale pure, turcii sunt smecheri si trimit în România doar marfa foarte proasta. Pacat ca romanii nu sabotează aceste produse și se uita doar la preț apoi se întreabă de ce au făcut cancer sau au probleme cu intestinul.
    Data viitoare când mai vedeți legume sau fructe produse in Turcia puneti-le inapoi pe raft ca va faceți un serviciu.

    • ….nu cumpăr absolut nimic
      – legume,fructe – ce provin din Turcia !!!!
      Cei care ne trimit astfel de “produse”, ii cataloghez CRIMINALI !!!!!

  2. Boicot produselor din Turcia!!
    Eu nu cumpăr nimic din Turcia.
    Faceți cancer voi , toți cei care otrăviți oamenii cu produsele voastre!

  3. Cumparati de la agricultorii romani “cinstiti” care le stropesc cu tot ce se gasesc pe piata ,oriunde,fara control…Ne amagim crezand ca mai exista taranul roman cu legume sanatoase.. bișnițari sunt si la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *